Câte calorii mâncăm în zilele de Crăciun la o singură masă

Câte calorii mâncăm în zilele de Crăciun la o singură masă
Publicat: 26/12/2014, 19:21
Actualizat: 18/05/2015, 21:53

Mâncăm dimineața, luăm prânzul în familie și să nu uităm de vizitele pe care le facem la diferite rude și prieteni. În zilele de sărbătoare ne punem la masă chiar și de patru-cinci ori și mâncăm, căci nu e politicos să refuzăm.

Cozonac, piftie, friptură de porc, salată de beouf, sarmalele, lebăr, tobă, caltaboș sunt preparate ce nu lipsesc de pe mesele românilor în perioada Crăciunului. La toate astea se adaugă și vinul roșu, care merge cu friptura de porc.

Gândul a calculat câte calorii mâncăm în zilele de Crăciun la o singură masă

Astfel, vom începe să degustăm aperitivul: cârnații, lebărul, toba și caltaboșul. Un bărbat va mânca din toate aceste preparate cel puțin 200 de grame, în timp ce femeia se va limita doar la 100 de grame. Ciugulitul din fiecare preparat înseamnă per total 350 de calorii la 100 de grame.

Piftia și salata de beouf sunt următoarele pe listă. Bărbatul își va pune în farfurie cel puțin trei linguri din fiecare, ceea ce înseamnă în jur de 400 de grame de mâncare. Femeia, în schimb, va gusta în total 200 de grame de piftie și salată de beouf. Nutriționiștii spun că 100 de grame de piftie din carne de porc înseamnă 195 de calorii, iar 100 de grame de beouf ajunge la 90 de calorii.

Friptura și sarmalele nu au cum să lipsească de la masa de Crăciun. Acestea sunt lăsate spre sfârșitul mesei. Sunt printre cele mai indigeste preparate, avertizează nutriționiștii. Aceștia recomandă să mănâcăm puțin din ele. În realitatea, la o masă bărbatul va mânca 250 de grame de friptură de porc și vreo cinci sarmale – 300 de grame. Femeia va mânca până în 150 de grame de friptură și trei sarmale – în jur de 200 de grame. Pentru bărbați în calorii aceste preparate se traduc astfel: cele 250 de grame de friptură de porc înseamnă 850 de calorii, iar cele 300 de grame de sarmale înseamnă 462 de calorii. Pentru femei, cele 150 de grame de friptură înseamnă 510 calorii, iar cele trei sarmale aduc un plus de 308 calorii.

La final se aduce cozonacul. Deși simțim că nu mai intră, pentru o felie de cozonac se va face întotdeauna loc. Astfel, o singură felie de cozonac are 180 de calorii, mai mult chiar și decât 100 de grame de friptură din piept de pui, care înseamnă 114 calorii. Bărbatul va mânca două felii, în timp ce femeia se va limita la o singură felie.

Să nu uităm că de la o masă copioasă nu putea lipsi vinul. Un pahar de vin de 150 de mililitri înseamnă 112 calorii. Bărbatul va bea două pahare de vin, iar femeia un singur pahar.

Trâgând linie, la o singură masă un bărbat va mânca cel puțin 3.166 de calorii, în timp ce femeia va mânca 1.745 de calorii. Potrivit nutriționiștilor, mâncăm prea mult la o singură masă. O femeie are nevoie de 2.000 de calorii pe zi, în timp ce un bărbat trebuie să consume 2.500 de calorii.

După Crăciun ne îngrășăm chiar și trei kilograme

Având în vedere maratonul culinar la care „participăm” în această perioadă, nutriționiștii spun că după Crăciun ajungem să ne îngrășăm chiar și trei kilograme. Pe lângă luarea în greutate, riscul apariției indigestiei este extrem de ridicat.

Pentru a evita să ajungem la spital, medicii recomandă să mâncăm fructe și legume din belșug, pentru a accelera digestia. Aceste alimente sunt bogate în fibre, nutrienți ce previn apariția indigestiei.

Mișcarea nu ar trebui să lipsească, având în vedere cantitatea de calorii pe care o mâncăm. De preferat sunt activitățile ce nu ne solicită foarte mult, pentru a nu stresa organismul să depună prea mult efort. Plimbările în parc sau dansul sunt activități ideale ce ne vor ajuta să ardem mai ușor caloriile.

Hidratarea este esențială. Alcoolul trebuie băut cu moderație. Acesta are 7 calorii pe gram. Apa și ceaiurile trebuie să fie băuturile de bază în această perioadă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte