Beatrice Mahler: „Nu putem lucra în clădiri vechi de 100 de ani care au avize de peste 30 de ani”/ Ce spune medicul Emilian Imbi despre criteriile în ceea ce privește dotarea secțiilor ATI

Beatrice Mahler: „Nu putem lucra în clădiri vechi de 100 de ani care au avize de peste 30 de ani”/ Ce spune medicul Emilian Imbi despre criteriile în ceea ce privește dotarea secțiilor ATI
Foto: YouTube
Publicat: 16/11/2020, 19:46
Actualizat: 06/04/2021, 14:37

Managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, Beatrice Mahler, a declarat luni, în cadrul emisiunii “Se întâmplă acum”, că unitatea medicală pe care o coordonează a obținut o autorizație ISU cu foarte mulți ani în urmă. După tragedia ATI de la Piatra Neamț, au fost din nou ridicate semne de întrebare cu privire la sistemului medical din România, unde zeci de spitale nu au autorizație de securitate la incendiu. 

Medicul Beatrice Mahler spune că reglementările în ceea ce obținerea de noi autorizații ISU au îngreunat procesul,  finanțarea fiind un factor extrem de relevant, și criterii ce țin de renovarea clădirii, precum și implementarea unor noi circuite. De asemenea, Mahler subliniază că infrastructura spitalicească nu corespunde conditiilor necesare unităților spitalicești in anul 2020.

„Nu putem lucra în clădiri vechi de 100 de ani care au avize de peste 30 de ani”

„Noi avem autorizațiile ISU, dar sunt niște autorizații pe care Institutul Mariu Nasta le-a obținut când clădirile au fost renovate, cu foarte mulți ani în urmă. Normativele s-au schimbat, iar noua autorizație se poate obține numai după ce avem circuite noi și numai după ce intrăm în renovare cu toate clădirile…Vreau să spun că toate aceste schimbări trebuie să fie făcute cu finanțare. Toate proiectele pentru finanțarea Institutului Marius Nasta ca modificare de structură sunt depuse la ministerul Fondurilor Europene. Nu putem lucra în clădiri vechi de 100 de ani care au avize de peste 30 de ani, în condițiile în care medicina trebuie să o facem în anul 2020”, a precizat Beatrice Mahler.

Medicul a mai precizat că secțiile ATI din Institut au instalații cu senzor de fum:

„Secțiile de terapie intensivă din Institutul Mariu Nasta au instalații cu senzor de fum, pentru detecatrea incendiilor. Instalațiiled e care vorbiți trebuie cu siguranță să facă parte din dotarea unei secții de Terapie Intensivă, dar pentru asta avem nevoie de spitale noi, de spitale care să respecte circuitele și care să fie în conformitate cu reglementările actuale”, mai precizează medicul Beatrice Mahler.

Pe de alta parte, medicul Emilian Imbi, managerul Spitalul Victor Babeș a precizat că unitatea sa are astfel de instalații în tot spitalul, însă nu și în secțiile ATI. Potrivit acestuia, este greu de crezut că pot fi instalate astfel de instalații de stingere la Terapie Intensivă.

„În secțiile ATI atunci când au fost construite, nu au fost prevăzute cu astfel de instalații și cred că nicăieri nu există

„În tot spitalul avem detectoare de fum. În secțiile ATI atunci când au fost construite, nu au fost prevăzute cu astfel de instalații și cred că nicăieri în țara românească nu există. Tot ce mișcă în ATI este aparat electric. Pentru aparatele electrice apa care vine din plafon nu face doi bani. Pentru asta există stingătoare cu o spumă specială pentru electric. Este complicat și acum dacă dorește cineva să doteze, nu cred că ar găsi firma care să poatî să îi pună astfel de stingătoare automate”, a precizat medicul.

Despre tragedia din Piatra Neamt, acesta a precizat:

Există niște criterii foarte stricte și foarte ferme pe care trebuie să le respecte cei care dotează și cei care lucrează în secțiile ATI”

„Este un lucru îngrozitor și regretabil care ar trebui să atragă atenția asupra multor aspecte și în principal al aspectului că nu poate să meargă oricum. Deci, există niște criterii foarte stricte și foarte ferme pe care trebuie să le respecte cei care dotează și cei care lucrează în secțiile ATI”.

Potrivit legii, în România, spitalele vechi nu au nevoie tocmai de unul dintre cele mai importante acte: autorizaţia de securitate la incendiu.

Un raport ISU Neamţ din 2016 a descoperit mai bine de 100 de nereguli în spitalele din România, cele mai multe fiind descoperite tot la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, unde începuseră câteva modificări fără a cere acest aviz de la ISU.

Guvernul a decis ca echipe mixte DSP şi IGSU să demareze de luni controale în toate secţiile ATI, la nivel naţional, care să verifice instalaţiile şi condiţiile de punere în funcţiune a aparaturii medicale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase