Caz medical impresionat: O femeie a trăit 99 de ani cu o AFECȚIUNE extrem de rară. Foarte puțini dintre cei care o au trec de vârsta de 5 ani

Redactor:
Gandul
Studenții la medicină de la o universitate din statul american Oregon care au disecat un cadavru în primăvara anului trecut au făcut o descoperire neașteptată. Femeia trăise 99 de ani și murise din cauze naturale, deși era o ciudățenie a naturii, transmite CNN.

Un studiu despre acest caz incredibil a fost publicat recent. Multe dintre organele lui Rose Marie Bentley erau poziționate neobișnuit în corp, iar unele elemente lipseau. Această afecțiune se numește „situs inversus”.

Organele vitale ale femeii erau inversate, aproape ca și cum cineva i-ar fi pus o oglindă în interior, potrivit CNN. La aceasta se adaugă și alte anomalii. Inițial, studenții au crezut că inimii femeii îi lipsea o venă mare, numită vena cava, care se găsește de obicei pe partea dreaptă. Când s-au uitat cu atenție au descoperit vena pe partea stângă. Aceasta nu avea nici traseul obișnuit prin corp. Totodată, au fost descoperite în corpul femeii și alte vase importante de sânge care aveau trasee neobișnuite. Unele lipseau cu desăvârșire.

Rose Marie Bentley

Totodată, plămânul din dreapta al femeii avea doar doi lobi, în loc de trei, cum e normal, iar atriumul drept al inimii avea o dimensiune de două ori mai mare decât în mod obișnuit. Mai mult, stomacul era poziționat spre partea dreaptă a corpului, iar ficatul era poziționat invers, spre stânga. Splina era și ea pe partea opusă, adică în partea dreaptă, iar restul tractului digestiv era, de asemenea, inversat.

„Cred că șansa să mai găsim o altă persoană ca aceasta este de 1 la 50 de milioane”, a declarat Cameron Walker, profesor asistent la Oregon Health and Science University.

În general, persoanele care se nasc cu această afecțiune au probleme grave cu inima mai târziu. Doar 5-13% dintre cei care suferă de „situs inversus” trăiesc peste vârsta de 5 ani. Înainte de Bentley  se știa de o singură persoană care a trăit 73 de ani cu această afecțiune.

Inchide