5 milioane de decese, evitate printr-o decizie simplă. Datele făcute publice de OMS

5 milioane de decese, evitate printr-o decizie simplă. Datele făcute publice de OMS
Publicat: 29/04/2017, 12:08

„Fiecare copil merită o șansă la viață sănătoasă, iar vaccinarea reprezintă un pas esențial pentru atingerea acestui obiectiv”, este una dintre principalele devize ale OMS. Organizația arată că peste 5 milioane de decese au fost evitate la nivel mondial prin intermediul vaccinurilor.

În ceea ce privește situația țării noastre, acoperirea vaccinală este principala problemă. Trendul descendent înregistrat în ultimul timp a condus la apariția epidemiei de rujeolă căreia i-a fost asociat, până în prezent, un număr de 23 de decese. Aceasta a determinat, totodată, scăderea ratei de vaccinare anti-rujeolică.

În aceste condiții, nu este de mirare că dintre cele aproape 5000 de cazuri de rujeolă, confirmate de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, 96% au fost confirmate la persoane nevaccinate. 2.64% din cazuri au fost înregistrate la persoane cărora le-a fost administrată doar prima doză din vaccinul RRO (rujeolă-rubeolă-oreion), în timp ce numai 1% din cazuri au fost raportate la persoane complet vaccinate (au primit ambele doze.

Mai mult, 18.19% din totalul îmbolnăvirilor s-au petrecut la copii sub 1 an, care sunt prea mici pentru a fi vaccinați – administrarea primei doze de vaccin RRO se face începând cu vârsta de 1 an.5

Vaccinarea nu este importantă doar pentru asigurarea imunizării fiecărei persoane, ci și în ceea ce privește consituirea unei bariere de protecție pentru persoanele vulnerabile care trăiesc în apropierea celor vaccinate (copii mai mici de vârstă care încă nu pot fi vaccinați, colegi sau alți copii care sunt alergici la vaccin, bătrâni cu sistemul imunitar slăbit).

Specialiștii OMS susțin că o importanță deosebită o are respectarea schemelor naționale de vaccinare. Acest lucru asigură protecția împotrvia bolilor care sunt prevenibile prin vaccinare. Unele dintre aceste afecțiuni, așa cum este tusea convulsivă, sunt mai periculoase dacă apar în primele luni de viață, în timp ce altele, inclusiv rujeola, tetanosul și difteria pot fi fatale la orice vârstă.

Recuperarea vaccinurilor care nu au fost făcute la momentul protrivit este, de asmenea, un punct esențial recomandat de OMS.

Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare

Între bolile care pot fi prevenite prin vaccinare se numără difteria, pliomielita, variola. De-a lungul timpului au fost înregistrate mai multe situații în care vaccinul și-a dovedit această calitate de armă împotriva unui număr mare de boli care reprezentau o amenințare de sănătate majoră în Regiunea Europeană și la salvarea a milioane de vieți.

În cazul difteriei, în 1960, datorită introducerii vaccinării antidifterice în țara noastră, s-a înregistrat o scădere foarte mare a incidenței bolii. Ultimele cinci cazuri de difterie din România au fost înregistrate în 1989.

În ceea ce privește poliomielita, în România au existat mai multe perioade endemice, însă, datorită vaccinării, ultimul caz a fost înregistrat în 1992, la un copil care nu fusese niciodată vaccinat. La nivel mondial, incidența poliomielitei a scăzut cu aproape 99% din 1988, de la aproximativ 350.000 de cazuri la doar 37 în 2016, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În prezent, poliomielita mai apare în doar trei țări din lume, Pakistan, Afghanistan și Nigeria.

Și variola se află pe lista bolilor care au fost eradicate prin vaccin, printr-o campanie globală de vaccinare și supraveghere, ultimul caz fiind raportat în 1980.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Trafic restricționat în Capitală, în weekend, de Florii: Ce a transmis Arhiepiscopia Bucureștilor
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Decizia finală privind pensiile românilor. Ciolacu a dat ordin: Din respect față de seniori
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine