Vicepremierul Turcan: Bugetul Educației nu scade, ci crește în 2020. Putem miza real pe 3,8% din PIB

Vicepremierul Turcan: Bugetul Educației nu scade, ci crește în 2020. Putem miza real pe 3,8% din PIB
Publicat: 18/12/2019, 11:02

„Imediat după ce Ministerul Finanțelor Publice a pus în dezbatere proiectul de buget pentru anul 2020, în opinia publică s-a propagat informația falsă potrivit căreia bugetul alocat educației este unul diminuat, mai mic decât în anul 2019. Pentru o corectă informare, este necesar de precizat faptul că finanțarea sistemului de educație din România nu se realizează exclusiv prin Ministerul Educației și Cercetării, ci creditele bugetare sunt direcționate prin cel puțin cinci surse”, arată Turcan pe pagina sa de socializare.

Astfel, Turcan susține că din bugetul Ministerului Educației Naționale se plătesc salariile personalului didactic și auxiliar, se achită programe naționale, se editează și se tipăresc manuale școlare și se alocă bani pentru programe de investiții.

La Educație, însă, ajung fonduri prin transferurile de la unitățile administrației publice locale (sume defalcate din TVA) pentru finanțarea modernizării și întreținerii infrastructurii școlare, pentru derularea unor programe naționale, pentru copiii cu nevoi speciale, stimulente pentru eliminarea abandonului școlar, alte măsuri cu caracter social.

O altă direcție de finanțare a Educației, susține vicepremierul, este din resursele bugetare proprii ale administrațiilor publice locale pentru plata burselor pentru elevi, pentru acoperirea costurilor privind microbuzele școlare și salariile șoferilor, pentru paza unităților școlare.

De asemenea, bani ajung și prin intermediul programelor finanțate din fondurile europene nerambursabile – de tipul Programul UE pentru școli – cornul și laptele, fructe în școli, dar și prin programe de investiții de finanțate din fonduri nerambursabile de la UE sau rambursabile de la Banca Mondială (de ex. Proiectul privind Învățământul Secundar (ROSE), împrumut Banca Mondială), explică Turcan.

„Prin proiectul de buget pentru anul 2020, dacă vom însuma resursele financiare pe care le primește sistemul de educație din toate sursele enumerate mai sus, oricine poate constata o creștere substanțială a finanțării educației, în mod special prin: sumele defalcate din impozitul pe venit, care vor fi transferate către administrațiile locale vor fi cu aproape 4,5 miliarde lei mai mari, de la 21,6 miliarde la 26,2 miliarde; sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor,sectoarelor și Municipiului București cresc cu 2,76 miliarde lei, de la 1,68 miliarde de lei în 2019, la 4,44 miliarde lei în 2020; sumele atrase de la Uniunea Europeană în anul 2020 prin Programe: 554 milioane euro prin POR, 464 milioane euro prin POCU și 540 milioane euro prin componenta POC pe cercetare. Total – 1,558 miliarde euro – 0,66% din PIB; prin creșterea transferurilor din venitul pe impozit către primării la 64%, acestea vor avea resurse suplimentare pentru a acoperi cheltuielile proprii pentru educație”, susține vicepremierul.

Conform sursei citate, cumulând aceste modalități de finanțare, se poate constata că față de anul 2019, când execuția bugetară pentru educație a fost de sub 2,8% din PIB, proiectul de buget pentru anul 2020 propune o creștere a finanțării pentru educație mai mare cu cel puțin 1% din PIB.

„Putem miza real pe 3,8% din PIB pentru educație. Având în vedere obiectivul PNL de a asigura o finanțare adecvată pentru sistemul de educație din România, până la ținta de 6% din PIB, considerăm că progresul bugetar din anul 2020 ne va permite ca în următorii 2-3 ani să putem ajunge la îndeplinirea acestui obiectiv”, conchide sursa menționată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Unde merg românii în minivacanță. Destinațiile aflate în top
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani