Care este greutatea totală a oamenilor de pe pământ

Care este greutatea totală a oamenilor de pe pământ
Publicat: 19/06/2012, 19:00
Actualizat: 19/06/2012, 19:01

Creșterea incidenței obezității un impact negativ la fel de puternic asupra mediului și resurselor naturale ca suprapopularea, avertizează savanții britanici. Experți de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au calculat pentru prima oară greutatea totală a populației lumii – 287 de milioane de tone. Mai mult decât atât, conform calculelor lor, 15 milioane de tone revin persoanelor obeze, iar 3,5 milioane de tone – supraponderalilor.

Folosind date statistice ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pe anul 2005, autorii proiectului au calculat că, în medie, un adult cântărește 62 kg, dar în SUA acest indice este mai mare cu o treime, informează BBC.

În general, această cifră diferă foarte mult de la o regiune la alta. Dacă în America de Nord, greutatea corporală medie a unui adult este de 80,7 kg, în Asia doar 57,7 kg, mai arată datele cercetării.

Conform cercetătorilor britanici, 61% din populația lumii trăiește în Asia, lor însă le revine doar 13% din greutatea totală a locuitorilor de pe Terra.

„Când vorbim de problemele de mediu, imediat ne gândim la numărul în creștere al locuitorilor de pe Pământ, problema nu este însă câte guri trebuie de hrănit, ci excesul de masă corporală al oamenilor”, a declarat profesorul Ian Roberts, unul din autorii raportului.

În același timp, Roberts avertizează că problema nu se limitează doar la persoanele obeze. „Atunci când vorbim de obezitate, mulți au imaginea greșită care îi împarte în „ei”, – cei cu o alimentație în exces, și „restul” – cei care se alimentează corect. De fapt, este o problemă care privește întreaga umanitate, întrucât toți adăugăm în greutate”, a mai spus cercetătorul.

Datele cercetării mai arată că SUA se situează pe primul loc în tabelul de greutate al populației întocmit de experții britanici. „Dacă populația din toate țările lumii s-ar caracteriza prin același grad de exces de greutate ca în Statele Unite, aceasta ar echivala cu o creștere de 1 miliard a populației de pe Terra, cu o greutate corporală medie”, precizeză profesorul Roberts.

Oricât ar părea de surprinzător, printre primele zece țări cu locuitori suferind de exces de greutate figurează state precum Kuweit, Croația, Qatar și Egipt. Creșterea în greutate în rândul populației din țările arabe se explică prin influența autoturismelor asupra vieții cotidiene, consideră Ian Roberts. „Oamenii de aici au început să se miște din ce în ce mai puțin, preferând mașina mersului pe jos”, indică profesorul.

În partea de jos a listei „țărilor cu locuitori obezi” se află Vietnam, Etiopia și Eritreea, ultimele două fiind și state cu un grad îngrijorător de sărăcie. Cu toate acestea, autorii studiului subliniază că nu doar sărăcia poate fi un motiv pentru o greutate corporală normală, dând ca exemplu în acest sens cazul Japoniei, una dintre țările puternic industrializate din lume. Profesorul Roberts consideră că Japonia oferă exemplul cel mai elocvent că „poți fi suplu, fără a fi sărac”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”