Victor Ponta declară, în The Guardian, că este dispus „să coabiteze” cu Băsescu dacă acesta respectă Constituția

Victor Ponta declară, în The Guardian, că este dispus să coabiteze cu Băsescu dacă acesta respectă Constituția
Publicat: 14/08/2012, 23:43
Actualizat: 14/08/2012, 23:43

Premierul Victor Ponta afirmă, într-un interviu acordat ziarului The Guardian, că este dispus „să coabiteze” cu președintele Traian Băsescu dacă acesta va respecta rolul pe care i-l conferă Constituția, apreciind că, după 20 de ani de „timp pierdut”, criza politică din România se apropie de final.

Potrivit lui Victor Ponta, criza politică ce afectează România din mai se apropie de soluționare, punând capăt la ceea ce el consideră 20 de ani de „timp pierdut”, de la revoluția care a condus la înlăturarea regimului comunist.

Ponta a precizat că, dacă încercarea de demitere a lui Traian Băsescu prin referendum va eșua, este pregătit să „coabiteze” cu președintele dacă acesta va respecta rolul conferit de Constituție. „Aceasta probabil este cea mai mare criză din ultimii zece ani, dar toate instituțiile, inclusiv Curtea Constituțională, Parlamentul și Guvernul au dovedit că sunt solide și cred că partea cea mai grea a trecut. După această vară călduroasă, vom intra într-o situație de normalitate și vom dovedi că toate angajamentele noastre europene vor fi respectate”, a spus Ponta, respingând acuzațiile privind o presupusă tentativă de lovitură de stat.

„Este foarte clar că noua coaliție și noul Guvern se bucură de o largă susținere populară. Timp de opt ani, președintele Băsescu și-a folosit puterea pentru a face numiri pe criterii politice, inclusiv în cazul judecătorilor de la Curtea Constituțională și al Avocatului poporului. Toate persoanele au fost numite în funcții de Băsescu. Acum, vom reveni la un echilibru al forțelor politice”, a explicat Ponta, denunțând „standardele duble” cu care ar fi fost tratat de către UE și argumentând că Traian Băsescu nu a fost criticat niciodată pentru emiterea frecventă de ordonanțe de urgență.

„Când am preluat funcția pe 7 mai, am fost absolut convins, cu bună credință, că puteam coabita cu președintele Băsescu, pentru că urma să își încheie mandatul și nu mai poate candida pentru altul. Am ajuns la actuala criză pentru că era aproape imposibil să avem o coabitare normală”, adaugă Ponta, promițând că, în cazul în care Curtea Constituțională va decide în favoarea lui Băsescu, este pregătit încă o dată pentru „coabitare”, însă în funcție de comportamentul președintelui.

Traian Băsescu „va reveni la biroul său, iar dacă domnul Băsescu se va limita strict la prerogativele de care dispune prin Constituție, totul va fi bine și perfect. Dar domnul Băsescu este o personalitate foarte puternică. A fost căpitan de navă și în ADN-ul său nu are nicio abilitate de a coopera cu cineva… Trebuie doar să își exercite atribuțiile constituționale, care nu sunt foarte largi”, a apreciat Ponta.

Premierul susține că acțiunile sale sunt justificate de susținerea populară pe care o are, fiind necesare pentru desființarea unui sistem centralizat moștenit de la Nicolae Ceaușescu. „Este un fapt negativ pentru un tânăr român, căci acest lucru înseamnă că am pierdut 20 de ani, pentru că mulți oameni cred că regimurile sunt foarte asemănătoare. Avem televiziuni, avem Internet, dar puterea este aceeași pentru că domnul Băsescu … a ținut totul sub controlul său – parlamentul, guvernul, serviciile de informații, de aceea lumea este atât de entuziasmată să scape de el. Dar, ca să fiu foarte sincer, am piedut mult timp și energie în ultimii 20 de ani, de aceea sper că ceva s-a schimbat în mod radical vara aceasta”, a încheiat Victor Ponta.

La solicitarea The Guardian, Traian Băsescu a declarat că nu va comenta actuala criză politică înainte de o decizie a Curții Constituționale. Însă eurodeputatul Monica Macovei a declarat pentru ziarul britanic că Traian Băsescu este dispus la reconcilierea cu Victor Ponta. „Dar nu cred că Ponta este problema”, afirmă Macovei, declarând că Ponta este supus presiunilor din partea partenerilor de coaliție și a președintelui interimar, Crin Antonescu, pentru a bloca revenirea lui Băsescu în funcție. Potrivit lui Macovei, adevăratul obiectiv al adversarilor lui Băsescu este desființarea Direcției naționale anticorupție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Casa te atacă cu bile de vopsea și gaze lacrimogene
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ