Vanghelie: Am discutat cu Elan despre Maricel, cu Maricel despre Elan, iar cu Gușă despre cei doi

Vanghelie: Am discutat cu Elan despre Maricel, cu Maricel despre Elan, iar cu Gușă despre cei doi
Publicat: 01/11/2013, 20:38
Actualizat: 01/11/2013, 20:38

Primarul Marian Vanghelie a declarat vineri, la ieșirea de la DNA, că a avut discuții cu Elan Schwartzenberg, Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru, dar nu a dorit să spună dacă tema a fost o posibilă cumpărare a postului Realitatea TV.

Vanghelie a mai arătat, după ce a fost audiat la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în dosarul privind Realitatea Media, că are o relație bună și cu Cozmin Gușă, și cu Elan Schwartzenberg, „cu tot trustul”.

Edilul Sectorului 5 a mai spus că anchetatorii l-au întrebat și de ce nu mai merge la emisiunile de la Realitatea TV, el arătând că săptămâna viitoare se va programa pentru a merge la Realitatea, „ca să nu se înțeleagă greșit”.

Întrebat concret dacă a vorbit cu Schwartzenberg, Gușă și Păcuraru despre o posibilă tranzacție privind Realitatea TV, Vanghelie a arătat că atunci când a fost în concediu la Monaco, timp de trei zile, a întâlnit peste 300 de români, însă nu a precizat dacă a discutat atunci despre cumpărarea postului.

În același context, întrebat dacă a fost interesat de cumpărarea postului TV, edilul a spus că a purtat discuții cu „toată lumea” despre România, despre București, și a menționat că nimeni din televiziune nu i-a cerut niciodată bani.

Pe de altă parte, întrebat dacă îl cunoaște pe Maricel Păcuraru și în ce relații este cu acesta, Vanghelie a declarat: „Cum să nu-i cunosc, îi cunosc pe toți. De ce nu mă întrebați dacă îl cunosc pe Cozmin Gușă? Cum să nu-i cunosc, dacă de 20 de ani mă ocup aici de politică. Cu domnul Elan am discutat despre domnul Maricel și cu domnul Maricel am discutat despre domnul Elan și cu domnul Gușă am discutat despre domnul Elan și domnul Maricel. Și împreună, am făcut un calcul, am băut 180 de cafele. Vă mulțumesc”.

Și Adriean Videanu a fost audiat vineri la DNA, în calitate de martor, în dosarul privind vânzarea de acțiuni ale societății Realitatea Media.

Întrebat ce le-a spus anchetatorilor, Videanu a arătat că nu poate să spună ce a discutat cu anchetatorii, dar a precizat că a participat „la niște emisiuni la Realitatea, în direct”. „Au fost multe emisiuni și a fost singura mea relație cu Realitatea”, a adăugat Videanu.

El a precizat că singurul mod în care ar colabora pe linie de afaceri cu Realitatea Media ar fi doar dacă societatea s-ar arăta interesată de achiziția de marmură.

Întrebat în ce relație este cu frații Schwartzenberg și cu Maricel Păcuraru, Videanu a spus că pe Maricel Păcuraru și Fabian Schwartzenberg nu îi cunoaște. Videanu a adăugat că îl cunoaște pe Elan Schwartzenberg și este „într-o relație normală, obișnuită” cu acesta.

Întrebat dacă a finanțat Realitatea Media, Videanu a exclamat: „Niciodată, niciodată nu am finanțat niciun trust de media din România!”. Acesta a precizat că pe vremea când era primar al Capitalei „a tăiat toate publicitățile”.

În același dosar a fost audiat, tot vineri, omul de afaceri Remus Truică.

Acesta a spus, la ieșirea de la DNA, că în „toamna-iarna anului trecut” a participat alături de alte persoane, pe care nu le-a nominalizat, la dezbateri privind posibilitatea preluării de acțiuni Realitatea Media.

Întrebat ce sumă ar fi dorit să investească în acțiuni Realitatea Media, Truică nu a dorit să facă niciun comentariu.

În 25 octombrie, DNA a anunțat că deputatul PSD Marius Manolache, cumnata lui Elan Schwartzenberg, Oana Mihaela, omul de afaceri Liviu Luca și administratorul special al Realitatea Media Florin Bercea, alături de alte societăți comerciale, au fost puși sub învinuire în dosarul preluării acțiunilor televiziunii.

Marius Manolache este deputat PSD și este acuzat în acest dosar că în calitate de avocat angajat de administratorul societății Strategies Research Investments ar fi semnat un contract de vânzare-cumpărare acțiuni, ce conține mențiuni nereale cu privire la data încheierii și care ulterior a fost utilizat de alte persoane pentru a justifica modul de dobândire de către această societate a acțiunilor Realitatea Media.

Oana Mihaela Schwartzenberg (Moldovan) este cumnata lui Elan Schwartzenberg și este acuzată de anchetatorii DNA de complicitate la bancrută frauduloasă și tentativă la înșelăciune, deoarece există indicii că, în calitate de avocat, a contribuit la vânzarea mărcilor SC Realitatea Media SA în frauda creditorilor.

Omul de afaceri Liviu Luca a fost pus sub învinuire în acest caz pentru delapidare, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Florin Bercea, administratorul special al societății Realitatea Media, este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În cazul acestuia anchetatorii arată că există indicii că, în calitate de administrator special, a solicitat înregistrarea mențiunilor privind schimbarea acționariatului Realitatea Media utilizând extrase ale registrului acționarilor falsificate.

Alături de aceștia, au fost puse sub învinuire mai multe persoane juridice respectiv societatea Geoasset, acuzată de spălarea banilor și complicitate la delapidare, deoarece în cauză există indicii că prin intermediul unui contract de asociere în participațiune a fost însușită suma de 20 milioane lei în interesul unor persoane fizice precum Maricel Păcuraru și Liviu Luca, precum și al unor persoane juridice.

DBV Media House și Grup Financiar IFN sunt acuzat de complicitate la delapidare, deoarece există indicii că acestea ar fi fost utilizate pentru a furniza sume de bani destinate societății Realitatea Media.

GMG Media Box este acuzată în acest caz de bancrută frauduloasă, deoarece ar fi fost folosită în scopul preluării controlului asupra procedurii insolvenței în care se afla Realitea Media.

În același dosar au fost puse sub învinuire firmele Realitatea Media, Strategies Research Investments – deținută de Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru – și Rovigo, fostul administrator judiciar al Realitatea Media, anunța în 17 octombrie DNA.

SC Realitatea Media SA este urmărită penal pentru spălare de bani, având în vedere că, potrivit anchetatorilor, „există date și indicii temeinice că a fost finanțată cu bani proveniți din evaziune fiscală, transferul banilor fiind realizat sub forma unor contracte de împrumut”.

SC Strategies Research Investments SRL a fost pusă sub învinuire pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, având în vedere că există date și indicii temeinice potrivit cărora, în favoarea acestei societăți au fost falsificate documente, prin antedatare, pentru a modifica registrul acționarilor, potrivit DNA.

Societatea Rovigo SPRL este acuzată de bancrută frauduloasă, pentru că ar fi fost folosită pentru înstrăinarea mărcilor Realitatea Media, au precizat procurorii DNA.

Reprezentanților legali ai celor trei societăți li s-au adus în 17 octombrie la cunoștință învinuirile.

În același dosar sunt urmăriți penal Maricel Păcuraru, Mirel Mircea Amariței și Sorin Ionuț Barbu, fiind acuzați că, în cadrul procedurii insolvenței Realitatea Media, au antedatat contracte de cesiune, pentru a prejudicia societatea.

Alte nouă persoane – Fabian Schwartzenberg, Daniela Madi Ionescu, Monica Hoffman, Adrian Radu, Adrian Marian Vîlsan, Tamara Bătrînache, Ioana Nadolu, Geraldina Neagoe și Carmen Stăncescu – sunt urmărite penal pentru infracțiuni ce au avut ca scop influențarea deciziilor privind SC Realitatea Media SA și preluarea acesteia.

Societatea Realitatea Media, care deține televiziunea de știri Realitatea TV, se află în insolvență din septembrie 2011. Administratorul judiciar al Realitatea Media este Judiciar HM Expert IPURL.

CNA a aprobat, pe 30 aprilie 2013, modificarea acționariatului Realitatea TV, Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru fiind acționarii majoritari ai societății Realitatea Media SA, în timp ce Elan Schwartzenberg și copiii lui Sorin Ovidiu Vântu nu mai au nicio participație la societatea care deține licența televiziunii.

Acționariatul societății Realitatea Media SA a fost modificat oficial pe 8 martie 2013, conform documentelor depuse la Oficiul Registrului Comerțului.

Din acționariatul Realitatea Media SA, care se află în insolvență, a ieșit Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited. Din acționariatul Realitatea Media SA nu mai fac parte nici omul de afaceri Elan Schwartzenberg și nici copiii lui Sorin Ovidiu Vântu.

În prezent, asociatul majoritar al Realitatea Media SA este societatea Strategies Research Investments SRL (86,513817357%), ai cărei acționari sunt Cozmin Gușă (50%) și Maricel Păcuraru (50%)

Ceilalți asociați ai Realitatea Media SA sunt: Sindicatul Național „Petrom-Energie” (5,423391979%), PSV Company SA (7,555789039%), SC Global Video Media SRL (0,507001207%), Florin Bercea (0,000000139%), care este și administrator special al Realitatea Media SA, Eugen Gheorghe Luha (0,000000139%), Gheorghe Cristian Toroipan (0,000000139%).

Pe de altă parte, pe 10 aprilie 2012, Ioana Vântu, fiica lui Sorin Ovidiu Vântu, a fost numită director al Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited. Tot atunci, Ioana și Ionuț Vântu, copiii lui Sorin Ovidiu Vântu, au preluat împreună 82% din acțiunile Bluelink, în timp ce omul de afaceri Elan Schwartenberg a rămas cu 9% din acțiunile firmei (în loc de 90,9091% din acțiunile Bluelink, pe care le deținea din aprilie 2011). Restul de 9 procente din Bluelink i-au revenit lui Vitalie Dobândă, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu, potrivit unor informații publicate, la momentul respectiv, de site-ul Rise Project și paginademedia.ro.

Totuși, Ioana Vîntu anunțase oficial, pe 2 mai 2011, într-o conferință de presă, că Elan Schwartzenberg este noul proprietar Realitatea Media, iar tatăl ei nu mai este asociat în niciun fel în această afacere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer