Primul cocktail de anticorpi care previne COVID-19. EMA analizează medicamentul AstraZeneca

Primul cocktail de anticorpi care previne COVID-19. EMA analizează medicamentul AstraZeneca
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 25/10/2021, 13:23
Actualizat: 25/10/2021, 14:11

Compania AstraZeneca a creat primul medicament cu anticorpi care poate să ofere o protecție suplimentară de până la 12 luni în fața virusului SARS-CoV-2. Comisia de cercetare a Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a început evaluările de laborator pentru acest tratament care se dovedește eficient, inclusiv pentru pacienții care riscă să facă forme severe de COVID-19.

Testele au concluzionat că noul medicament poate avea efect profilactic, prin reducerea cu 77% a riscului de a dezvolta COVID-19 simptomatic, și de tratament, reducând cu 67% riscul de a dezvolta COVID-19 sever sau chiar deces din comorbități asociate.

Medicamentul a primit autorizaţia de utilizare în regim de urgenţă pentru tratarea COVID-19 în peste 20 de ţări, inclusiv în Marea Britanie şi în Statele Unite.

Ronapreve face parte dintr-o clasă de medicamente denumite anticorpi monoclonali, care imită anticorpii naturali sintetizaţi de organismul uman pentru a lupta împotriva infecţiilor.

Reprezentanţii EMA au spus că analizează datele clinice privind eficienţa medicamentului în prevenirea spitalizărilor pentru pacienţii din ambulatoriu, precum şi alte studii privind eficienţa în prevenirea COVID-19 la adulţii şi la copiii ce prezintă riscul de a fi infectaţi de un membru din familia lor care a fost deja infectat cu noul coronavirus.

Conține doi anticorpi creați în laborator

Acest medicament este format din tixagevimab și cilgavimab, doi anticorpi monoclonali.

Un anticorp monoclonal este un tip de proteină care a fost conceput pentru a recunoaște și a se atașa la o structură specifică (numită antigen).

Tixagevimab și cilgavimab au fost concepute pentru a se atașa la proteina spike a SARS-CoV-2 (virusul care cauzează COVID-19) în două locuri diferite. Prin atașarea la proteina spike, se așteaptă ca medicamentul să oprească virusul să pătrundă în celulele corpului și să provoace infecție.

Deoarece anticorpii se atașează la diferite părți ale proteinei, utilizarea lor în combinație poate fi mai eficientă decât utilizarea oricărui compus singur.

Vital pentru cei cu sistem imunitar compromis

„În primul rând, vrem să protejăm acele populații vulnerabile care nu au fost protejate în mod adecvat de vaccin”, a declarat Menelas Pangalos, șeful Departamentului de cercetare și dezvoltare al AstraZeneca, citat de NBCNews.

Dr Myron J. Levin, profesor de pediatrie și medicină la Facultatea de Medicină a Universității din Colorado, SUA și cercetător principal al studiului, a explicat că „datele PROVENT arată că o doză de AZD7442 (Evusheld – n.r.), administrată într-o formă intramusculară convenabilă, poate preveni rapid și eficient COVID-19 simptomatic. Cu aceste rezultate interesante, AZD7442 ar putea fi un instrument important în arsenalul nostru, pentru a ajuta oamenii care ar putea avea nevoie de mai mult decât un vaccin ca să revină la viața lor normală”.

„Avem nevoie de abordări suplimentare pentru persoanele care nu sunt protejate în mod adecvat de vaccinurile COVID-19. Suntem foarte încurajați de aceste date de eficacitate și de siguranță la persoanele cu risc crescut, care arată că această combinație de anticorpi cu acțiune îndelungată are potențialul de a proteja împotriva bolilor simptomatice și severe, alături de vaccinuri. Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim date suplimentare din programul de studii clinice de fază III AZD7442, la sfârșitul acestui an”, a arătat Menelas Pangalos, vicepreședinte executiv al BioPharmaceuticals R&D, într-un comunicat al companiei.

Protejează până la 12 luni contra COVID-19, inclusiv pentru varianta Delta

AZD7442 a fost optimizat utilizând tehnologia de extensie de înjumătățire YTE, deținută de AstraZeneca, care ar putea permite o protecție de până la 12 luni împotriva COVID-19 și care este administrată prin injecție intramusculară.

Descoperirile preliminare „in vitro” ale cercetătorilor de la Universitatea Oxford și Columbia University demonstrează că AZD7442 neutralizează inclusiv variantele recente virale emergente ale SARS-CoV-2, inclusiv varianta Delta.

La începutul lunii ocotmbrie, AstraZeneca, producătorul de medicamente care a dezvoltat unul dintre primele vaccinuri împotriva infecției cu SARS-CoV-2, a cerut Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) să autorizeze, în regim de urgență, tratamentul cu anticorpi în unică doză pentru prevenirea bolii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu