Vasile Blaga și Roberta Anastase au fost revocați. Crin Antonescu este noul președinte al Senatului, Valeriu Zgonea preia șefia Camerei Deputaților. LIVE

Vasile Blaga și Roberta Anastase au fost revocați. Crin Antonescu este noul președinte al Senatului, Valeriu Zgonea preia șefia Camerei Deputaților. LIVE
Publicat: 03/07/2012, 23:04
Actualizat: 04/07/2012, 10:55

Vasile Blaga și Roberta Anastase au fost revocați astăzi din funcțiile de președinți ai Senatului și Camerei Deputaților. De asemenea, Gheorghe Iancu a fost înlocuit din funcția de avocat al Poporului. Funcțiile eliberate de PDL au fost preluate de Crin Antonescu(PNL), la Senat, și Valeriu Zgonea(PSD), la Camera Deputaților. Interimar la instituția Avocatului Poporului a fost desemnat fostul deputat PSD, Valeriu Zgonea.

Pozițiile cheie în stat, cucerite astăzi de noua putere, fac parte dintr-un plan al cărui scop final este suspendarea președintelui Traian Băsescu.

Pasul 1 USL a schimbat Avocatului Poporului. Motivul susținut de pesedistul Ilie Sârbu: „El mereu contesta ceea ce făceam noi, dar nu contesta și ceea ce făcea președintele Băsescu”

Pasul 2 îl reprezintă revocarea președinților celor două camere ale Parlamentului, Vasile Blaga și Roberta Anastase.

Pasul 3 l-ar reprezenta schimbarea judecătorilor Curții Constituționale, USL fiind nemulțumită de faptul că săptămâna trecută Curtea a decis ca președintele Băsescu să meargă la Consiliul European și că legea uninominalului a fost declarată neconstituțională.

Pasul 4 l-ar reprezenta prezentarea documentelor de suspendare al președintelui Traian Băsescu.

PDL a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională deciziile luate astăzi în Parlament. „Este o lovitură de stat”, a spus Vasile Blaga. „Am fost înlocuită pentru o ședință pe care nu am condus-o”, a explicat Roberta Anastase.

Nici Președintele Traian Băsescu nu a rămas indiferent la mutările USL. El a apreciat că deciziile impuse de majoritatea parlamentară sunt similare mineriadei din iunie 1990 și a cerut ca instituțiile statului să nu mai fie atacate.

gândul a transmis LIVE desfășurarea ostilităților


UPDATE 22:52 Valeriu Zgonea a fost ales președinte al Camerei Deputaților cu 161 de voturi „pentru”.

UPDATE 22:46 Votul pentru alegerea noului președinte al Camerei Deputaților s-a încheiat.

UPDATE 22:45 Roberta Anastase a reclamat că a fost înlocuită din funcție pentru o ședință pe care nu a condus-o și a anunțat că va ataca decizia la Curtea Constituțională.

UPDATE 22:30 A început votul pentru alegerea noului președinte al Camerei Deputaților.

UPDATE 22:27 Deputatul PSD Valeriu Zgonea este singurul candidat la șefia Camerei Deputaților.

UPDATE 22:21 Roberta Anastase a fost revocată din funcția de președinte al Camerei Deputaților, cu 160 de voturi „pentru”.

UPDATE 22:15 S-a încheiat votul pentru revocarea Robertei Anastase.

UPDATE 21:59 A început votul pentru revocarea Robertei Anastase din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

UPDATE 21:54 Cum vede presa internațională ce se întâmplă la București:

UPDATE 21:51 Deputatul PSD Valeriu Zgonea, pe care USL îl susține pentru preluarea șefiei Camerei a declarat: „Am respectat toate procedurile parlamentare pentru convocarea sesiunii extraordinare, Roberta Anastase a refuzat să trimită la Monitorul Oficial, spunându-ne că ea nu poate face așa ceva

UPDATE 21:45 Vicepreședintele Camerei Deputaților Ioan Oltean a declarat că se propune revocarea Robertei Anastase pentru „o faptă inexistentă”. „S-a propus o sancțiune pentru o faptă inexistentă. Ședinta din 27 septembrie a fost la un capăt la altul de subsemnatul, și nu de către președinta Camerei Deputaților, Roberta Anastase. Nu o puteți sancționa pentru o faptă care nu există”

UPDATE 21:27 Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că Uniunea respinge acuzațiile președintelui că ar ataca instituțiile statului. „În cazul președintelui Blaga, colegii noștri au fost în plenul Senatului și nu au votat. La Avocatul Poporului ne-am abținut de la vot. În cazul Anastase, colegul nostru nu a fost la ședința Comisiei juridice. Noi nu facem parte din majoritate așa cum a spus domnul președinte„, a spus Kelemen.

UPDATE 21:25 Președintele PSD, premierul Victor Ponta, l-a avertizat pe președintele Traian Băsescu să înceteze imediat cu amenințările la adresa Guvernului și cu intervențiile „abuzive și neconstituționale” în activitatea Parlamentului, adăugând că declarația acestuia este una iresponsabilă.

UPDATE 21:20 Ședința Camerei Deputaților în care se discută revocarea Robertei Anastase a început.

UPDATE 20:56 Vasile Blaga a declarat că jocul USL e ca „mâine să ia atribuțiile Curții Constituționale” de aceea hotările de astăzi nu au fost trimise spre publicare la Monitorul Oficial.. „Domnul Chelaru ține hotărârile de revocare a mea și de numire a lui Antonescu. Și-a arogat pe nemerit funcția de președinte al Senatului”

UPDATE 20:52 Crin Antonescu a susținut, în replică la declarațiile președintelui Traian Băsescu, că parlamentul a înlăturat astăzi obstacole în calea funcționării instituțiilor statului. Îi spun președintelui că nu ne intimidează, că nu ne temem, a spus el,

UPDATE 20:47 Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat în unanimitate revocarea Robertei Anastase din funcție.

UPDATE 20:25 Parlamentarii PDL s-au retras din Comisia juridică.

UPDATE 20:23 Deputatul PDL Sever Voinescu a declarat, în timpul ședinței Conmisiei juridice, că „suntem în fața unei execuții politice. Nu vom fi părtași la așa ceva. Până și în statele totalitare era un simulacru de proces”.

UPDATE 20:15 Roberta Anastase a cerut Comisiei juridice să amâne ședința în care se discută despre revocarea sa din funcție. Solicitarea a fost respinsă.

UPDATE 20:11 Vasile Blaga a anunțat că a transmis o contestație la Curtea Constituțională după revocarea sa din funcția de președinte al Senatului.

UPDATE 20.00 EDIȚIE SPECIALĂ GÂNDUL LIVE. Cristian Tudor Popescu și Claudiu Pândaru comentează evenimentele zilei de astăzi și discursul președintelui Traian Băsescu.

UPDATE 19:51 Comisia juridică a Camerei Deputaților discută, de mai bine de o oră, cererea USL de revocare din funcție a Robertei Anastase.

UPDATE 19:32 Încă o reacție de la Bruxelles.

UPDATE 19:29 Președintele Traian Băsescu susține o declarație de presă, la ora 20.30.

UPDATE 19:04 USL vrea să discute în ședința Camerei Deputaților revocarea Robertei Anastase din funcția de președinte al acestui for. Liderul deputaților PDL, Mircea Toader, a cerut o pauză de 10 minute.

UPDATE 18:53 Gheorghe Iancu a fost revocat din funcția de Avocatul Poporului, cu 236 de voturi „pentru”. În locul său a fost instalat Valer Dorneanu, cu 236 de voturi „pentru”.

UPDATE 18:45 Ședința plenului reunit al Parlamentului a fost reluată. Parlamentul urmează să se pronunțe asupra solicitării USL de revocare din funcție a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu.

UPDATE 18:19 Deputații se strâng pentru a vota revocarea Robertei Anastase din funcția de președinte al Camerei.

UPDATE 18:15 Crin Antonescu a declarat că nu el va fi cel care va conduce ședința Camerelor reunite ale Parlamentului, întrucât oficial nu este încă președinte al Senatului, decizia nefiind publicată încă în Monitorul Oficial. „Biroul Permanent al Senatului l-a delegat pe domnul vicepreședinte Chelaru”, a spus Antonescu. El susține că expresiile folosite de liderii Opoziției, precum lovitură de stat, „nu fac deloc bine României”.

UPDATE 18:05 Crin Antonescu a fost ales președinte al Senatului, cu 73 de voturi „pentru”.

UPDATE 17:55

UPDATE 17:45 Grupul PNL l-a propus la șefia Senatului pe Crin Antonescu. De altfel, Crin Antonescu este singurul candidat.

UPDATE 17:42 Vasile Blaga a fost revocat din funcția de președinte al Senatului, cu 70 de voturi „pentru” și o abținere.

UPDATE 17:36 Lui Alexandru Pereș i s-a permis să continue. El a amintit de cererea PDL de revocare a lui Mircea Geoană, în urmă cu 2 ani. „Toate motivele erau bine argumentate. Această solicitare era semnată de 50 de senatori, dintre care 16 senatori care nu mai sunt la noi și acum cer revocarea lui Vasile Blaga. PDL a acceptat să suspende demersurile ținând cont de deciziile Curții Constituționale. Cererea USL este lipsită de temei”, a spus Pereș.

UPDATE 17:35 Gyorgy Frunda(UDMR) : „Este un moment foarte trist al Senatului. Nu-mi amintesc ca în Senat să se fi tăiat microfonul cuiva. Avem voie să stabilim o limită de timp. Nu este acceptabil ca cineva să tragă de timp”

UPDATE17:32 „În urmă cu 66 de ani, o lună și 3 zile, Ion Antonescu era executat de regimul sovietic, acum cetățeanul Crin Antonescu sub regimul Ponta cere executarea instituțiilor democratice ale României”, a spus Alexandru Pereș, moment în care Ioan Chelaru i-a tăiat microfonul. Pereș a continuat însă să vorbească de la tribună.

UPDATE 17:30 Senatorul PDL Alexandru Pereș i-a spus lui Ioan Chelaru că este „un președinte de ședință ilegal”.

UPDATE 17:25 Senatorul PSD Toni Greblă prezintă cererea de revocare a lui Vasile Blaga.

UPDATE 17:22 Ioan Chelaru a anunțat că pe ordinea de zi sunt două puncte: revocarea președintelui Senatului și numirea unui nou șef al Camerei superioare.

UPDATE 17:21 Din cei 124 de senatori, 71 și-au înregistrat prezența. Cvorumul este de 63.

UPDATE 17:20 Ședința Senatului a început. Este condusă de vicepreședintele Ioan Chelaru(PSD)

UPDATE 17:08 Senatorii USL s-au stâns în sala de plen.

UPDATE 17:00 Liderii USL din Biroul Permanent al Senatului au decis să pună pe ordinea de zi a Senatului revocarea lui Blaga, deși președintele Senatului nu a recunoscut legalitatea întrunirii a acestei ședințe și nici convocarea sesiunii extraordinare pe tema revocării sale.

UPDATE 16:55 Ședința Senatului s-a suspendat, după ce USL a incercat să introducă pe ordinea de zi revocarea lui Blaga, însă nu a reușit.

UPDATE 16:44 Ședința Senatului a început.

UPDATE 16:24 Ambasadorul SUA la București, Mark H. Gitenstein își exprimă îngrijorarea personală, dar și a guvernului SUA, în ce privește „amenințările asupra instituțiilor și mai ales asupra instanțelor”.

UPDATE 16:11 „Dacă vor merge mai departe pentru revocarea noastră, vom ataca la CCR. Nu cred ca o să ajungem într-o astfel de situație, să nu se respecte decizia CCR. Statul asta trebuie să funcționeze până la urmă, că altfel ne decredibilizam total. Oricum, suntem pe calea asta„, a spus Vasile Blaga.

UPDATE 16:10 Lucrările plenului comun au fost suspendate pentru două ore.

UPDATE 16:09 Președintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat că nu au fost îndeplinite condițiile formale pentru convocarea ședinței BP, care a stabilit ședință de plen pentru revocarea sa din funcție, el arătând totodată că va face plângere penală pe numele vicepreședintelui Ioan Chelaru.

UPDATE 16:05 În Monitorul Oficial a fost publicată decizia de convocare a Senatului în sesiune extraordinară pentru revocarea lui Vasile Blaga, Documentul poartă semnătura pesedistului Ioan Chelaru, vicepreședinte al Senatului. Potrivit Constituției și regulamentului Senatului, convocarea în sesiune extaordinară o face președintele Senatului.

UPDATE 15:44 Europarlamentarul PDL Monica Macovei susține că Victor Ponta și USL „se șterg pe picioare cu Constituția, legea și instituțiile democratice”, „dau o lovitură de stat”, înlocuind legea cu „propriile pofte tiranice”.

UPDATE 15:38 Președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Daniel Buda, a declarat, în plenul reunit, că PDL va ataca la Curtea Constituțională numirea interimară la Avocatul Poporului a lui Valer Dorneanu, precizând că numirea nu este constituțională.

UPDATE 15:21

Citește și Febra varanului nebun

UPDATE 14:56 Parlamentarii au luat o pauză de consultări de o oră, la propunerea liderului deputaților PDL, Mircea Toader.

UPDATE 14:30 Parlamentarii discută acum despre revocarea Avocatului Poporului. Deputatul PSD Florin Iordache prezintă motivele cererii de revocare.

UPDATE 14:16 Judecătorii constituționali afirmă că toate atacurile din ultima perioadă echivalează cu desființarea Curții Constituționale în componența actuală stabilită pe baza Constituției, încălcându-se dispozițiile contituționale potrivit cărora pe timpul mandatului judecătorii sunt inamovibili.

UPDATE 14:06 Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu a declarat că Biroul Permanent al Senatului a fost convocat de majoritatea USL care a depus o cerere de revocare a lui Blaga. Acest document a fost trimis spre publicare Monitorului Oficial, iar după ce va apărea, va fi convocat un nou Birou Permanent, iar apoi o ședință de plen în care să se voteze cererea de revocare.

UPDATE 14:03 Vasile Blaga a declarat că este singurul care, în calitate de șef al Senatului, poate convoca ședința Biroului Permanent, iar el nu a făcut-o. „Este lovitură de stat”, a comentat Blaga, adăugând că orice hotărâre va fi luată va fi atacată la CCR.

UPDATE 13:55 Senatorii USL din Biroul Permanent au decis convocarea unei ședințe, la ora 17.00, cu un singur punct pe ordinea de zi: revocarea lui Vasile Blaga din funcția de președinte al Senatului.

UPDATE 13:42 USL a pregătit cererea de revocare a Robertei Anastase din funcția de președinte al Camerei Deputaților, invocând gravele încălcări ale regulamentului de către aceasta.

UPDATE 13:28 Revocarea din funcția de Avocat al Poporului a lui Gheorghe Iancu va fi supusă dezbaterii și votului plenului la ora 14.00.

UPDATE 13:13 Liderul deputaților PNL Călin Popescu Tăriceanu a apreciat că Ponta a făcut foarte bine că a mers la Bruxelles, „reprezentând România cu competență și responsabilitate

UPDATE 13:10 Vasile Blaga i-a cerut demisia premierului Ponta.

UPDATE 13:05 Președintele Senatului, Vasile Blaga, l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că a încălcat grav Constituția când a decis să plece la Bruxelles, criticând și demersul USL de a opera schimbări la nivelul instituțiilor statutului. „Ați deschis calea spre anarhie. V-am auzit mințindu-i pe români că Parlamentul este mai important decât CCR. Parlamentul nu v-a dat niciun mandat. Este o sete de putere nemăsurată. E momentul să vă opriți acum când se mai poate„, a spus Blaga.

UPDATE 13:04 Președintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat că ceea ce a făcut USL de când a venit la guvernare arată „intenția de suspendare a democrației și a statului de drept”

UPDATE 13:02 Victor Ponta și-a încheiat discursul din parlament. Urmează dezbaterile pe tema documentului.

UPDATE 12:44 Premierul Victor Ponta și-a început discursul în parlament. Senatorii și deputații PDL nu participă, reclamând că mai mulți cetățeni care doreau să participe la ședință au fost împiedicați de USL să o facă. La discursul premierului participă aproximativ 160 de parlamentari.

UPDATE 12:38 Președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, pedelistul Daniel Buda, a declarat după votul privind revocarea Avocatului Poporului că „asistăm astăzi la o lovitură de stat”.

UPDATE 12:36 Comisiile juridice ale Senatului și Camei Deputaților au dat avizul pentru revocarea Avocatului Poporului, cu 14 voturi „pentru”, 2 „împotrivă”, și 3 abțineri

UPDATE 12:05 PDL a cerut o pauză de consultări de 30 de minute.

UPDATE 12:00 Claudiu Săftoiu a fost validat ca președinte – director general al Societății Române de Televiziune (SRTv), marți, de către Parlament, cu 265 de voturi „pentru” și 5 voturi „împotrivă”. De asemenea, Ovidiu Miculescu a fost validat ca președinte – director general al Radioului Public cu 235 de voturi „pentru”.

UPDATE 11:51 Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a comentat intenția USL de a-l revoca din funcție afirmând despre aceasta că este „un atac pe la spate”, surprinzător și de neînțeles în condițiile în care el consideră că nu a încălcat „Constituția și legile”.

UPDATE 11:35 Premierul Victor Ponta a refuzat să facă vreun comentariu referitor la schimbările pe care USL le pregătește. „Sunt prim-ministru, vorbesc despre ce face guvernul”. Întrebat dacă guvernul va modifica prin ordonanță legea CCR, Ponta a negat acest lucru.

UPDATE 11:32 USL are în plan adoptarea unei ordonanțe de urgență privind modificarea legii Curții Constituționale în sensul modificării modalității de revocare a judecătorilor. Un astfel de demers nu ar putea fi contestat la CCr decât de Avocatul Poporului, aceasta fiind și miza cererii de înlocuire a acestuia.

UPDATE 11.03 Liberalul Relu Fenechiu a declarat că demersul USL are în vedere spargerea „zidului instituțional” din jurul șefului statului. „Marea problemă în România este că Traian Băsescu s-a înconjurat de un zid instituțional care îi permite să facă orice. Singura soluție este ca aceste instituții să fie schimbate. Obiectivul nostru este să ajungem cât mai repede la alegeri”, a spus el.

UPDATE 10.56 USL ia în calcul ca, după o eventuală schimbare a lui Vasile Blaga, șefia Senatului să fie preluată de Crin Antonescu. Acesta ar deveni președinte interimar în cazul unei suspendări a președintelui.

UPDATE 10.45 Președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, a spus despre inițiativa USL că „este o procedură ciudată, în afara Constituției, drept care nu poate fi supusă la vot”.

UPDATE 10.40 Victor Ponta și Crin Antonescu au ajuns la Palatul Parlamentului. Întrebat dacă a depus cererea de revocare a Robertei Anastase și a lui Vasile Blaga, Ponta a răspuns: „Eu sunt premier, am solicitat doar să mă adresez Parlamentului”.

UPDATE 10.35 Liderul grupului parlamentar PDL, Mircea Toader, a explicat că democrat-liberalii au părăsit lucrările plenului „pentru că nu s-a respectat algoritmul politic”, privind Consiliul de Administrație al TVR. Toader a declarat că PDL se va întoarce în sala de plen pentru discursul lui Victor Ponta.

UPDATE 10.30 PDL a părăsit lucrările plenului. Vasile Blaga, înainte să plece din sală: „Să vedem dacă întrunesc cvorumul”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii