VIDEO | Iohannis: NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziţionat în România / Niciun român nu trebuie să se teamă, în contextul conflictului din Ucraina

VIDEO | Iohannis: NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziţionat în România / Niciun român nu trebuie să se teamă, în contextul conflictului din Ucraina
Preșefintele României, Klaus Iohannis / Sursa: Administrația Prezidențială
Publicat: 24/03/2022, 11:02
Actualizat: 24/03/2022, 13:05

NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziţionat în România şi niciun român nu trebuie să se teamă, în contextul conflictului din Ucraina, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, înainte de a participa la Summitul extraordinar al Alianţei Nord-Atlantice, care se desfăşoară joi la Bruxelles.

„Avem o veste foarte bună, deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziţionat în România. Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat”, a declarat Iohannis.

Președintele a reiterat joi că România nu este în pericol şi niciun român nu trebuie să se teamă, în contextul conflictului din Ucraina.

„Trebuie să vă spun foarte clar că niciun român nu trebuie să se teamă. Suntem parte din cea mai mare, din cea mai puternică alianţă de apărare care a existat vreodată. Militarii noştri sunt bine pregătiţi. Deci pot să spun cu mâna pe inimă, cum se zice, că România nu este în pericol, românii sunt în siguranţă prin forţele noastre armate şi prin NATO”, a declarat Iohannis, înainte de a participa la Summitul extraordinar al Alianţei Nord-Atlantice, care se desfăşoară la Bruxelles.

Ziua 29 de lupte în Ucraina

Ucraina intră, joi, în ziua cu numărul 29 de rezistență în fața invaziei Rusiei. Dezastrul umanitar se extinde în Ucraina, pe măsură ce sute de mii de locuitori din orașele încercuite rămân fără hrană, apă și căldură. Oficialii de la Cernihiv spun că orașul este în criză de apă potabilă, fiind la un pas de a ajunge în situația orașului port Mariupol, și raționalizează resursele de apă.

Oficialii NATO apreciază că Rusia a pierdut circa 15.000 de soldați, însă precizează că estimarea lor se bazează pe ceea ce le spune Ucraina și din informații „open source”.

Pentagonul susține că trupele ruse adoptă poziții defensive la nord de Kiev, mai degrabă decât să avanseze, în timp ce înaintarea acestora în alte zone a stagnat.

Franța testează „componenta aeriană a strategiei de descurajare” – versiunea modernizată a rachetei sale nucleare ASMPA.

Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul