Klaus Iohannis a dezvăluit ce a discutat cu Joe Biden: Ne-am amintit cum preşedintele Biden, la momentul respectiv, a sprijinit România

Klaus Iohannis a dezvăluit ce a discutat cu Joe Biden: Ne-am amintit cum preşedintele Biden, la momentul respectiv, a sprijinit România
Sursa: Administrația Prezidențială
Publicat: 25/03/2022, 01:28

Preşedintele Klaus Iohannis a dezvăluit, joi, ce a discutat cu omologul american Joe Biden la la summitul extraordinar NATO, care are loc la Bruxelles.

Iohannis a spus că scurtele discuţii cu omologul american, Joe Biden, au vizat modul în care este sprijinită Ucraina, dar şi sprijinul pe care oficialul american l-a acordat la momentul intrării României în NATO.

Preşedintele Iohannis a fost întrebat dacă la scurtele discuţii cu oficialul american a reiterat invitaţia ca acesta să viziteze România.

„Astăzi nu am discutat despre această invitaţie, dar am discutat evident, foarte pe scurt, chestiunile pe care tocmai le-am enunţat, cum sprijinim noi Ucraina şi într-una din discuţii, căci am avut două astfel de discuţii, ne-am amintit împreună cum preşedintele Biden, la momentul respectiv, a sprijinit România pentru a intra în NATO”, a spus şeful statului, potrivit Agerpres.

Iohannis a reiterat că Flancul estic trebuie consolidat, fiindcă agresorul este Rusia şi Flancul Estic trebuie să fie puternic.

„O apărare puternică pe Flancul Estic este singura garanţie pentru noi, pentru întreaga Europă”, a spus şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European. Joi, şeful statului a participat la summitul extraordinar al NATO. La ambele reuniuni a participat şi preşedintele SUA, Joe Biden.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus, referitor la riscul apariţiei unei crize alimentare ca urmare a conflictului din Ucraina, că România are o situaţie bună în privinţa agriculturii şi nu crede că vor fi probleme, dar îmi plan mondial pot să apară situaţii în care aprovizionarea nu va fi la nivelul obişnuit şi este posibil ca sancţiunile impuse Rusiei să producă mişcări şi la preţurile alimentare.

„Nu credem că va exista o problemă semnificativă în România, dar îmi plan mondial este clar că pot să apară situaţii în care aprovizionarea nu va fi la nivelul la care am fost obişnuiţi, dacă ne gândim doar că o bună parte din grâul care se consumă pe întreaga planetă se produce în Rusia şi Ucraina sau cel puţin până acum s-a produs în Rusia şi putem să ne dăm seama că deja de aici este posibil să apară o problemă în aprovizionare”, a afirmat şeful statului la Bruxelles.

Consiliul European se reunește joi și vineri, 24-25 martie, la Bruxelles pentru a discuta despre războiul din Ucraina. La Consiliu participă și președintele SUA, Joe Biden, în prima zi a discuțiilor privind sprijinul acordat de Occident Ucrainei și „consolidarea cooperării transatlantice ca răspuns la agresiunea Rusiei”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului European.