UPDATE | România va produce 3 GW energie eoliană offshore / Marcel Ciolacu: Avem un potențial uriaș, există investiții de miliarde de euro pregătite

Publicat: 21/12/2023, 12:10
Actualizat: 21/12/2023, 13:20

Guvernul a adoptat, joi, proiectul de lege care va permite instalarea de centrale eoliene offshore în Marea Neagră. Măsura este jalon în PNRR, prin Componenta de energie C6, Reforma pieței de energie electrică prin înlocuirea cărbunelui. Proiectul va intra în Parlament în februarie și va fi dezbătut în procedură de urgență, conform anunțului făcut de ministrul Energiei. 

Prin promovarea proiectului de Lege privind energia eoliană offshore, România își va menține și consolida poziția de producător important de energie în regiune și va avea un rol activ și însemnat în tranziția spre energie curată la nivelul Uniunii Europene.

În deschiderea ședinței de guvern, premierul Ciolacu a transmis că acestă lege oferă cadrul de a folosi potențialul pentru a produce energie verde.

Ne va ajuta folosim, pe lângă gazul din Marea Neagră, o altă resursă majoră a țării în zona litoralului, respectiv vântul. Avem un potențial uriaș, există investiții de miliarde de euro pregătite, care așteptau acest nou cadru legislativ. Acum putem folosi acest potențial pentru a produce energie verde și ieftin în folosul românilor.

Potențialul estimativ de exploatare este confirmat de un raport al Băncii Mondială care arată că ar putea fi 76GW în Marea Neagră putere instalată, din care 20 de GW pe platforme fixe.

Aceste platforme fixe beneficiază de costuri cam cu 30% mai mici decât platformele plutitoare pentru centrale eoliene, Marea Neagră având această caracteristică, o adâncime destul de redusă pentru o distanță are față de țărm și evităm astfel problemele legate de afectarea turismului, așa cum s-a întâmplat în alte state, inclusiv în Europa, a precizat ministrul Energiei. 

Este de așteptat ca prin investițiile în 3 GW de energie eoliană offshore să se creeze un total de 22.000 de noi locuri de muncă pentru angajați cu normă întreagă (20.000 în faza de CAPEX și 1.800 în cea de operare și întreținere).

Dintre acestea, 15.500 noi locuri de muncă ar putea fi create în mod direct la nivel național, presupunând că România ar atrage investitori în producția de componente pentru turbine eoliene, în construcția, instalarea și, respectiv, întreținerea infrastructurii parcurilor eoliene offshore.

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunțat că România este prima țară de la Marea Neagră care face un astfel de demers, care a dat și un termen estimativ pentru producție.

Ar trebui să avem în anul 2032 primul megawatt de energie eoliană din Marea Neagră în sistemul energetic național.

Prin această lege, Ministerul Energiei, în calitate de autoritate concedentă a perimetrelor eoliene offshore, dobândește următoarele atribuții:

– efectuează studii de specialitate în baza cărora stabilește perimetrele offshore care pot fi oferite spre concesionare și identifică informațiile tehnice de bază aferente perimetrelor respective, care sunt puse la dispoziția operatorilor economici interesați să participe la procedura competitivă de atribuire;
– stabilește perimetrele offshore care pot fi concesionate în vederea explorării, construirii și exploatării de centrale electrice eoliene offshore cu respectarea zonelor interzise;
– organizează proceduri competitive de atribuire pentru încheierea contractelor de concesiune și, când este cazul, a schemei de ajutor de stat;
– încheie contractul de concesiune;
– primeşte şi gestionează datele şi informaţiile privind resursele eoliene offshore comunicate de concesionari, asigurând stocarea, sistematizarea şi valorificarea acestora, după caz;
– emite ordine și instrucțiuni cu caracter obligatoriu, pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei legi;
– elaborează modelul contractului-cadru de concesiune, care include drepturile și obligațiile părților;
– elaborează schema de ajutor de stat prevăzută de art. 8 alin. (2).

Prin această lege se creează inclusiv cadrul legal pentru acordarea unui ajutor de stat sub forma unei scheme de sprijin pentru construirea sau exploatarea centralelor electrice eoliene offshore, sub forma contractelor pentru diferență, către concesionarii perimetrelor eoliene offshore, cu condiția punerii acestora în funcțiune într-o perioadă de maximum 8 ani de la data încheierii contractului de concesiune.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu: Dacă scandalul din Parlament este prețul pe care trebuie să îl plătesc pentru pensiile românilor indexate, îmi asum

EXCLUSIV | Topul cauzelor de producere a accidentelor în 2023. Conducerea sub influența drogurilor este abia pe locul 28

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?