Vicepreședintele CJ Bihor Kiss Alexandru, trimis în judecată pentru luare de mită și spălare de bani

Vicepreședintele CJ Bihor Kiss Alexandru, trimis în judecată pentru luare de mită și spălare de bani
Publicat: 18/06/2015, 10:39

Alexandru Kiss a fost reținut de procurorii DIICOT pe 2 iunie, fiind cercetat sub control judiciar.

Alături de el, sunt trimiși în judecată administratorul grupului de societăți Selina Oradea, Beneamin Rus, aflat tot sub control judiciar, Bojtor Vilmos Laszlo, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo și Gheorghe Ioan Roatiș, administratori ai unor societăți comerciale, la data faptelor, cercetați în libertate.

În cazul suspectului Alexandru Mudura, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării faptelor reținute în sarcina acestuia.

Procurorii susțin că, în perioada 2004 – mai 2008, Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, prevalându-se de influența avută asupra funcționarilor din cadrul S.C. Electrocentrale S.A. Oradea, implicați în procedurile de achiziție publică, și Bojtor Vilmos Laszlo au pretins și primit de la un om de afaceri (denunțător în cauză) suma de 3.210.472.21 euro, promițând că-i vor determina pe funcționari să atribuie contracte de furnizare de cărbune energetic către societatea comercială administrată de acesta.

„Pentru a disimula adevărata natură a provenienței banilor, în mod repetat, participanții la comiterea infracțiunilor au încheiat mai multe contracte fictive de comision cu firme paravan ori au încorporat foloasele necuvenite în prețul de achiziție al cărbunelui. Sumele de bani reprezentând foloasele necuvenite au fost retrase, în numerar, din conturile bancare ale firmelor paravan și au fost remise inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo”, se arată în comunicatul DNA.

De asemenea, în perioada noiembrie 2005 – iulie 2006, Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo și Rus Beneamin au disimulat plata sumei de aproximativ 702.375 euro, prin intermediul societăților Selina SRL Oradea, Trameco și Wasleys Worldwide LLC din Washington.

Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către Selina SRL Oradea) a unor utilaje pe care Trameco SA le-a importat de la firme din Germania și Olanda, prin intermediul societății Wasleys Worldwide LLC, controlată de Bojtor Vilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani și olandezi, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan Wasleys Worldwide LLC, la prețuri mult mai mari. Diferența de bani, în sumă de 702.375 euro, a fost retrasă din contul bancar al societății Wasleys Worldwide LLC, în numerar, și apoi a fost remisă lui Kiss Alexandru-Iosif-Francisc de Bojtor Vilmos-Laszlo, arată procurorii DNA.

Conform sursei citate, suma de peste 700.000 de euro reprezintă un folos necuvenit pe care Rus l-a plătit lui Kiss pentru ca acesta să favorizeze societatea Selina în cadrul procedurilor derulate de Consiliul Județean Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea.

Totodată, Rus a intervenit pe lângă Kiss în așa fel încât acesta să întocmească documentațiile de urbanism pentru proiectele imobiliare care urmau să fie realizate pe terenurile respective, Consiliul Județean Bihor fiind prejudiciat cu circa 6.126.219,4 de euro.

Procurorii DNA mai spun că, în perioada octombrie 2003 – iunie 2004, Kiss, Bojtor, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo și Roatiș au implicat societăți comerciale înregistrate în România (Eco Bihor SRL Oradea, East Bau Construct SRL Oradea, Martex Trans SRL Oradea), Marea Britanie (Ariston Distribution Corporation LTD Londra) și Ungaria (Keviep Kft Debrecen) într-un mecanism prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 300.000 de euro.

„Această sumă de bani a fost pretinsă și primită de inculpații Kiss Alexandru Iosif Francisc și Bojtor Vilmos Laszlo de la inculpatul Miklossy Ferenc, pentru a-și exercita influența în favoarea societății comerciale Keviep Kft. Debrecen, astfel încât aceasta să obțină de la Primăria Municipiului Oradea adjudecarea contractului de parteneriat public-privat, având ca obiect construirea și exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea”, arată procurorii.

Potrivit anchetatorilor, spălarea banilor a fost realizată sub masca plății unor livrări de utilaje și materiale pe care Keviep Kft Debrecen le-a făcut către firma sa din România – East Bau Construct SRL, folosind ca intermediari societățile Ariston Distribution Corporation LTD Londra, controlată de Bojtor Vilmos-Laszlo, respectiv Martex Trans SRL Oradea, administrată de inculpatul Roatiș Gheorghe-Ioan”, susține DNA.

Concret, Keviep Kft Debrecen a livrat către Ariston Distribution Corporation LTD utilaje și materiale în valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumpărat după câteva zile, prin intermediul societății East Bau Construct SRL Oradea, cu peste 500.000 euro. Diferența de 300.000 de euro a fost retrasă din contul bancar al societății Ariston Distribution Corporation LTD, în numerar, de Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi a remis banii lui Kiss.

Totodată, în perioada octombrie 2003 – mai 2004, prin implicarea societăților Selina SRL Oradea, Trameco SA Oradea și Ariston Distribution Corporation LTD Londra, Kiss, Bojtor și Rus au disimulat plata sumei de 100.000 euro.

Astfel, Selina SRL Oradea a plătit societății Trameco SA utilaje pe care compania le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul Ariston Distribution Corporation LTD. Procurorii DNA susțin că, deși societățile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan Ariston, la prețuri cu circa 50 la sută mai mari.

Diferența de bani, în sumă de 100.000 euro, a fost retrasă din contul bancar al societății Ariston de Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi a remis banii lui Kiss, spun anchetatorii.

Potrivit DNA, cei 100.000 euro, spălați prin intermediul acestor operațiuni, reprezintă foloase necuvenite pe care Rus Beneamin, în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți Selina Oradea, le-a plătit vicepreședintelui CJ Bihorpentru a-și exercita influența asupra funcționarilor implicați în derularea unor proceduri de achiziție publică, astfel încât acestea să fie adjudecate de firmele din grupul Selina.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin lui Kiss Alexandru Iosif Francisc, Beneamin Rus și Gheorghe Ioan Roatiș.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, DGA – Serviciul Județean Anticorupție Bihor, Serviciul de Informații și Protecție Internă Sălaj, precum și al autorităților judiciare din Ungaria, Germania și Olanda.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste