Varujan Vosganian, purtător de cuvânt ALDE: ”Guvernul Orban va îndatora România, numai într-un an, cu incredibila sumă de 140 miliarde lei, ducând datoria publică totală la 500 miliarde lei”

Varujan Vosganian, purtător de cuvânt ALDE: ”Guvernul Orban va îndatora România, numai într-un an, cu incredibila sumă de 140 miliarde lei, ducând datoria publică totală la 500 miliarde lei”
Varujan Vosganian, purtător de cuvânt ALDE: ”Guvernul Orban va îndatora România, numai într-un an, cu incredibila sumă de 140 miliarde lei, ducând datoria publică totală la 500 miliarde lei”
Publicat: 02/09/2020, 13:44
Actualizat: 02/09/2020, 13:46

Varujan Vosganian nu este doar un om politic, ci și un economist cu o îndelungată experiență, conducând – în guvernul Tăriceanu – economia și finanțele. Purtătorul de cuvânt al ALDE avertizează, în mediul online, că Guvernul Orban duce România în pragul unui adevărat dezastru, datoria publică urmând a ajunge, în acest an, la 500 de miliarde de lei.

Varujan Vosganian amintește că – la încheierea guvernării, în anul 2008 – datoria publică reprezenta numai 13,6 % din PIB, ceea ce reprezenta 69 miliarde lei. Aceasta a fost, scrie Vosganian, cea mai mică datorie publică din momentul în care România a intrat pe piețele internaționale.

În ceea ce privește trista realitate economică a momentului, purtătorul de cuvânt ALDE prezintă o situație de-a dreptul dezastruoasă, datoria publică – potrivit previziunilor făcute de Consiliul Fiscal – urmând să ajungă, în acest an, la 500 de miliarde de lei.

”În ciuda tuturor calomniilor care s-au debitat despre perioada în care Călin Tăriceanu a fost prim-ministru, iar eu am condus economia și finanțele, realitatea de necontestat este că am lăsat, la încheierea guvernării, în decembrie 2008, o datorie publică de numai 13,6% din PIB, echivalentul a 69 mld lei, cea mai mică datorie publică de când România a intrat pe piețe internaționale (1996).

În luna iunie 2020, #datoria publică ajunsese la 430 mld lei (40,2 % din PIB) și, potrivit previziunilor Consiliului Fiscal, va ajunge până la sfârșitul anului la incredibila sumă de aproape 500 mld lei (46% din PIB). Datoria publică crește în 12 ani cu peste 420 mld lei!!!”, avertizează Varujan Vosganian pe pagina de socializare ALDE.

Varujan Vosganian: ”Este o responsabilitate supremă față de națiunea română de azi și de mâine”

Guvernul condus de Ludovic Orban a luat decizii greșite, iar acestea, inevitabil, au făcut ca datoria publică să se deterioreze ”dramatic”, accentuează Varujan Vosganian.

Datoria publică a crescut cu 70 de miliarde de lei între octombrie 2019 și iunie 2020, ceea ce reprezintă un serios semnal de alarmă care nu poate fi trecut cu vederea.

”În timpul Guvernului Orban situația datoriei publice s-a deteriorat dramatic. În octombrie 2019, datoria publică era de 360 mld lei. De la investirea Guvernului PNL (noiembrie 2019) și până în luna iunie a acestui an creșterea este, așadar, de 70 de mld de lei”, notează Varujan Vosganian.

Potrivit previziunilor, Guvernul Orban va îndatora țara, până la sfârșitul anului, cu cca 140 mld de lei! Această creștere uluitoare a datoriei publice este un argument suficient pentru o moțiune de cenzură simbolică pe care urmașii noștri s-o adopte împotriva actualului Guvern.

Varujan Vosganian

Varujan Vosganian solicită ca Guvernul Orban să prezinte, ”cât mai urgent” – dar împreună cu Banca Națională a României – ”un raport detaliat privind evoluția datoriei publice”.

”Dar până la argumente de natură simbolică, socotesc imperios necesar ca Guvernul să prezinte cât mai urgent, împreună cu Banca Națională a României, un raport detaliat privind evoluția datoriei publice. Este o responsabilitate supremă față de națiunea română de azi și de mâine”, încheie Varujan Vosganian, purtătorul de cuvânt ALDE.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
O româncă se plânge că "francezii sunt o naţie de nesuferiţi". Tânăra povesteşte cât de...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Klaus Iohannis a promulgat legea care îi protejează pe cei care fac evaziune fiscală sub...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
UNGARIA, de nerecunoscut. Răsturnare absolută de situație în țara de LÂNGĂ ROMÂNIA
Recalcularea pensiilor. Șeful Casei de Pensii prezintă ultimele noutăți
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii