Vicepremierul Stănescu are o dilemă, „din punct de vedere uman”, în cazul funcționarilor acuzați de corupție

Redactor:
Liviu Dadacus
Vicepremierul Stănescu are o dilemă, „din punct de vedere uman”, în cazul funcționarilor acuzați de corupție
Social-democratul Paul Stănescu, propus pentru funcțiile de vicepremier și ministru al Dezvoltării, a precizat, luni, la comisiile de specialitate din Parlament, că susține ca un funcționar public acuzat de corupție să nu fie dat afară, el contrazicând astfel o decizie recentă a CCR.

„Susțin lucrul ăsta cu funcționarul public, indiferent de ce e acuzat, pentru că e vorba de viața unui om. Dacă e acuzat de corupție, poate fi transferat la alt loc de muncă, dar un proces poate dura câțiva ani și dacă la final se decide că e nevinovat? El are familie, copii, cu ce îi întreține?”, a spus Stănescu.

„Din punct de vedere uman, cum să spui de un om care e doar acuzat să-i spui pleci acasă, nu mai ai servicu, salariu, nimic? El nu mai are familie? Eu susțin că se poate, ai posibilitatea, ca ordonator de credite, să-l duci la altă direcție, alt loc de muncă, nu să-l lași fără loc de muncă”, a adăugat Stănescu.

La precizarea senatorului USR Florina Presadă, că prin această poziție contrazice o decizie a CCR, Stănescu a răspuns: „E punctul meu de vedere”.

Funcționarii publici trimiși în judecată care exercită încă prerogativele funcției vulnerabilizează încrederea cetățenilor în autorități, precizează CCR, marți, în motivarea soluției de admitere a sesizării președintelui Klaus Iohannis la legea privind Statutul funcționarilor publici.

Plenul Curții Constituționale a fost sesizat de șeful statului, în cadrul controlului anterior promulgării, cu privire la neconstituționalitatea dispozițiilor Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de președintele României și a constatat că dispozițiile art.I pct.14, 18 și 22 din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici sunt neconstituționale.

În motivarea soluției pronunțate, Curtea a reținut că dispozițiile cuprinse în art. I pct. 18 și 22 din legea supusă controlului încalcă principiul constituțional al egalității în drepturi, întrucât prin abrogarea măsurii administrative a suspendării raportului de serviciu în cazul trimiterii în judecată, în cadrul unui proces penal, în ceea ce privește persoanele care au calitatea de funcționari publici, în temeiul Legii nr.188/1999, se creează un privilegiu, contrar prevederilor consacrate de art.16 din Constituție.

„Mai mult, posibilitatea lăsată acestor persoane de a continua să exercite prerogativele de funcționari publici, cu toate drepturile și responsabilitățile pe care exercițiul autorității de stat le implică, în condițiile în care s-ar afecta activitatea și imaginea publică a autorității, contravine principiului statului drept și principiului supremației Constituției și al obligativității respectării legilor, consacrate de art. 1 alin. (3) și (5) din Legea fundamentală, și vulnerabilizează încrederea cetățenilor în autoritățile statului”, subliniază CCR.

CCR a admis, marți, sesizarea depusă de președintele Klaus Iohannis, referitoare la legea privind Statutul funcționarilor publici, care prevede ca funcționarii publici să nu mai fie suspendați din funcție în cazul în care sunt trimiși în judecată pentru infracțiuni.

 

George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Meteorologii ANM avertizează! Vine prăpădul în toată țara
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Alegeri Locale 2020. Când apar de fapt primele rezultate Exit-poll
VOT ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să ştii: cum afli secţia de votare şi...
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
Alegeri locale 2020. Câți români au VOTAT până la această oră. Au apărut primele date!
Horoscopul zilei! Se învârte roata pentru aceste zodii
Livian și Bianca, din nou împreună? Filmarea care i-a pus pe jar pe fanii celor...
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Un om de afaceri care l-a depăşit cândva pe Bill Gates şi a fost cel...
Inchide