Ce se întâmplă cu toxicomanii care se droghează prin injectare

Ce se întâmplă cu toxicomanii care se droghează prin injectare
Pe perioada stării de urgență, narcomanii au rămas fără droguri din cauza restricțiilor de circulație
Publicat: 31/10/2014, 17:42
Actualizat: 07/04/2019, 01:55

Potrivit lui Adrian Abagiu, medic primar boli infecțioase Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, toate formele de adicții care există pe glob se regăsesc și în România, însă numărul locurilor disponibile pentru tratarea dependenților în centre specializate este încă departe de cel necesar.

„Avem mult mai puțini specialiști în toate domeniile, ca să nu mai vorbim de centre de tratament. De asta, în momentul în care am intrat în Uniunea Europeană, se presupunea că vom ajunge să avem, măcar pentru 20 la sută dintre persoanele estimate ca depedente, centre de tratament. Asta însemna cam 4.000 de locuri, însă în continuare, în toată România, avem 1000-1.200 de locuri de tratament. Deci mai avem până la minimul de 20 la sută”, a spus medicul, la conferința națională „Adicția, boala psihică și societatea … încotro?”.

Dr. Abagiu a precizat că aproape un sfert dintre cei care se injectează pentru a-și administra drogul devin, în timp, dependenți de injectare. „În rândul persoanelor dependente de droguri pe cale intravenoasă, între 20-25 la sută dintre ei devin, pe parcursul instalării dependeței, dependenți de injectarea în sine. Așa cum 20-25 la sută dintre fumători sunt dependenți de senzația de fum în căile respiratorii”, a spus medicul.

Cu același prilej, Adrian Abagiu a subliniat că adicția este o boală cronică și trebuie tratată ca atare. „Dacă diabetul este o boală cronică în care suferă pancreasul, adicția este o boală cronică în care suferă circuitele de la nivel cerebral. Cred că cel mai important lucru care s-a întâmplat în urmă cu peste 20 de ani a fost că s-a demonstrat că adicția e o boală cronică și că «nereușita» tratamentului acestei boli era nu din cauză că nu e o boală tratabilă, ci pentru că era tratată ca o boală acută. Or nu poți să tratezi diabetul două luni, după care să îi spui pacientului că nu îi mai dai insulină și, dacă intră în comă, se întâmplă pentru că nu are voință. În momentul în care o persoană a devenit dependentă, indiferent de obiectul sau substanța care i-a creat dependența, practic nu mai e în stare să se focuseze decât pe orice activitate care să îl ajute să își procure substanța dorită”, a mai spus medicul.

Dr. Abagiu a explicat că dacă la început oamenii se droghează pentru starea de bine, în momentul în care apare dependența apare, automat, și sevrajul, iar în momentele de sevraj se petrec 99 la sută din crime și din toate actele antisociale. „Un pacient aflat în sevraj îți dă în cap pentru că tu, din punctul lui de vedere, ești portofelul din care să își cumpere următoarea doză ca să scape de rău”, a spus medicul.

Tot el a precizat că cea mai adictivă substanță este nicotina (peste 30 la sută dintre cei care au încercat să fumeze au devenit dependenți), urmată de heroină și de stimulantele clasice, cum ar fi cocaina. În același timp, Adrian Abagiu a atras atenția că substanțele noi care au apărut sunt de zece ori mai puternice în descărcarea de dopamină decât heroina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O prezentatoare din România a început să plângă în direct, în această dimineață. Femeia primise...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Momentul în care DJ Lalla a fost găsită moartă pe plajă, surprins de camere video....
Cum face amor, la menopauză, Naomi Watts: Când scapi de...
Andre Bîrleanu şi-ar fi bătut şi violat iubita de 22 de ani. Alte două foste...
Dusterul pe care românii nu l-au putut cumpăra se vinde pe AUTOVIT. Cât costă cea...
Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni
O anumită categorie de angajați va primi 1.500 de lei de la stat. Cine va...
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
Job-ul din România plătit cu 5.000 de lei/lună, pentru care ai nevoie 'decât' de 8...
APARE pe cer VINERI, 29 septembrie! Cum să vezi CEA MAI MARE Lună din 2023
DANA NĂLBARU S-A DESPĂRȚIT! Este anunțul dimineții în România
Iubitul Elenei Udrea, relație cu o vedetă. Pentru cine a făcut o pasiune
Ultimul mesaj al Laurei Roșca (DJ Lalla), înainte să fie găsită fără suflare pe o...
BANCUL ZILEI. Două tipe foarte frumoase discută în club: Dragă de când s-a cuplat cu...
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse