Au supraviețuit sau nu membrii echipajului de pe crucișătorul Moskva? Filmarea prin care Rusia vrea să demonstreze că da

Au supraviețuit sau nu membrii echipajului de pe crucișătorul Moskva? Filmarea prin care Rusia vrea să demonstreze că da
Sursa foto - ARHIVĂ: Profimedia
Publicat: 17/04/2022, 16:10

Rusia a difuzat o înregistrare video prin care vrea să arate lumii că militarii de pe nava Moscova, scufundată în Marea Neagră, au supraviețuit.

Ministerul rus al Apărării a difuzat, sâmbătă, un videoclip despre care se spune că reprezintă o întâlnire între şeful marinei şi supravieţuitorii crucişatorului Moskva care s-a scufundat în Marea Neagră. În acestă fimare video, care durează 38 de secunde, apar câteva zeci de bărbaţi în uniforme de marinar aliniaţi în faţa şefului marinei Nikolaï Ievmenov, relatează ziare.com.

Ce au transmis oficialii ruși

„Comandantul şef al marinei, amiralul Nikolai Ievmenov şi comandantul flotei Mării Negre s-au întâlnit cu echipajul crucişătorului Moskva la Sevastopol”, a declarat ministerul într-o scurtă declaraţie.

Potrivit sursei citatem amiralul „a informat echipajul crucişătorului că ofiţerii, aspiranţii şi marinarii vor continua să servească în marină”.

Acestea sunt primele imagini, de la scufundarea acestuia de joi, în care apar ceea ce Rusia spune că sunt membri ai echipajului Moskvei.

Rusia susţine că această navă amiral a flotei ruse de la Marea Neagră s-a scufundat în urma unui incendiu provocat de explozia de muniţii.

Autoritățile ruse nu recunosc afirmațiile Ucrainei, potrivit cărora crucișătorul Moskva, „perla” flotei ruse de la Marea Neagră, a fost scufundată de forțele ucrainene după ce ar fi fost lovită cu rachete de croazieră.

„În timp ce era remorcată spre portul de destinație, nava și-a pierdut echilibrul din cauza avariilor suferite în carenă, când focul a izbucnit după explozia muniției. Având în vedere că marea era agitată, nava s-a scufundat”, a transmis agenția de presă Tass, citată de BBC.

De partea cealaltă, Ucraina și apoi surse militare anonime din Occident susţin că a scufundat-o după un atac cu rachete.

Conform analiştilor consultaţi de CNN, crucişătorul Moscova este cea mai mare navă, din punct de vedere al tonajului, scufundată de la Al Doilea Război Mondial şi până în prezent şi este cea mai mare pierdere navală suferită de Rusia (ca moştenitoare a URSS) din 1945 şi până în prezent. Lansată la apă în 1983, sub numele „Gloria”, Moskva e dotată cu 16 lansatoare de rachete Vulkan P-1000.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase