LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 331: Aliaţii Kievului se întâlnesc vineri la Ramstein / Germania susţine că nu a fost luată încă o decizie cu privire la livrarea tancurilor Leopard în Ucraina

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 331: Aliaţii Kievului se întâlnesc vineri la Ramstein / Germania susţine că nu a fost luată încă o decizie cu privire la livrarea tancurilor Leopard în Ucraina
Sursa foto: Pixabay (caracter ilustrativ)
Publicat: 20/01/2023, 16:25

Ziua 331 de război. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski aşteaptă „decizii ferme” din partea liderilor din domeniul apărării din NATO şi din alte ţări partenere, care se întâlnesc vineri la Ramstein, în Germania, pentru a discuta despre cum poate fi întărită capacitatea Ucrainei de a înfrunta forţele ruseşti, în special cu tancuri de luptă moderne. Întâlnirea de la baza aeriană din Germania continuă seria reuniunilor de acest gen, în aşa-numitul format Ramstein, care au avut loc de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în urmă cu aproape 11 luni.

CELE MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ALE ZILEI

UPDATE 3: Germania susţine că nu a fost luată încă o decizie cu privire la livrarea tancurilor Leopard în Ucraina

Noul ministru al Apărării din Germania, Boris Pistorius, a declarat vineri că nu a fost luată încă nicio decizie cu privire la o eventuală livrare către Kiev a tancurilor de asalt Leopard, de fabricaţie germană, pe care Ucraina le solicită pentru a respinge invazia rusă, relatează AFP.

Chestiunea „a fost discutată” între ţările care sprijină Ucraina şi care s-au reunit la Ramstein, în vestul Germaniei, însă „nu a fost luată nicio decizie”, a declarat Boris Pistorius.

„Impresia” că Germania se opune livrării de tancuri Kievului este „falsă”, a adăugat el în acelaşi timp.

Potrivit Reuters, Pistorius a mai precizat că nu poate spune când se va lua o decizie, dar că Germania este pregătită să se mişte repede dacă va exista un acord între aliaţi.

„Toate argumentele pro şi contra trebuie analizate cu foarte mare atenţie”, a subliniat el. ”Ne revine responsabilitatea de a reflecta atent la consecinţele pentru toate părţile în conflict”, a mai spus noul ministru german al apărării.

Guvernul german al cancelarului Olaf Scholz a părut reticent în a autoriza re-exportul tancurilor din ţările care le folosesc, de teama de a nu provoca Rusia. Pe de altă parte, guvernul de la Berlin afirmă că nici nu a primit cereri oficiale din partea altor ţări pentru a autoriza re-exportul unor tancuri Leopard către Ucraina.

UPDATE 2: Polonia promite măsuri „non-standard” dacă Germania se opune trimiterii de tancuri în Ucraina

Polonia este pregătită să ia măsuri „non-standard” dacă Germania se opune trimiterii tancurilor Leopard 2 în Ucraina, a declarat astăzi ministrul adjunct de externe polonez Pawel Jablonski la radioul RMF FM, conform Sky News.

Întrebat dacă trimiterea de tancuri în Ucraina ar fi posibilă chiar și în cazul opoziției Germaniei, Jablonski a declarat: „Cred că, dacă există o rezistență puternică, vom fi gata să recurgem chiar și o astfel de acțiune non-standard … dar să nu anticipăm faptele”.

Miercuri, au apărut informații potrivit cărora surse germane au declarat că țara nu va permite aliaților să trimită tancuri fabricate în Germania în Ucraina – cu excepția cazului în care SUA își trimit propriile tancuri, scrie Mediafax.

Ieri, Mateusz Morawiecki, premierul polonez, a declarat că este „moderat pesimist” cu privire la faptul că Berlinul va permite altor țări să trimită tancuri fabricate în Germania în Ucraina.

Morawiecki a declarat că este „sceptic” că tancurile Leopard 2 vor ajunge în țara devastată de război.

UPDATE 1: Aliaţii Kievului se întâlnesc la Ramstein

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski aşteaptă „decizii ferme” din partea liderilor din domeniul apărării din NATO şi din alte ţări partenere, care se întâlnesc vineri la Ramstein, în Germania, pentru a discuta despre cum poate fi întărită capacitatea Ucrainei de a înfrunta forţele ruseşti, în special cu tancuri de luptă moderne, relatează Reuters.

Întâlnirea de la baza aeriană din Germania continuă seria reuniunilor de acest gen, în aşa-numitul format Ramstein, care au avut loc de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în urmă cu aproape 11 luni.

Discuţiile se vor concentra asupra viitoarelor livrări de arme, principalul punct de interes fiind tancurile germane Leopard 2, pe care le au în dotare armate din întreaga Europă. Berlinul are drept de veto asupra oricărei decizii de export al tancurilor, iar guvernul cancelarului Olaf Scholz a părut până acum reticent în a autoriza acest lucru, de teamă să nu provoace o escaladare din partea Rusiei.

Unii aliaţi spun însă că îngrijorarea Berlinului este exagerată, în condiţiile în care Moscova este deja pe deplin angajată în război, iar Kremlinul declară cu regularitate că transferurile de arme occidentale ar prelungi conflictul şi ar spori suferinţa în Ucraina.

„De fapt, acum aşteptăm o decizie din partea unei capitale europene, care va activa lanţurile pregătite pentru cooperare în ceea ce priveşte tancurile”, a declarat Zelenski în mesajul video de joi seara. „Ne pregătim pentru reuniunea de mâine de la Ramstein. Ne aşteptăm la decizii puternice. Ne aşteptăm la un pachet puternic de ajutor militar din partea Statelor Unite”, a spus el, citat de News.ro.

ȘTIRE INIȚIALĂ

SUA trimit vehicule blindate de 2,5 miliarde de dolari în Ucraina, dar fără tancuri Abrams

Vehicule blindate de 2,5 miliarde de dolari vor fi trimise de SUA în Ucraina, în cadrul unei noi tranșe de ajutor militar. Sunt vehicule blindate și de transport, dar nu ofensive, precum tancurile grele Abrams.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete