Prima pagină » Religie » S-a descoperit care a fost adevăratul NUME al lui Iisus Hristos, conform ultimelor cercetări: În limba sa nativă, nu era „Iisus”

S-a descoperit care a fost adevăratul NUME al lui Iisus Hristos, conform ultimelor cercetări: În limba sa nativă, nu era „Iisus”

S-a descoperit care a fost adevăratul NUME al lui Iisus Hristos, conform ultimelor cercetări: În limba sa nativă, nu era „Iisus”

Iisus Hristos este, fără îndoială, una dintre cele mai faimoase figuri istorice din toate timpurile. Însă, dincolo de Biblie, avem foarte puține informații despre viața sa privată, despre cum arăta și …nici măcar nu-i cunoaștem adevăratul nume.

Unul dintre aspectele care generează cele mai multe confuzii este numele istoric al lui Iisus. Cercetătorii cred că Iisus ar fi avut un nume în limba sa maternă, aramaica, care este cu totul diferit față de versiunile moderne: Iisus în limba română și în cea rusă, Jesus în limba engleză, germană și portugheză, Isa în limba arabă, turcă și în hindi, Jésus în limba franceză și spaniolă, Iisoús în limba greacă,  Jézus în limba maghiară și în poloneză Gesù în limba italiană,  Iesu în limba japoneză, Yesu în limba chineză.

Numele de Iisus este derivat din numele ebraic Yeshua, care are rădăcini semitice y-š-ʕ, și înseamnă „a elibera; a salva”. Cea mai veche utilizare înregistrată a numelui este într-o inscripție amorită datată din anul 2048 î.Hr. Numele „Iisus” conține chiar litere care nu au fost folosite în limba scrisă decât la 1.500 de ani după moartea sa. De-a lungul celor 2.000 de ani de istorie a creștinismului, numele original al lui Iisus a fost distorsionat prin multiple traduceri și transliterări. Numele lui Iisus a parcurs un drum lingvistic lung, de la aramaica sa, la ebraică, apoi la greacă și latină, înainte de a ajunge la traducerile din limbile moderne.

Iisus ar fi vorbit aramaica

Iisus, ca figură istorică, și discipolii săi au trăit într-o regiune a Imperiului Roman numită Iudeea, aflată pe teritoriul actual al Israelului. Totuși, majoritatea cercetătorilor sunt de părere că Iisus s-a născut și a crescut în orașul Nazaret  ce făcea parte din Galileea, o provincie mai mică, situată la nord.

Profesoara Dineke Houtman, specialistă în relația dintre iudaism și creștinism la Universitatea Teologică Protestantă din Olanda, explică pentru Daily Mail:

„Nu putem ști cu certitudine ce limbi vorbea Iisus. Totuși, având în vedere originea sa din Nazaret, putem presupune că limba sa de zi cu zi era aramaica”.

Profesoara Houtman adaugă:

„Numele său ar fi fost probabil în aramaică: Yeshua. Este posibil ca acesta să fi fost și numele sub care s-a prezentat. O altă variantă este forma abreviată Yeshu, care este folosită în literatura rabinică ulterioară”.

Numele său adevărat ar fi fost Yeshu Nazaren (Iisus din Nazaret) sau Yeshua Bar Yosef (Iisus, fiul lui Iosif)

Profesoara Candida Moss, expertă în creștinismul timpuriu la Universitatea din Birmingham, afirmă:

„Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că numele său era Yeshua sau posibil Yeshu, care era unul dintre cele mai comune nume în Galileea secolului I”.

Problema devine mai complicată atunci când vorbim despre numele complet al lui Iisus. „Cristos” nu este un nume de familie, ci un titlu care înseamnă „Mesia” sau „Unsul lui Dumnezeu”. Deoarece Iisus provenea dintr-o familie săracă, nu i s-ar fi dat un nume complet în acest mod. Dr. Marko Marina, istoric la Universitatea din Zagreb, explică:

„În lumea antică, majoritatea oamenilor nu aveau un nume de familie așa cum îl înțelegem astăzi. În schimb, erau identificați după ascendența lor, locul de origine sau alte caracteristici distinctive. De exemplu, cineva putea fi menționat ca Ioan, fiul lui Zebedeu  sau  Maria Magdalena, iar Magdalena indica faptul că provenea dintr-un loc numit Magdala”.

Având în vedere că în Biblie Iisus este adesea numit „Iisus din Nazaret” sau „Iisus Nazaretanul”, este posibil ca el să fi folosit acest lucru ca o modalitate practică de a se distinge de alți oameni cu numele de Yeshu sau Yeshua. Astfel, numele complet al lui Iisus ar fi fost „Yeshu Nazaren”. El ar fi fost cunoscut și drept „Yeshua Bar Yosef”, adică „Isus, fiul lui Iosif.

Cum s-a ajuns la forma latinizată?

Profesoara Moss explică:

„În secolul I d.Hr. exista deja un precedent pentru transliterarea numelui aramaic Yeshua ca Iesous. Astfel, atunci când Pavel și evangheliștii se referă la Iisus – Yeshu/a – folosesc echivalentul grecesc deja stabilit, Iesous, cu  ‘s’ la final”. Când Noul Testament a fost tradus în latină, a avut loc o altă mică schimbare: Iesous a fost transcris ca Iesus”.

Înainte de secolul XVI, textele scrise nu făceau distincție între literele „i” și „j”, deși ele se pronunțau diferit. Se crede că prima persoană care a făcut această distincție a fost un gramatic italian numit Gian Giorgio Trissino, în 1524. Totuși, după inovația sa, noul sunet „j” a început să se răspândească și traducătorii au început să-l includă în numele biblice. Moss adaugă:

„În secolul XVII, când litera ‘j’ a apărut, sunetul ‘j’ a preluat și Iesus a devenit Iisus”.

Între timp, toate celelalte figuri numite Yeshua sau Yehoshua,  au rămas cu numele de Iosua, scrie 20Minutos.


Sursa Foto: Shutterstock/Profimedia

Citește și: Oamenii de știință i-au reconstruit chipul lui Iisus Hristos: Nu arăta deloc ca în ICOANELE de la biserică

Autor

Citește și

Mediafax
Se dau vouchere lunare pentru energie electrică. Cine beneficiază și cum se pot obține
Digi24
Ilie Bolojan anunță că vor fi două praguri de TVA. Ce măsuri are în vedere Guvernul privind accizele, băncile și jocurile de noroc
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță un nou val de caniculă în România. Temperatură record sambătă, 5 iulie
Prosport.ro
Corina Caragea, în costum de baie. Imagini cu prezentatoarea de la PRO TV dintr-un paradis acvatic
Adevarul
Focul de armă care a hotărât soarta a 20 de milioane de oameni. O greșeală de comunicare cât un război mondial
Mediafax
Ilie Bolojan anunță noi măsuri: TVA va fi pe două praguri, iar accizele la alcool şi combustibil vor crește
Click
Ce mănâncă grecii, de fapt, și care este secretul care ți-a fost ascuns până acum. Un patron de restaurant dezvăluie adevărul despre o vacanță perfectă în Grecia
Wowbiz
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Antena 3
Prima fotografie cu Lauren Sanchez în rochie de mireasă. Logodnica lui Jeff Bezos a ales o creație Dolce & Gabbana
Digi24
Scandal la Casa Regală a Norvegiei: Fiul cel mare al prinţesei moştenitoare ar fi comis 23 de infracţiuni. Cele mai grave fapte
Cancan.ro
ALERTĂ medicală! Boala care a umplut camerele de gardă ale spitalelor din România
Ce se întâmplă doctore
Brigitte Pastramă, de nerecunoscut după ce a dispărut din showbiz! Fosta lui Ilie Năstase a renunțat la acidul din buze și la extensii
observatornews.ro
Cod galben de vreme severă emis de ANM. Vijelii puternice lovesc în 11 județe, în următoarele ore
StirileKanalD
„Ca niște fantome” Doi frați, ținuți izolați intenționat, de la naștere! La 9 ani poartă scutece, nu vorbesc și nu sunt înregistrați în evidențe. Ireal ce explicație au dat părinții
KanalD
Un tânăr de 26 de ani din Vaslui a intrat într-un lac de acumulare și nu a mai ieșit. Totul s-a petrecut sub ochii soției însărcinate
Ciao.ro
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Promotor.ro
Fără Rabla în 2025? Iată câteva mașini pe care ți le permiți și fără ajutor de la stat!
Descopera.ro
Binturongul: animalul din Asia care are un miros extrem de ciudat
Capital.ro
Spunem adio unui mare actor. Ne-a părăsit o legendă. Filmele sale au fost adorate de toată lumea
Evz.ro
Cum funcționează procesul de slăbire. Explicația unui nutriționist
A1
Marele Premiu de Formula 1 al Austriei se vede duminică, de la 16.00, la Antena 1 şi pe AntenaPLAY
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
VIDEO Dana Roba, dispusă să se mai împace cu fostul iubit, Beni? "Avem o relație foarte bună, iar dacă acum îl sun să vină să-mi aducă niște medicamente sau să mă ajute cu ceva, el vine și mă ajută!"
RadioImpuls
David Popovici a dat peste cap toate așteptările. Ce au scris marile publicații despre sportivul român după performanța de la Samorin? L’Equipe: "A dominat finala probei de 200 m liber"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Bulă, știi să acorzi primul ajutor? – Da, doamna profesoară!
Descopera.ro
Craniul misterios al unei femei, vechi de 6.200 de ani, îi uimește pe arheologi