VIDEO | România se unește cu R. Moldova prin trei poduri modernizate. Marcel Ciolacu: Podurile duc la alt nivel relațiile comerciale

Publicat: 14/09/2023, 12:42
Actualizat: 14/09/2023, 15:36

Guvernul a adoptat joi trei acte normative pentru aprobarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind construirea sau modernizarea a trei poduri rutiere peste râul Prut. 

Unul dintre acestea este podul care face legătura între localitatea Sculeni (România) și Sculeni (Republica Moldova), care va fi modernizat.

În luna martie 2022, a fost realizată o expertiza tehnică, în urma căreia s-a constatat că podul se află într-o stare tehnică nesatisfăcătoare, fiind necesare lucrări de modernizare care să elimine deficiențele constatate, astfel încât să corespundă standardelor și normativelor în vigoare.

Astăzi, începem să punem în practică și cele convenite anul acesta cu Guvernul Republicii Moldova privind construirea A3 noi poduri rutiere peste Prut. Primul este între Albița și Leușeni, apoi între Oancea și Cahul, iar al treilea, la Sculeni. Aceste poduri vor duce la un nivel mult mai mare relațiile comerciale dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului, a declarat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

Și podul care face legătura între localitățile Oancea (România) – Cahul (Republica Moldova) va fi modernizat. Podul a fost construit în anul 1964 pe amplasamentul unuia vechi. Pe durata executării lucrărilor, circulația se va executa pe un pod provizoriu, situat pe o variantă de circulație locală, amplasată în amonte de podul existent.

Podul de la Albița va fi al doilea pod între România și Republica Moldova cu două benzi pe sens. Acordul între Guvernele de la București și Chișinău pentru acest pod a fost semnat la Chișinău, pe 9 mai 2023.

Având în vedere că podul existent, care a fost construit în anul 1958, nu a fost consolidat la o clasă superioară de încărcare, iar traficul rutier a evoluat considerabil în timp și supune intens structura existentă la fenomenul de uzură, a fost realizată, în luna martie 2022, o expertiză tehnică, care propune înlocuirea acestuia cu un pod nou, pe amplasamentul actual.

Noul pod va corespunde cerințelor intensificării traficului înregistrat la punctul de trecere frontieră între Albița (România) și Leușeni (Republica Moldova), în concordanță cu actualele norme tehnice în construcții, prin asigurarea gabaritului de liberă trecere la nivelul căii, a capacității portante la clasa de încărcare actuală, a circulației rutiere în regim de siguranță și confort, la vitezele recomandate pentru condițiile date, cu asigurarea durabilității pe durata de exploatare, se arată în nota de fundamentare.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Uniunea Europeană trece de la o construcție economică la una geopolitică. Prof. Bărbulescu: UE lucrează la construcția unei armate europene

VIDEO | Victor Ponta, despre alegerile din 2024: „Este complicat ca PSD și PNL să fie pe aceeași listă la europarlamentare”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...