Klaus Iohannis, întrebat despre criza vaccinului antigripal: „PSD comandase doar 1,5 milioane de doze”

Klaus Iohannis, întrebat despre criza vaccinului antigripal: „PSD comandase doar 1,5 milioane de doze”
Publicat: 10/11/2020, 20:18
Actualizat: 06/04/2021, 14:37

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat în conferința de la Cotroceni în legătură cu lipsa vaccinului antigripal din farmacii, în condițiile în care tot mai mulți medici îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze împotriva gripei. Șeful statului a reiterat că Guvernul PNL a comandat 3,5 milioane de doze, în timp ce fosta guvernare PSD a comandat doar 1, 5 milioane de doze.

De precizat faptul că dozele de vaccin care ajung în cabinetele medicilor de familie sunt destinate persoanelor care fac parte din categoriile de risc.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, „categoriile de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire, în acestă perioadă, specialiștii au recomandat vaccinarea, cu prioritate, a copiilor cu vârste între 3 și 5 ani, în special a celor care sunt la prima imunizare de acest fel, și care necesită 2 doze, la interval de 30 de zile, gravide, persoane, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială, personal sanitar”.

Citește Și: În cât timp acționează vaccinul antigripal? Autoritățile promovează vaccinarea împotriva gripei, dar vaccinul e de negăsit în farmacii! (EXCLUSIV)

Criza vaccinului antigripal din farmacii

În fiecare lună vin noi tranșe de vaccin antigripal în România. Probabil că știți, dar dacă nu știți vă spun eu: vechiul Guvern PSD-ist comandase 1,5 milioane de doze. Între timp, noul Guvern liberal a comandat 3,5 milioane de doze, adică mai bine decât dublu. Aceste doze vor ajunge în România la termenele negociate de Guvern”, a spus Klaus Iohannis, marți, la Palatul Cotroceni.

În plină pandemie COVID-19, vaccinul împotriva gripei este de negăsit în farmaciile din România. Atât medicii cât și autoritățile recomandă mai mult decât oricând vaccinarea împotriva gripei, însă stocurile din farmacii s-au golit încă de la sfârșitul lunii septembrie, iar cele din cabinetele medicilor de familie sunt destinate doar persoanelor care fac parte din grupele de risc. Medicii de familie atrag atenția că după administrarea vaccinului antigripal, trebuie să treacă două săptămâni până ce titrul de anticorpi atinge vârful.

GÂNDUL.RO a scris despre lipsa vaccinului antigripal din famarcii, în condițiile în care autoritățile îi îndeamnă pe cetățeni pentru a se vaccina împotriva gripei.

Anca Cuprariu, reprezentant al Colegiului Farmaciștilor din România, a precizat într-un răspuns pentru GÂNDUL.RO că toate vaccinurile antigripale au început sa fie disponibile în farmacii începând cu 15 septembrie, cantitatea distribuită epuizându-se însă extrem de repede.

3 milioane de doze de vaccin

Ministerul Sănătății a cumpărat trei milioane de doze de vaccin -dublu față de anul trecut- doze ce vor ajunge în cabinetele medicilor de familie și sunt destinate persoanelor care fac parte din categoriile cu risc mare de îmbolnăvire. Până în prezent, în România au fost livrate primele trei tranșe de vaccin antigipal, iar ultimul lot urmează să fie livrat în data de 10 decembrie. În schimb, situația vaccinurilor din farmacii este una incertă, cu toate că ne apropiem de mijlocul lunii noiembrie, iar medicii recomandau vaccinarea încă din octombrie.

În luna august, reprezentanți ai Ministerul Sănătății precizau într-un răspuns pentru GÂNDUL.RO că ministerul nu are în evidență situația stocurilor de vaccin antigripal din farmacii ,în condițiile în care acestea sunt entitități private și recomanda farmaciilor să achiziționeze vaccinul din timp: „Farmaciile sunt societăți private. Ministerul Sănătății recomandă farmaciilor să se aprovizioneze cu vaccin gripal”, spun reprezentanți din minister pentru GÂNDUL.RO.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun