Centrele de vaccinare, înființate prin ordinul ministrului Sănătății. Cum și unde se fac programările

Centrele de vaccinare, înființate prin ordinul ministrului Sănătății. Cum și unde se fac programările
Publicat: 23/12/2020, 17:04
Actualizat: 06/04/2021, 14:36

CNCVA a precizat printr-un comunicat de presă că astăzi, 23 decembrie 2020, s-a aprobat ordinul comun pentru stabilirea normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19.

Organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19

Astfel centrele sunt înființate prin ordin al ministrului sănătății, la propunerea direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, și vor fi organizate sub mai multe forme, respectiv:

  • Centre de vaccinare fixe;
  • Centre de vaccinare mobile: caravane sau alte formațiuni mobile, care aparțin Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență si/sau Ministerului Apărării Naționale, respectiv structurilor subordonate acestora;
  • Echipe mobile de vaccinare, pentru vaccinarea în locații specifice;
  • Centre de vaccinare de tip drive-through pentru marile orașe, destinate populației generale;
  • La nivelul cabinetului de medicină de familie, după caz, în funcție de evoluția epidemiologică și tipul vaccinurilor disponibile.

Actul normativ prevede că direcțiile de sănătate publică județene sau a municipiului București avizează temporar funcționarea centrelor de vaccinare, pe baza metodologiei proprii, a documentelor depuse de către deținătorul/administratorul spațiului și după evaluarea dotării fiecărui centru.

Centrele de vaccinare care aparțin ministerelor cu rețea proprie vor fi organizate și avizate de către structurile proprii, cu respectarea cerințelor legale.

Vaccinarea se va realiza de către personal medical, cu aviz de liberă practică valabil, eliberat de către Colegiul Medicilor și/sau personal medico-sanitar care deține certificat valabil eliberat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR).

Premierul interimar, Nicolae Ciucă, a anunţat marți că la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, centrul naţional de depozitare a vaccinului anti-Covid, au ajuns lăzile de gheaţă carbonică cu ajutorul cărora va fi transportat vaccinul către centrele regionale din ţară.

 Cine va fi prima persoană vaccinată

„Urmează să fie stabilit primul subiect, va fi din rândul medicilor şi personalului medical. Pentru că ne vom duce către cele 10 spitale.

Sunt două spitale din Bucureşti, după care avem spitalele de boli infecţioase din Constanţa, Timişoara, Cluj, Craiova, Baia Mare, Suceava- Spital Judeţean, Iaşi, deci în total 10 spitale.

Vor fi 10.000 de doze din care vor fi folosite 4.500, deci vor fi vaccinate 4.500 de persoane din acest lot de 10.000, păstrând doza de rapel pentru a fi efectuat după 21 de zile.

Îmi spunea doctorul Gheorghiţă de dimineaţă că avem 4.500 înscrişi. Tot personalul medical care lucrează pe spitalele covid şi suport covid sunt undeva la 65.000 de oameni”, a mai precizat premierul interimar.

„Vaccinul va sosi în ţară pe data de 26 decembrie, a doua zi de Crăciun”

Cum și unde se fac programările pentru vaccinare

Persoanele care doresc să se vacineze împotriva COVID-19 se vor putea programa online, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul direcției de asistență socială din cadrul consiliilor locale, după caz, a precizat Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Programarea la vaccinare se efectuează la intervale orare fixe, în funcție de numărul de doze de vaccin pe fiolă. Numărul de persoane pentru vaccinurile multidoză se stabilește în funcție de vaccin.

Ce trebuie să știe persoanele care au programare pentru vaccin

La intrarea în centrul de vaccinare, va fi verificată temperatura persoanelor prin scanare.

Nu vor fi lăsate să intre în centrul de vaccinare persoanele care au temperatura peste 37,3 grade C, urmând să se reprogrameze.

La recepție, este verifcată programarea pe baza cărții de identitate. Persoana programată are de completat un chestionar de triaj și i se înmânează formularul pentru consimțământul informat.

Chestionarul de triaj va fi disponibil pentru descărcare/printare pe site-ul de realizare a programării și, de asemenea, disponibil în forma printată la receptie.

Cu chestionarul completat, se intră în zona de triaj, unde un medic verifică dacă există vreo contraindicație la vaccinare. În cazul în care se identifică o contraindicație temporară la vaccinare, persoana nu este vaccinată și primește recomandarea de a se reprograma.

În punctul de vaccinare se scanează datele personale, se administrează vaccinul și se introduc datele despre vaccin în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) sau în registrul de vaccinare, format hârtie, care să conțină toate câmpurile din RENV.

Persoana vaccinată va primi, electronic sau pe hârtie, o adeverință de vaccinare și va fi informată prin sms/email și anunțată prin medicul de familie pentru prezentarea la cea de-a doua doză de vaccin.

Supravegherea post vaccinare pentru posibile efecte adverse

După vaccinare, toate persoanele vor aștepta 15 minute în spațiul de supraveghere. Dacă în acest interval nu apare nici o reacție post-vaccinală, persoana poate pleca, urmând circuitul de ieșire/părăsire a incintei.

Dacă însă apare o reacție adversă post-vaccinală indezirabilă (RAPI), aceasta este investigată și raportată în conformitate cu metodologia de supraveghere RAPI.  Raportarea RAPI se poate face și individual, autodeclarare direct pe site-ul Agenției Naționale a Medicalmentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) – https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raporteaza-o-reactie-adversa/.

Dacă persoana vaccinată dezvoltă semne de șoc anafilactic, primește tratament de urgență și, dacă se consideră necesar, se solicită, prin apel 112, intervenția serviciilor de urgență și prim-ajutor calificat și/sau transportul persoanei respective la cel mai apropiat spital care are structură de primiri urgențe, precizează Ordinul.

Persoanele vaccinate vor fi informate cu privire la conduita în caz de reactii adverse post-vaccinale.

Doar 30% dintre români spun că se vor vaccina împotriva COVID-19 (SONDAJ)

30% dintre români spun că se vor vaccina împotriva COVID, în timp ce 29% refuză vaccinarea, potrivit unui sondaj Avangarde privind percepțiile publice asupra pandemiei.

Potrivit sondajului, 38% se declară pro-vaccinare în general, 20% împotriva vaccinării, 25% declară că nu au o poziționare clară sau că nu sunt interesați, iar 17% nu știu sau nu răspund.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului