Zi decisivă pentru soarta coaliției de guvernare. PNL așteaptă propunerea pentru sănătate, USR PLUS face un pas în spate

Zi decisivă pentru soarta coaliției de guvernare. PNL așteaptă propunerea pentru sănătate, USR PLUS face un pas în spate
Zi decisivă pentru soarta coaliției de guvernare. PNL așteaptă propunerea pentru sănătate, USR PLUS face un pas în spate. Sursă foto: Colaj GÂNDUL
Publicat: 20/04/2021, 13:39

Criza partidelor aflate la guvernare se adâncește. Negocierea și compromisul sunt cele două instrumente politice aflate la îndemâna partidelor care vor să guverneze. PNL și USR PLUS încă nu reușesc să le folosească pentru a scoate din impas coaliția într-o perioadă dificilă pentru economie și în special pentru sănătate.

Ședința liderilor coaliției de Guvernare s-a încheiat, luni, după ora 21, 00, fără ca cele trei formațiuni politice (PNL, PSD și USR PLUS) să ajungă la o concluzie. Aceștia vor relua discuțiile astăzi de la ora 16,00. Alianța USR-PLUS a plecat de la premisa să nu-i mai ofere sprijinul premierului Florin Cîțu în fruntea Guvernului, în timp ce acesta cere un nou ministru al Sănătății care să-l înlocuiască pe Vlad Voiculescu.

Discuțiile în coaliția de guvernare continuă

Potrivit surselor GÂNDUL.RO, una dintre propunerile USR PLUS pentru liberali este un acord scris prin care premierul să poată revoca miniștri doar după consultările cu liderii partidelor. Alianța USR PLUS își dorește o garanție solidă pentru ca demiterea miniștrilor să se facă în baza unor analize și discuții solide și speră ca, în cele din urmă, președintele Klaus Iohannis să intervină.

Ce pretenții ar avea Alianța USR PLUS

Astăzi însă, Alința USR PLUS face un pas înapoi. Liderul deputaților, Ionuț Moșteanu, a anunțat la RFI că partidul pe care îl reprezintă ar putea renunța în anumite condiții la solicitarea ca Florin Cîțu să nu mai fie premier.

„Există această posibilitate, dacă reușim să așezăm coaliția pe noi baze”, a susținut Ionuț Moșteanu. Deputatul aprevizat  că s-ar impune ”niște acte adiționale” la protocolul de funcționare a coaliției, legate în special de modul de demitere a unui ministru.

Liberalii nu iau în calcul să-l schimbe pe Florin Cîțu din funcția de premier, iar Ludovic Orban și-a declarat susținerea pentru actualul premier, mai spun sursele citate.

De asemenea, în ședința de luni seară, nu s-a vehiculat concret niciun nume pentru a-l înlocui pe Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății.

Liderul USR PLUS, Dan Barna, a precizat că ședința s-a bazat pe analiza scenariilor pentru a ajunge la o decizie.

Au fost câteva ore de discuţii în care fiecare partener şi-a prezentat poziţiile şi punctele de vedere, argumentele pentru care cei de la PNL îl susţin pe Florin Cîțu, argumentele pentru care noi nu îi mai acordăm încredere premierului. Vom continua mâine, la ora 16,00, discuţia. Pe parcursul acestor ore, ceea ce s-a întâmplat a fost să analizăm ipotezele şi scenariile de lucru în baza cărora vom putea să ajungem într-un termen cât mai scurt la o decizie de un fel sau celălalt”, a spus luni seara copreşedintele USR PLUS Dan Barna.

La rândul său, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că discuția a fost una constructivă, subliniind că este important să fie o criză politică pe fondul pandemiei COVID-19.

„Toate scenariile au fost analizate. Am avut o discuție constructivă. Am stabilit că trebuie sa continuăm mâine. În ceea ce ne privește, am spus că nu există o alternativă la această coaliție. Trebuie să găsim acele proceduri interne în coaliție fără să lezăm autoritatea prim-ministrului. Suntem oameni reponsabili, oameni maturi și vom susține în continuare această coaliție. După patru luni, nu ne permitem o tensiune mai mare, o criză politică și nici nu se va întâmpla acest lucru. A fost o sedintă extrem de constructivă și de coerentă”, a spus și președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Românii, obligați să dea BANII ÎNAPOI. Vor plăti integral, plus 15%. Iohannis a semnat azi
Terenuri în centrul Capitalei, la preț de chilipir. ANAF scoate la licitație bunurile Elenei Udrea
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Câți bani cere Florin Ristei pentru o oră de cântat: "Dacă auziți vreodată prețuri din...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A existat cu adevărat Calul Troian?