Prima pagină » Sănătate » Cercetătorii au descoperit o metodă simplă de a reduce caloriile din orez cu până la 60%

Cercetătorii au descoperit o metodă simplă de a reduce caloriile din orez cu până la 60%

Cercetătorii au descoperit o metodă simplă de a reduce caloriile din orez cu până la 60%
Obezitatea este considerată de Organizația Mondială a Sănătății boala secolului XXI

Orezul este un aliment extrem de popular la scară planetară, iar 90% din producția totală se consumă doar în Asia. Este ieftin, ușor de gătit și se asortează bine cu o mulțime de alte alimente, scrie ȘtiințaTehnică.com. Medicii nutriționiști au asociat acest aliment cu un risc crescut de a face diabet, fiind relativ bogat în amidon și în calorii.

Amidonul este cea mai întâlnită formă de carbohidrat din dieta noastră, dar consumarea în exces duce la creșterea glicemiei ca rezultat al metabolizării lui. Acest zahăr suplimentar este apoi transformat în țesut adipos. Dar asta se întâmplă doar în cazul unui anumit tip de amidon, cel digerabil, pe care corpul îl descompune în intestinul subțire. În cazul celuilalt tip, amidonul rezistent, organismul are nevoie de mult mai mult timp pentru procesare deoarece nu îl putem digera și deci nu îl putem transforma în zahăr.

Prin urmare, cercetătorii au teoretizat că, dacă ar fi posibilă transformarea amidonului digerabil din alimente în amidon rezistent, acest lucru ar reduce caloriile asimilate de organism. În cazul orezului, au descoperit că sunt necesare două transformări simple: adăugarea de ulei de cocos în apa care fierbe înainte de a introduce orezul în ea și răcirea orezului timp de 12 ore înaintea consumării. Această tehnică a condus la înmulțirea de 10 ori a conținutului de amidon rezistent din orez, comparativ cu cotele sale tradiționale în acest produs.

Procedeul funcționează prin aceea că uleiul de cocos adaugă grăsimi în apă, care intră în moleculele de amidon, alterându-le arhitectura internă și transformându-le într-o versiune mai rezistentă la digestie. Echipa a ales uleiul de cocos deoarece acesta este predominant în bucătăria asiatică, dar probabil că și alte uleiuri ar avea un efect similar.

Cercetătorii au testat metoda doar pe varietățile mai puțin nutritive de orez, observând o reducere a caloriilor cu circa 10%. Dacă s-ar folosi varietăți mai calitative, ei cred că tehnica ar reduce caloriile cu până la 60%.
 

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Cel mai lung drum drept din Europa nu are nicio curbă pe zeci de kilometri. Drumul este obiectiv turistic
Digi24
Administrația Trump presează Europa să renunțe la planul de finanțare a Ucrainei din active rusești: „Nu mai sunt liderul lumii libere”
Cancan.ro
Prezentatoare TV de sport și soțul ei, găsiți împușcați în casă! Fiul lor de 3 ani a fost găsit în viață. Ce ipoteze are poliția
Prosport.ro
FOTO. Mădălina Ghenea, imaginile momentului într-un echipament alb care i-a evidențiat formele
Adevarul
Documentul cutremurător din arhiva Securității care confirmă ordinul lui Ceaușescu: „Se lichidează radical!”
Mediafax
Guvernul impune termen limită pentru taxe și impozite locale
Click
Drama Cosminei Boboc, câștigătoarea MasterChef 2025. Tatăl ei a murit în timpul emisiunii, după ce mama și bunica se stinseseră cu un an înainte
Digi24
Elon Musk are o veste proastă pentru cei bogați: „Banii vor deveni irelevanți”. El spune că în 10-15 ani, munca va fi opțională
Cancan.ro
Ce gest revoltător a făcut ‘Puișorul’ la adresa Rodicăi Stănoiu, în timpul vacanței! O jurnalistă îl acuză că i-a pus viața în pericol: 'Deschid geamul să mângâi ursul, că poate...'
Ce se întâmplă doctore
Cum arăta Denise Rifai înainte să fie celebră. Tatăl arab îi punea reguli stricte
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Decizie oficială UE: Mașinile pot avea, în continuare, motoare diesel și pe benzină!
Descopera.ro
O structură bizară emite căldură sub suprafața Lunii
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. ION: – Părinte, am voie să mă uit după femei cu posteriorul mare?
Descopera.ro
Omul care a interzis genetica: cum Trofim Lîsenko, favoritul lui Stalin, a provocat foamete și dezastru științific