Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice cere reluarea rapidă a programului fără interferon pentru pacienții diagnosticați cu hepatita C

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice cere reluarea rapidă a programului  fără interferon pentru pacienții diagnosticați cu hepatita C
Vaccin. Foto: Caracter ilustrativ
Publicat: 10/09/2019, 13:13

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită grăbirea formalităților pentru reluarea cât mai rapidă a programului fără interferon pentru pacienții diagnosticați cu hepatita C.

„Faptul că există o pauză între cele două contracte cost-volum-rezultat, aferente programului, a devenit oficial odată cu finalizarea la 31 august 2019 a vechiului contract”, arată reprezentanții Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice.

La ora actuală, din informațiile Asociației, autoritățile se află în perioada de soluționare a contestațiilor primite din partea companiilor și abia apoi se va da startul oficial al negocierilor.

„Din păcate, am anticipat aceast perioadă de pauză, dar sperăm ca lucrurile să fie rezolvate în termene mai scurte decât cele oficiale pentru a grăbi reluarea tratamentului. Să nu uităm de categoriile speciale de pacienți (precum cei care necesită anumite proceduri medicale și au fost depistați în această perioadă) care așteaptă și pentru care timpul este o variabilă esențială în procesul de tratament. Este clar că mai sunt multe probleme de rezolvat pentru a atinge obiectivul OMS de eliminare a hepatitelor în următorii 10 ani în România. S-au realizat multe lucruri bune, mai ales în ultimii doi ani, dar mai sunt și mai multe de făcut. Cine consideră că problema hepatitelor este una rezolvată se înșeală. Nu avem încă soluții pentru persoanele neasigurate, iar numărul acestora este impresionant în România, sau pentru alte categorii sociale precum consumatorii de droguri, cei care prestează servicii sexuale, pentru comunitățile sărace sau izolate etc,” a declarat Marinela Debu, președinte APAH-RO.

APAH-RO precizează că toți pacienții care au intrat în program până la 31 august își vor urma tratamentul fără impedimente, problema apărând însă pentru persoanele nou diagnosticate, după această dată, care vor trebui să aștepte încheierea noului contract cost-volum-rezultat.

Totodată, dosarul de analize al celor diagnosticați dar care nu au reușit să intre în terapie până la sfârșitul lui august este valabil pe o perioadă de șase luni.

Autoritățile competenete (Ministerul Sănătății și CNAS) au anunțat, încă de acum câteva luni, că noul contract va include tratament și pentru pacienții care au gradul de fibroză F0 și pentru copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 12 ani și până în 18 ani. Numărul pacienților care va intra în terapie va ajunge la 17.690 de persoane, conform datelor transmise de CNAS.

„Asociația apreciază că fiecare contract a adus noi avantaje pentru români, precum creșterea numărului de pacienți sau introducerea ultimelor terapii aflate pe piață, dar este îngrijorată că, după patru ani de la începutul acestui program, nu s-au găsit soluții pentru evitarea întreruperilor astfel încât starea de incertitudine să nu mai reprezinte o apăsare în plus pentru bolnavi”, potrivit sursei citate.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Petrecere mare în familia Becali! Cum arată fetele patronului FCSB + Ionuț Luțu, din nou...
Se dau bani de la stat pentru aceşti TINERI! Ce trebuie să facă pentru a-i...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Live Stream Online semifinala sezonului 9 al emisiunii Chefi la Cuțite
Făcea un fel de videochat când s-a întâmplat dezastrul. A trebuit să intervină pompierii
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Acest vaccin ar trebui INTERZIS! Lovitură uriașă pentru cei care s-au vaccinat cu el
Alertă mondială. Noul pericol se răspândește cu o viteză incredibilă. Informațiile sunt înfiorătoare
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....