9 din 10 români care suferă de hepatită nu știu că au boala. Ce arată cifrele

9 din 10 români care suferă de hepatită nu știu că au boala. Ce arată cifrele
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 29/07/2021, 18:17

România se află printre țările europene cu cele mai mari rate de prevalență a hepatitelor virale. Hepatita B și C provoacă peste 1,34 milioane de decese pe an, mai mult decât HIV/SIDA, arată datele de la INSP.

Statisticile arată că 9 din 10 persoane care suferă de infecția cu virusul hepatitic nu știu că o au, iar la fiecare 30 de secunde o persoană își pierde viața din cauza hepatitei.

La nivel mondial, hepatitele virale B şi C afectează 325 de milioane de oameni, provocând 1,4 milioane de decese pe an. Hepatita este a doua boală infecţioasă ucigaşă majoră după tuberculoză şi de 9 ori mai mulţi oameni sunt infectaţi cu hepatită decât cu HIV. Boala poate fi prevenită, este tratabilă, iar în cazul hepatitei C, curabilă

Pe 28 iulie a fost Ziua Mondială a Luptei Împotriva Hepatitei,  iar șase clădiri emblematice din țară au fost iluminate arhitectural, în mod simbolic, pentru a atrage atenția că oamenii ar trebui să se testeze și să se trateze, dacă sunt infectați.

Hepatita nu este o stigmă și nu este o sentință. În 2021 hepatita virală este o boală vidnecabilă sau controlabilă pe termen lung prin terapii antivirale, inovatoare, disponibile si compensate în România. Pentru a ști dacă suntem infectați este nevoie de testare. Testați-vă, tramentul vă poate salva viața, spune prof. Univ. Dr. Liana Gheorghe, președinte Romanian Association for Liver Diseases (RoALD).

Spitalul Universitar de Urgență București, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași, Universitatea Ovidius din Constanța, Consiliului Județean Constanța și Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova au fost iluminate în albastru și s-a proiectat pe ele mesajul: “Hepatita nu poate să aștepte. Testează-te. Tratamentul îți poate salva viața!”.

Un număr de 9.400.000 persoane primesc tratament pentru infecţie cronică cu virusul hepatitei C. De asemenea, 10 la sută dintre cei cu infecţie cronică cu virusul hepatitei B sunt diagnosticaţi, iar 22 la sută dintre aceştia primesc tratament. Totodată, 42 la sută dintre copii, la nivel global, au acces la naştere la doza de vaccin împotriva hepatitei B.