Cercetătorii au descoperit o metodă simplă de a reduce caloriile din orez cu până la 60%

Cercetătorii au descoperit o metodă simplă de a reduce caloriile din orez cu până la 60%
Publicat: 30/03/2015, 19:55

Orezul este un aliment extrem de popular la scară planetară, iar 90% din producția totală se consumă doar în Asia. Este ieftin, ușor de gătit și se asortează bine cu o mulțime de alte alimente, scrie ȘtiințaTehnică.com. Medicii nutriționiști au asociat acest aliment cu un risc crescut de a face diabet, fiind relativ bogat în amidon și în calorii.

Amidonul este cea mai întâlnită formă de carbohidrat din dieta noastră, dar consumarea în exces duce la creșterea glicemiei ca rezultat al metabolizării lui. Acest zahăr suplimentar este apoi transformat în țesut adipos. Dar asta se întâmplă doar în cazul unui anumit tip de amidon, cel digerabil, pe care corpul îl descompune în intestinul subțire. În cazul celuilalt tip, amidonul rezistent, organismul are nevoie de mult mai mult timp pentru procesare deoarece nu îl putem digera și deci nu îl putem transforma în zahăr.

Prin urmare, cercetătorii au teoretizat că, dacă ar fi posibilă transformarea amidonului digerabil din alimente în amidon rezistent, acest lucru ar reduce caloriile asimilate de organism. În cazul orezului, au descoperit că sunt necesare două transformări simple: adăugarea de ulei de cocos în apa care fierbe înainte de a introduce orezul în ea și răcirea orezului timp de 12 ore înaintea consumării. Această tehnică a condus la înmulțirea de 10 ori a conținutului de amidon rezistent din orez, comparativ cu cotele sale tradiționale în acest produs.

Procedeul funcționează prin aceea că uleiul de cocos adaugă grăsimi în apă, care intră în moleculele de amidon, alterându-le arhitectura internă și transformându-le într-o versiune mai rezistentă la digestie. Echipa a ales uleiul de cocos deoarece acesta este predominant în bucătăria asiatică, dar probabil că și alte uleiuri ar avea un efect similar.

Cercetătorii au testat metoda doar pe varietățile mai puțin nutritive de orez, observând o reducere a caloriilor cu circa 10%. Dacă s-ar folosi varietăți mai calitative, ei cred că tehnica ar reduce caloriile cu până la 60%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului