LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 674: Rusia a declanşat cel mai amplu atac din ultimele luni. 31 oameni au murit și peste 160 au fost răniți

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 674: Rusia a declanşat cel mai amplu atac din ultimele luni. 31 oameni au murit și peste 160 au fost răniți
Atac rusesc cu drone în Ucraina / Sursa foto: captură video Twitter
Publicat: 29/12/2023, 23:20
Actualizat: 30/12/2023, 07:01
23:20

Nou bilanț: Atacul aerian masiv al Rusiei asupra Ucrainei s-a soldat cu 31 de morţi şi peste 160 de răniţi

Rusia a lansat vineri unul dintre cele mai mari raiduri cu rachete şi drone din timpul războiului asupra Ucrainei, ucigând cel puţin 31 de civili, rănind peste 160 şi lovind blocuri de locuinţe şi alte clădiri civile din Kiev şi din alte oraşe din sudul şi vestul ţării, precum şi o maternitate în est, potrivit celui mai recent bilanţ.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 87 de rachete de croazieră şi 27 de drone dintr-un total de 158 de „ţinte” aeriene lansate de Rusia. Asaltul a fost „unul dintre cele mai ample atacuri cu rachete asupra oraşelor şi satelor ucrainene” de când Rusia şi-a lansat invazia în februarie 2022, a precizat Ministerul de Externe de la Kiev, citat de News.ro.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că au fost trase circa 110 rachete, marea majoritate reuşind să fie doborâte de apărarea antiaeriană ucrainerană.

14:17

Nou bilanț al atacului Rusiei asupra Kievului: 16 civili morți și 97 de persoane rănite

Rusia a declanşat vineri unul dintre cele mai mari atacuri cu rachete asupra Ucrainei din războiul de până acum, ucigând 16 civili, rănind alte zeci şi lovind clădiri rezidenţiale din Kiev, dar şi din sudul şi vestul ţării, relatează AFP şi Reuters.

„În prezent, 16 persoane au fost ucise şi 97 rănite, inclusiv cel puţin doi copii, cu vârste de 6 şi 8 ani. Operaţiunile de salvare continuă”, a declarat procurorul general al Ucrainei, AndriI Kostin, pe X.

Potrivit Statului Major General al forţelor armate ucrainene, care spune că este vorba despre „rezultate preliminare”, armata rusă a folosit 158 de arme de atac aerian împotriva Ucrainei: rachete de diferite tipuri şi drone de atac.

Armata ucraineană susţine că a distrus 114 din cele 158 de ţinte aeriene: 27 de drone de atac Shahed şi 87 de rachete de croazieră Kalibr Kh-101, Kh-555 şi Kh-55, potrivit Statului Major General.

14:16

Ministerul rus al Apărării anunţă că toate ţintele pe care şi le-a propus au fost lovite în Ucraina în ultima săptămână

Toate ţintele desemnate au fost lovite în Ucraina în această săptămână, a anunţat vineri Ministerul rus al Apărării, după ce Moscova a procedat în ultimele ore la cel mai amplu atac aerian de la începutul războiului său de agresiune asupra ţării vecine.

Un comunicat transmis vineri de Ministerul rus al Apărării precizează că în perioada 23-29 decembrie, Rusia a procedat la peste 50 de atacuri în Ucraina, dintre care unul de „mare amploare”, vizând situri de infrastructură militară, depozite de muniţii şi locuri în care erau desfăşuraţi „soldaţi ucraineni şi mercenari străini”.

„Toate instalaţiile desemnate au fost lovite”, a declarat Ministerul rus al Apărării, citat de News.ro.

„În cursul săptămânii, 43 de militari ucraineni s-au predat, dintre care 22 în direcţia Kupiansk”, a mai spus ministerul, citat de Interfax.

12:25

Cel puţin 10 morţi şi 60 de răniţi în urma atacului masiv lansat vineri de Rusia asupra Ucrainei

Rusia a declanşat vineri cel mai amplu atac cu drone şi rachete asupra Ucrainei din ultimele luni, ucigând 10 persoane şi rănind alte cel puţin 60 la Kiev, în sudul, vestul şi estul ţării, au declarat oficialii ucraineni, relatează Reuters.

O maternitate, unităţi de învăţământ, un centru comercial, clădiri rezidenţiale cu mai multe etaje şi case particulare, un depozit comercial şi o parcare au fost lovite în urma atacului masiv care a vizat Kiev, Liov, Odesa, Dnipro, Harkov, Zaporojie şi alte oraşe, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski într-o postare pe X însoţită şi de un clip video cu urmările atacului.

„Astăzi, Rusia a folosit aproape toate tipurile de arme din arsenalul său: rachete Kinjal, S-300, rachete de croazieră şi drone. Bombardierele strategice au lansat rachete X-101/X-505. În total, au fost lansate 110 rachete împotriva Ucrainei, majoritatea fiind doborâte”, a precizat preşedintele.

„Din nefericire, au existat victime şi răniţi în urma loviturilor. Toate serviciile lucrează non-stop şi oferă ajutorul necesar. Condoleanţele mele celor care şi-au pierdut apropiaţii. Le doresc însănătoşire grabnică celor răniţi”, a adăugat Zelenski.

În final, Zelenski promite că Ucraina va răspunde cu siguranţă la aceste lovituri teroriste. „Şi vom continua să luptăm pentru securitatea întregii noastre ţări, a fiecărui oraş şi a fiecărui cetăţean. Terorismul rusesc trebuie să piardă şi va pierde”, îşi încheie mesajul preşedintele, citat de News.ro.

11:20

Rușii au lansat un atac masiv asupra mai multor oraşe ucrainene. A fost declanşată alertă aeriană la nivel naţional

Forțele ruse au lansat, vineri dimineaţă, o vastă serie de lovituri aeriene asupra mai multor oraşe din Ucraina, vizând în special capitala Kiev, precum şi Harkov (nord-est), Lvov (vest) şi Odesa (sud).

Explozii s-au auzit la Kiev, unde „apărarea antiaeriană funcţionează activ” a anunţat primarul capitalei, Vitali Kliciko, în timp ce o alertă aeriană generalizată pentru întreaga ţară a fost activată în jurul orei 05:00 GMT, notează Agerpres, care citează France Presse.

Trei persoane au fost rănite într-o lovitură asupra Konotop, în regiunea Sumî, unde o clădire rezidenţială a fost mai ales atinsă, potrivit administraţiei militare locale. Trei drone iraniene Shahed au fost distruse acolo, potrivit armatei.

Oraşul Harkov a fost supus la cel puţin zece lovituri în două valuri, care potrivit primelor informaţii nu au provocat victime, a anunţat şeful administraţiei militare locale, Oleg Sînegubov.

Cu toate acestea, un spital din cartierul Kîivski a fost avariat, a declarat poliţia locală.

07:15

Ucraina acuză Rusia că a executat prizonieri de război

Ucraina a deschis o anchetă pentru crime de război în cazul unei presupuse execuţii de către forţele ruse a trei prizonieri de război ucraineni, a anunţat miercuri procuratura generală, iar trupele de asalt aeropurtate ale Ucrainei au confirmat joi că cei trei militari erau paraşutişti ai uneia dintre brigăzile acestei forţe, relatează Reuters.

Autorităţile au declarat că incidentul a avut loc în această lună în apropierea satului Robotîne, în sud-estul regiunii Zaporojie, şi a fost surprins într-o înregistrare video care a circulat online.

Înregistrarea pare să arate trei personaje neînarmate care se prăbuşesc dintr-o poziţie staţionară după ce s-a tras asupra lor.

Rusia nu a comentat deocamdată acuzaţia, care este deja a doua din această lună formulată împotriva sa de procurorii ucraineni.

„Acesta este un alt caz de încălcare grosolană de către ţara agresoare a dreptului umanitar internaţional în ceea ce priveşte tratamentul prizonierilor de război”, a declarat biroul procurorului într-un comunicat, citat de News.ro.

Trupele de asalt aeropurtate din Ucraina au declarat joi că cei trei militari despre care procurorii ucraineni au spus că au fost capturaţi şi împuşcaţi mortal de forţele ruseşti în această lună erau membri ai Brigăzii 82 de asalt aeropurtat.

Personalul inamic neidentificat, „acţionând în mod intenţionat, încălcând legile şi obiceiurile războiului”, i-a ucis în mod deliberat pe cei trei bărbaţi, acuză trupele de asalt aeropurtate.

Trupurile lor au fost ridicate de autorităţile ucrainene de la locul faptei.

Trupele de Asalt Aeropurtate au redistribuit imaginile cu incidentul, marcându-i pe cei trei bărbaţi cu steaguri ucrainene şi punând steaguri ruseşti lângă figuri în uniformă care stăteau în picioare sau ghemuite în două locuri dintr-un peisaj arid, la o anumită distanţă în spatele celor trei.

06:15

Resturi de dronă au lovit un bloc de locuinţe înalt din Odesa

Un incendiu a izbucnit joi seara târziu într-o clădire cu mai multe etaje din oraşul Odesa, după ce iniţial s-a raportat că spre zona respectivă se îndreaptă drone de atac, relatează Reuters.

„O clădire înaltă din Odesa a fost avariată de o dronă doborâtă”, a anunţat Oleh Kiper, guvernatorul regional, într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

El a precizat că informaţiile privind victimele sunt în curs de verificare şi a îndemnat locuitorii oraşului să rămână în adăposturi, pe fondul unui atac cu drone în curs de desfăşurare, conform News.ro.

Pe canalele locale de Telegram au fost postate fotografii şi înregistrări video ale unui incendiu care părea să afecteze cele două niveluri superioare ale unei clădiri, dar nimeni nu a raportat deocamdată victime.

Zelenski anunţă că a vorbit cu Papa Francisc despre formula de pace ucraineană

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că a discutat cu Papa Francisc despre formula de pace ucraineană. „Sunt recunoscător Vaticanului pentru sprijinul acordat activităţii noastre”, afirmă liderul de la Kiev.

În mesajul pe care îl transmite zilnic către naţiune, Zelenski a arătat că rezilienţa, puterea şi rezultatele din prezent vor determina cum va trece şi această iarnă de război la scară largă, a doua cu care se confruntă Ucraina după invazia rusă din februarie 2022.

După o contraofensivă ucraineană care nu a adus rezultatele scontate peste vară, ruşii par să-şi fi intensificat ofensiva şi atacurile cu drone şi rachete asupra teritoriului ucrainean, pe măsură ce iarna îşi face tot mai simţită prezenţa. În ultimele două zile, atacurile ruse au provocat victime şi pagube în special în regiunile Herson şi Zaporojie, din sud.

„Bineînţeles, astăzi au existat, de asemenea, rapoarte de pe linia frontului – Harkov, Doneţk, Zaporojie şi malul stâng al Hersonului. Rezistenţa de acum, puterea de acum, rezultatele de acum determină modul în care va trece această iarnă de război total şi la ce ne vom aştepta de anul viitor”, le-a spus Zelenski compatrioţilor.
Preşedintele a menţionat că a avut o întâlnire cu ministrul apărării cu care a discutat despre dezvoltarea forţelor ucrainene, în condiţiile în care Kievul se confruntă cu oboseala trupelor şi cu necesitatea suplimentării lor. „Sunt lucruri specifice care trebuie făcute. Şi le vom face. Le vom face fără greş. Pentru a ne menţine forţa şi pentru a avea argumentele necesare într-o discuţie cu partenerii noştri. Creşterea forţelor proprii ale Ucrainei şi menţinerea solidarităţii lumii este sarcina noastră, sarcina întregului stat şi a tuturor celor care lucrează pentru el”, a punctat Zelenski două dintre problemele cele mai dificile cu care se confruntă.

În ceea ce priveşte acordul încheiat cu G7 la summitul NATO de la Vilnius, prin care Ucraina primeşte pe cale bilaterală ajutor militar şi garanţii de securitate, Zelenski a anunţat că până acum 30 de state şi-au anunţat disponibilitatea de a contribui la securitatea ucraineană. „A început activitatea bilaterală privind garanţiile şi vom continua anul viitor”, a anunţat preşedintele, citat de News.ro.

În paralel, Ucraina pregăteşte un summit dedicat susţinerii formulei de pace pe care o propune şi care pleacă de la principiul că întreg teritoriul ucrainean trebuie eliberat de forţele ruse. „Tocmai am vorbit cu Sanctitatea Sa Papa Francisc. I-am mulţumit pentru urările sale de Crăciun adresate Ucrainei şi ucrainenilor, pentru urările sale de pace – o pace dreaptă pentru noi toţi. Am discutat despre activitatea noastră comună cu privire la formula de pace – peste 80 de state sunt deja în acest proces la nivelul reprezentanţilor lor. Vor fi şi mai multe. Sunt recunoscător Vaticanului pentru sprijinul acordat activităţii noastre”, a menţionat Zelenski, în condiţiile în care Papa Francisc şi-a trimis la un moment dat un emisar pentru a intermedia între Kiev şi Moscova.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Lege nouă pentru românii cu COPII. S-a dat total INTERZIS de marți, 30 aprilie
Codul Rutier 2024. Noi reguli la depășirea pe drumurile publice
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?