Război în Ucraina, ziua 653. Şeful spionilor ruși, mesaj pentru SUA: Ucraina va deveni un nou Vietnam pentru voi, o „gaură neagră”

Război în Ucraina, ziua 653. Şeful spionilor ruși, mesaj pentru SUA: Ucraina va deveni un nou Vietnam pentru voi, o „gaură neagră”
Serghei Narîșkin / Sursă Foto: YouTube - Captură
Publicat: 08/12/2023, 14:08
Actualizat: 08/12/2023, 15:11
15:11

Trupe ucrainene se antrenează în Polonia pentru războiul de iarnă cu rușii

Pe un câmp acoperit de zăpadă din vestul Poloniei soldații ucraineni sunt antrenați în războiul de tranșee, cu câteva zile înainte de a fi trimiși pe front în războiul împotriva Rusiei, relatează Reuters. „Cei mai mulți dintre ei nu au, de fapt, nicio experiență militară”, spune un soldat ucrainean.

Pe un câmp acoperit de zăpadă din vestul Poloniei soldații ucraineni sunt antrenați în războiul de tranșee, cu doar câteva zile înainte de a fi trimiși pe front în ceea ce a devenit un război de uzură împotriva Rusiei, relatează Reuters.

„Cei mai mulți dintre ei nu au, de fapt, nicio experiență militară și sunt învățați cum să execute câteva tactici de bază”, a declarat un soldat ucrainean. „Suntem învățați cum să folosim armele în zonele urbane și în tranșee”, a adăugat acesta, conform Mediafax.

Antrenamentul a fost efectuat de către Comandamentul de pregătire a armelor combinate, care a fost înființat ca parte a eforturilor Uniunii Europene de a ajuta armata ucraineană. Exerciții au avut loc în 24 din cele 27 de state membre ale blocului.

„Vom continua să ne adaptăm, deoarece situația de pe câmpul de luptă se schimbă în fiecare zi”, a declarat generalul Michiel van der Laan, directorul general al Statului Major al Uniunii Europene.

14:10

Şeful spionilor lui Putin are un mesaj pentru SUA: Ucraina va deveni un nou Vietnam pentru voi

Şeful serviciilor de informaţii externe ale preşedintelui rus Vladimir Putin a avertizat joi Statele Unite că sprijinul occidental pentru Ucraina va transforma conflictul într-un „al doilea Vietnam” care va bântui Washingtonul în anii următori, relatează Reuters, citată de News.ro.

„Ucraina se va transforma într-o „gaură neagră” care va absorbi din ce în ce mai multe resurse şi oameni”, a declarat Serghei Narîşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), într-un articol publicat în revista SVR. „În cele din urmă, SUA riscă să îşi creeze un „al doilea Vietnam”, iar fiecare nouă administraţie americană va trebui să încerce să facă faţă acestei situaţii”, a adăugat el.

Putin a trimis trupe în Ucraina la începutul anului trecut, declanşând un război care a ucis şi a rănit sute de mii de oameni şi a dus la cea mai mare confruntare dintre Rusia şi Occident din ultimele şase decenii. Occidentul a acordat Ucrainei peste 246 de miliarde de dolari în ajutoare şi arme, dar o contraofensivă ucraineană a eşuat, iar Rusia continuă să controleze puţin sub o cincime din teritoriul ucrainean.

10:34

Şeful Moldovagaz, companie unde Gazprom este acţionar majoritar, propune ca Moldova să preia tranzitul gazelor ruseşti din Ucraina

Şeful companiei naţionale de gaze din Republica Moldova, Moldovagaz, deţinută în proporţie de 50 la sută de Gazprom, a propus să preia transportul livrărilor gigantului rus care trec prin Ucraina, dacă Kievul decide să nu reînnoiască un contract de tranzit ce expiră anul viitor, relatează Reuters.

Vadim Ceban a declarat joi, într-un interviu la televiziunea Vocea Basarabiei, că Moldova ar prefera ca acest contract să fie reînnoit, dar compania sa, Moldovagaz, este în orice caz pregătită să preia controlul tranzitului de gaze prin Ucraina către Moldova şi mai departe către alte ţări europene.

Gazprom controlează o participaţie de 50% plus unu la Moldovagaz, în timp ce guvernul Moldovei deţine doar 35,6% din acţiuni, iar 13% sunt deţinute de regiunea separatistă pro-rusă Transnistria.

„Situaţia optimă pentru Republica Moldova ar fi ca Ucraina să reînnoiască contractul privind tranzitul gazelor ruseşti”, a declarat Ceban. „Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Moldovagaz poate efectua transportul gazelor Gazprom care trec prin teritoriul ucrainean”, a adăugat el, citat de News.ro.

Ministrul ucrainean al Energiei a declarat în august că Kievul nu are intenţia de a avea negocieri pentru reînnoirea contractului, după ce Rusia a declarat că ar lua în considerare prelungirea contractului de tranzit.

10:01

Liderul opoziţiei din Belarus avertizează SUA că abandonarea Ucrainei în lupta împotriva Rusiei şi împotriva preşedintelui Vladimir Putin ar ameninţa securitatea întregii Europe de Est - CNN

Liderul în exil al opoziţiei democratice din Belarus Svetlana Tikhanovskaia avertizează Statele Unite că abandonarea Ucrainei în lupta împotriva Rusiei şi împotriva preşedintelui Vladimir Putin ar ameninţa securitatea întregii Europe de Est, relatează CNN.

„Poporul belarus şi ucrainenii se confruntă cu acelaşi inamic – ambiţiile imperialiste ale Rusiei. Şi trebuie să luptăm împreună”, i-a spus opozanta belarusă Svetlana Tikhanovskaia analistului şef de securitate naţională de la CNN, Jim Sciutto.

„Fără o Ucraină liberă, independentă şi sigură, nu va exista un Belarus sigur. Dar şi invers. Fără un Belarus liber, va exista o ameninţare constantă pentru toţi vecinii noştri din întreaga regiune”, a adăugat ea, citată de News.ro.

Soţu ei a fost închis după ce a anunţat că va fi candida împotriva liderului Belarusului, Alexander Lukaşenko, la alegerile prezidenţiale din 2020. În cele din urmă, ea a candidat în locul lui la alegerile considerate în general frauduloase.

Tikhanovskaia a fugit cu copiii ei în Lituania în acelaşi an, după ce guvernul lui Lukaşenko, cu ajutorul Rusiei, a contracarat în forţă protestele pro-democraţie.

Tikhanovskaia spune că are puţine detalii despre siguranţa soţului ei în închisoare, declarând pentru CNN: „Nu am informaţii despre soţul meu din luna martie a acestui an. [Avocatul] nu are voie să-l viziteze, scrisorile nu sunt livrate. Deci nu sunt sigură dacă este în viaţă.”

Ucraina a convenit cu două companii americane să producă în comun obuze de artilerie vitale de 155 mm

Ucraina a convenit cu două companii americane să producă în comun obuze de artilerie vitale de 155 mm, a declarat joi un oficial ucrainean, transmite Reuters.

Cererea de cartuşe de artilerie de 155 mm a crescut vertiginos în urma invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în 2022.

SUA şi aliaţii au trimis la Kiev peste 2 milioane de cartuşe şi urmăreau să mărească producţia pentru a reumple stocurile epuizate.

„Avem acorduri cu două companii americane de top pentru a produce în comun în Ucraina muniţie de calibru 155”, a declarat Oleksandr Kamyshin, ministrul ucrainean pentru industriile strategice, în comentarii televizate.

El a spus însă că implementarea acordului va dura ani.

„Pentru a produce calibrul 155, procesul durează minim doi ani, maxim trei. Iar pentru a începe această producţie, avem nevoie de tehnologii pe care partenerii noştri le deţin. Ucraina nu a produs niciodată acest calibru”, a spus el, citat de News.ro.

Kievul îşi intensifică eforturile de a-şi produce propriile arme, pe fondul îngrijorării că livrările din Occident ar putea să se clatine.

De asemenea, speră că firmele mixte cu producătorii internaţionali de armament pot ajuta la reînvierea industriei sale interne.

Miercuri, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Kievul nu vrea să se bazeze doar pe ajutorul militar aliat şi îşi propune să devină un donator de securitate pentru vecini în viitor.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple