VIDEO Tomahawk vs Kalibr (DOCUMENTAR)

Publicat: 31/03/2022, 20:30

Războiul din Ucraina este în continuă desfășurare, iar rușii nu par deloc pregătiți să dea înapoi. După eșecul constant al armatei ruse încă de la invadarea Ucrainei, liderul de la Kremlin recurge la orice îi stă în putință pentru a menține un avantaj. Ajutoarele pentru Ucraina din țările vecine vin ca o amenințare în fața lui Vladimir Putin, care rămâne de la o zi la alta, cu o armată din ce în ce mai slăbită, muniție mai puțină, dar și cu mituri distruse, cum ar fi cel al invincibilității armatei pe care o conduce. În acest sens, cu inamicii lângă el și cu armele pregătite, liderul de la Kremlin a intervenit în operațiunea specială cu așii din mânecă: rachetele supersonice de croazieră, care au devenit un pilon al Marinei Militare a Rusiei: rachetele Kalibr.

Până în 2015, se credea că doar SUA și Marea Britanie aveau capacitatea de a ataca ținte strategice de la distanță lungă, situate în adâncurile pământului, deoarece aveau rachetele de croazieră Tomahawk. Cu toate acestea, SUA și Regatul Unit nu mai sunt singurele națiuni cu capacitate de angajare a rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune. Cele mai apropiate analoage ale rachetelor americane ”Tomahawk” sunt considerate rachetele de croazieră ”Kalibr”, pe care Rusia le-a testat pentru prima dată în condiţii de luptă în toamna anului 2015. Deși Rusia încă mai produce multe alte tipuri de rachete de croazieră navale, Kalibr este probabil să rămână pilonul de bază al capacității de lovitură navală cu rază lungă a Rusiei pentru mulți ani de acum înainte.

Celebrele rachete Tomahawk, Land Attack Missile TLAM au fost create în 1970 de Armata SUA și au fost folosite în războaie îl ultimii ani, începând cu Războiul din Golf. Tomahawk este o rachetă de croazieră subsonică cu rază lungă de acțiune, pentru orice vreme, folosită în principal de Marina Statelor Unite și Marina Regală. O astfel de rachetă de croazieră Tomahawk are peste 6 metri lungime, cântărește 1,5 tone și poate transporta focoase, inclusiv nucleare, până la 2.400 km. Totodată, rachetele Tomahawk pot atinge viteze de aproximativ 900 km/h, iar costul unui exemplar atinge 1,5 milioane de dolari.

Acesta este motivul pentru care Moscova ar dori o inspecție la baza de la Deveselu deoarece consider că interceptorii americani din Oltenia ar fi de fapt rachete Tomahawk ce ar putea lovi inclusiv Moscova.

ceste rachete au un mare avantaj:  pot fi ghidate prin GPS și sunt foarte precise la distanțe mari. Rachetele pot fi lansate și de pe sol, dar și de pe portavioane sau submarine. Se ghidează foarte ușor spre țintă cu ajutorul GPS-ului, până la distanțe de 2.400 km. Cea mai nouă generație a unor astfel de rachete, Block V, este dotată cu tehnologia prin satelit ce permite schimbarea țintei în timp ce este în zbor. Rachetele pot fi reprogramate în timpul zborului pentru a schimba ținta.

Replica rușilor la Tomahawk sunt rachetele Kalibr, cunoscute și sub numele de 3M-54 , 3M-14 și R91. Acestea fac parte dintr-o familie de rachete de croazieră, care pot fi lansate de pe nave de suprafață și submarine. Rachetele Kalibr constau dintr-un sistem modular care utilizează piese comune pentru a reduce costurile și a simplifica producția. În ciuda acestui fapt, fiecare rachetă diferă ca mărime și greutate în funcție de componentele utilizate și sunt disponibile în cinci versiuni:

În ultimii ani, racheta 3M14 Kalibr a devenit un pilon al Marinei Militare a Rusiei. Aceasta este o rachetă de croazieră mare-sol și mai este cunoscută sub numele de SS-N-30A. Folosește un sistem de lansare vertical, care devine norma în marina rusă.

Rachetele Kalibr pot fi lansate de pe o navă de război sau submarinele marinei ruse din clasa Kilo și pe tipuri mai moderne, inclusiv pe clasele Akula, Lada și Yasen. Ele sunt desfășurate și pe fregate și corvete, însă până acum nu au fost montate pe nave mai mari, deși ar putea avea loc astfel de îmbunătățiri. În timp ce o fregată rusă din clasa Ghepard este înarmată cu doar opt rachete Kalibr, un distrugător înarmat cu rachete ar putea transporta zeci de astfel de rachete.

Există foarte multe variante diferite din familia de rachete Kalibr, care variază în funcție de platforma de lansare, raza de acțiune, profilul țintei, viteza. Au o lungime de la șase la nouă metri, cu o greutate de până la 2,3 tone, iar singurul numitor comun este cantitatea focoaselor: 450 kg. Rachetele folosesc ghidarea inerțială care este foarte eficientă și au o rază de acțiune de până la 2.400 km, iar viteza maximă pe care o pot atinge este de aproximativ 1.000 km/h. Ghidarea se face tot prin GPS și captează imagini prin intermediul camerei de bord.

Deși Marina Rusă este cu mult în urma Marinei SUA în ceea ce privește numărul de nave de război, Rusia are capacitatea de a desfășura rapid armele cu rază lungă de acțiune pe nave de tonaj redus. Dacă racheta de croazieră Tomahawk a americanilor are peste 30 de ani și eficiență dovedită în luptă, racheta Kalibr a Rușilor a apărut abia în anul 2012.

Tomahawk a fost actualizat și îmbunătățit în mod regulat și a fost renumit pentru precizia sa, însă Rusia nu face publică acuratețea sau fiabilitatea rachetelor Kalibr pe care le-a tras până acum. Și chiar dacă racheta de croazieră a rușilor nu are unele dintre caracteristici de date atât de avansate ca ale actualei rachete Tomahawk, rușii au luat acest lucru ca un avanjat pentru că rachetele pot fi produse în masă, mult mai ieftin.

Cu toate acestea, Tomahawk îl depășește pe Kalibr la capacitatea contramăsurilor electronice, ECM. În timp ce revizuirea blocului IV a lui Tomahawk a inclus contramăsuri electronice, Kalibr este ușor susceptibilă la tehnicile de bruiaj. Odată cu modificarea, Block V Tomahawk și-a îmbunătățit capacitățile. Capacitățile sale de rețea depășesc cu mult mai mult decât cele ale majorității rachetelor de croazieră operaționale.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...