Vizita lui Victor Ponta în Statele Unite este incertă

Vizita lui Victor Ponta în Statele Unite este incertă
Publicat: 08/10/2013, 16:28
Actualizat: 10/08/2015, 10:29

Vizita la Casa Albă pe care Ministerul de Externe, inclusiv cu ajutorul fostului ambasador Mark Gitenstein, o negociase pentru premierul Victor Ponta pentru finalul acestei luni se amână.

Întrebat despre agenda întâlnirilor care urmau să aibă loc la Washington în jurul datei de 20 octombrie sau, cel mai târziu în noiembrie, prim-ministrul a evitat un răspuns tranșant, arătând că o vizită în SUA ar urma să aibă loc „în acest an, eventual, sau anul viitor”.

„Acest an, eventual, sau anul viitor. Știu că și presedintele merge în America. Mergem toți în America. Eu am fost în vară, cum v-a anunțat doamna Udrea”, a schimbat Ponta registrul.

Mai mult, întrebat dacă va merge până la sfârșitul anului în calitate oficială în SUA, premierul a răspuns în termeni incerți. „Nu știu. Dacă va fi vreo vizită, toate vizitele pe care le am în general în străinătate vi le anunț cu o perioadă de timp înainte”, a adăugat, prudent, Victor Ponta.

Surse guvernamentale și diplomatice declarau pentru gândul în urmă cu o lună că Ministerul de Externe a obținut, ca rezultat al unor negocieri oficiale, programarea unei întâlniri între premierul Victor Ponta și vicepreședintele Joe Biden, la Casa Albă, la finalul lunii octombrie sau, cel mai târziu, în noiembrie. Ulterior, senatorul PSD Mircea Geoană a menționat această vizită programată la Washington în contextul unei discuții despre politică externă, la Gândul LIVE.

Ultima întâlnire publică a lui Victor Ponta cu un oficial american a avut loc zilele trecute, la recepția de ziua Germaniei când Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, a cerut, între altele explicații legate de revocările de la șefia Secției I a DNA. A doua zi, Ambasada a transmis oficial că este „esențial” ca numirea înlocuitorilor procurorilor Lucian Papici și Mariana Alexandru, care au „o importanță crucială”, să fie „rezultatul unor proceduri corecte și al consultărilor, astfel încât DNA să continue să fie condusă de procurorii cei mai competenți, curajoși, cu realizări remarcabile în lupta împotriva corupției”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase