Enzima care duce la îmbătrânirea pielii, descoperită accidental

Enzima care duce la îmbătrânirea pielii, descoperită accidental
Publicat: 22/12/2014, 18:29

Oamenii de știință au efectuat un experiment, pe durata a 20 de săptămâni, pe șoareci care au fost supuși unui tratament de bronzare și au descoperit că animalele cărora le lipsea enzima Ganzyme-B au îmbătrânit mult mai puțin decât șoarecii în cazul cărora enzima era activă. De asemenea, cercetătorii au observat că animalele fără această enzimă aveau o piele mai fină, iar colagenul nu era afectat de îmbătrânire.

Descoperirea a fost efectuată din greșeală, în timp ce savanții investigau rolul enzimei în ateroscleroză și atacurile de cord. În timpul experimentelor, oamenii de știință au observat diferențe importante privind calitatea pielii între diferite grupuri de cobai.

„Acesta este unul dintre acele momente pentru care trăim, în lumea științei”, a declarat cercetătorul șef David Granville de la University of British Columbia.

„Eram interesați de efectele îmbătrânirii asupra vaselor de sânge; habar nu aveam că absența acestei enzime va avea vreun efect asupra pielii șoarecilor”, a mai spus Granville.

Cercetătorul a spus că echipa sa dezvoltă o serie de medicamente care să blocheze acțiunea enzimei Granzyme-B și speră să le poată lansa pe piață în scurt timp.

„Am produs inhibitori naturali și sintetici ai acestei enzime, care pot fi utili după expunerea excesivă la soare sau chiar în domeniul cosmetic. Este, în mod clar, primul lucru care vine oricui în minte”, a declarat savantul.

Cercetătorii au creat un mic salon de bronzare pentru șoarecii folosiți în cadrul experimentului, iar fiecare cobai era pus într-un carusel care se rotea sub lămpi cu lumină ultravioletă. Animalele erau expuse radiației UV de trei ori pe săptămână, fiecare sesiune durând trei-patru minute, perioadă suficientă pentru ca pielea să se înroșească, dar să nu se ardă.

În cea de 20-a săptămână a experimentului era vizibil faptul că șoarecii care fuseseră modificați pentru a nu avea enzima Granzyme-B aveau o piele mult mai sănătoasă, în timp ce animalele din grupul de control prezentau riduri.

„Circa 80% până la 90% din îmbătrânirtea vizibilă a pielii este cauzată de lumina solară. Am descopertit că prin inactivarea acestei enzime am putea proteja semnificativ împotriva pierderii colagenului, lucru care a prevenit apariția ridurilor la acești soareci”, a declarat profesorul Granville.

Granzyme-B pare să influențeze integritatea colagenului, demontând „schelele celulare” care țin țesutul laolaltă. Acest lucru duce la o slăbirea structurală, care se traduce la suprafață prin riduri.

Expunerea la lumina solară pare să crească nivelul enzimei, accelerând efectele negative asupra pielii.

Potrivit cercetătorului, multe produse cosmetice conțin colagen, pe care oamenii îl aplică pe piele, deși efectele sunt minimale.

„Adăugând colagen fără a rezolva problema inițială este ca și cum am pune lemne pe foc. Descoperirea oferă o soluție foarte realistă, putem inhiba enzima care distruge colagenul”, a spus David Granville.

Compania canadiană viDA Therapeutics, a profesorului Granville, lucrează la o loțiune care să prevină și să vindece arsurile solare.

Totuși, dacă în cazul șoarecilor, experimentul a funcționat pentru că animalele fuseseră modificate genetic pentru a nu mai avea enzima în cauză, în cazul oamenilor situația este mult mai complicată, Granzyme B fiind necesară organismului uman, fiind un element important al sistemului imunitar, iar îndepărtarea ei ar avea consecințe nedorite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?