Prima pagină » Sănătate » Cercetătorii au descoperit o metodă simplă de a reduce caloriile din orez cu până la 60%

Cercetătorii au descoperit o metodă simplă de a reduce caloriile din orez cu până la 60%

Cercetătorii au descoperit o metodă simplă de a reduce caloriile din orez cu până la 60%
Obezitatea este considerată de Organizația Mondială a Sănătății boala secolului XXI

Orezul este un aliment extrem de popular la scară planetară, iar 90% din producția totală se consumă doar în Asia. Este ieftin, ușor de gătit și se asortează bine cu o mulțime de alte alimente, scrie ȘtiințaTehnică.com. Medicii nutriționiști au asociat acest aliment cu un risc crescut de a face diabet, fiind relativ bogat în amidon și în calorii.

Amidonul este cea mai întâlnită formă de carbohidrat din dieta noastră, dar consumarea în exces duce la creșterea glicemiei ca rezultat al metabolizării lui. Acest zahăr suplimentar este apoi transformat în țesut adipos. Dar asta se întâmplă doar în cazul unui anumit tip de amidon, cel digerabil, pe care corpul îl descompune în intestinul subțire. În cazul celuilalt tip, amidonul rezistent, organismul are nevoie de mult mai mult timp pentru procesare deoarece nu îl putem digera și deci nu îl putem transforma în zahăr.

Prin urmare, cercetătorii au teoretizat că, dacă ar fi posibilă transformarea amidonului digerabil din alimente în amidon rezistent, acest lucru ar reduce caloriile asimilate de organism. În cazul orezului, au descoperit că sunt necesare două transformări simple: adăugarea de ulei de cocos în apa care fierbe înainte de a introduce orezul în ea și răcirea orezului timp de 12 ore înaintea consumării. Această tehnică a condus la înmulțirea de 10 ori a conținutului de amidon rezistent din orez, comparativ cu cotele sale tradiționale în acest produs.

Procedeul funcționează prin aceea că uleiul de cocos adaugă grăsimi în apă, care intră în moleculele de amidon, alterându-le arhitectura internă și transformându-le într-o versiune mai rezistentă la digestie. Echipa a ales uleiul de cocos deoarece acesta este predominant în bucătăria asiatică, dar probabil că și alte uleiuri ar avea un efect similar.

Cercetătorii au testat metoda doar pe varietățile mai puțin nutritive de orez, observând o reducere a caloriilor cu circa 10%. Dacă s-ar folosi varietăți mai calitative, ei cred că tehnica ar reduce caloriile cu până la 60%.
 

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Horoscop 5 decembrie 2025: O zi intensă cu vești care răstoarnă planuri
Digi24
Dmitri Medvedev amenință „nebuna Uniune Europeană”: confiscarea activelor rusești ar fi echivalentă cu un act ce justifică războiul
Cancan.ro
Fiica nelegitimă a lui Putin, recunoscută de niște ucraineni în Paris. IREAL ce s-a întâmplat imediat după
Prosport.ro
FOTO. Cum arată la 43 de ani Ileana Lazariuc, fosta noră a magnatului Ion Țiriac
Adevarul
Momentul în care un șofer a zburat cu Mercedesul peste un sens giratoriu și alte două mașini. Ce s-a întâmplat
Mediafax
„Îți place să trăiești în Europa?”. Un jurnalist ucrainean a abordat-o pe presupusa fiică a lui Putin la Paris / Ea spune că îi pare „foarte rău” pentru războiul din Ucraina
Click
Val de angajări în mai multe orașe din România. Domeniile în care se caută personal fără experiență
Digi24
Rusia va ajunge la granița României, diplomatic sau prin arme, amenință Vladimir Putin
Cancan.ro
DOLIU în presă! A murit jurnalistul Mihai Stănescu
Ce se întâmplă doctore
Planta pe care trebuie să o pui la ușa casei ca să atragi bani, noroc și protecție, conform Feng Shui
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Cea mai bine vândută mașină din România, în noiembrie: Doar bulgarii mai cumpără acest model
Descopera.ro
SUCUL care face MINUNI pentru corp peste noapte
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman