EPIDEMIE DE GRIPĂ! Școlile NU vor fi închise. Recomandarea OMS: Spălați-vă pe mâini!

EPIDEMIE DE GRIPĂ! Școlile NU vor fi închise. Recomandarea OMS: Spălați-vă pe mâini!
Publicat: 30/01/2019, 14:03

Sorina Pintea a anunțat că, în perioada epidemiei de gripă, cursurile nu vor fi suspendate, iar vacanța care începe luni este binevenită.

„Evoluția gripei este influențată de aglomerații mai puține, iar vacanța de săptămâna viitoare credem că poate să influențeze în bine, cu condiția ca în această perioadă, copii să evite colectivitățile,” explică Pintea.

În ciuda faptului că există o circulație mai intensă a virusului gripal în regiunile de Sud și Sud-Est, problemele în școli sunt punctuale, astfel încât acestea nu vor fi închise.

Ministrul Sănătății a amintit că, pentru a fi închisă o unitate de învățământ, trebuie ca nivelul absențelor să ajungă la 20%. Decizia de a suspenda cursurileîntr-o clasă sau într-o școală aparține Inspectoratului Școlar, pe baza recomandărilor venite de la Direcțiile de Sănătate Publică.

Și managerul Institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel se bucură că vine vacanța intersemestrială.

„Slavă Domnului, că o să vină o vacanță! Scurtă sau lungă nu are importanță,” spune Streinu-Cercel. „Dacă lumea înțelege să nu-și ia copiii și să nu-i ducă în malluri este un lucru bun. Dacă nu înțeleg acest lucru, atunci ne vom aștepta să avem alte îmbolnăviri. Recomandarea noastră este ca în această perioadă să-i ducă la bunica sau bunicul, nu în mall-uri,unde aglomerația este foarte mare.”

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu atrage atenția că părinții sunt responsabili să insiste cu respectarea regulilor de igiwenă și cu primul triaj: la primele semne de boală, să ducă copilul la medic.

„Inspectorul școlar de la București, inspectorul școlar general, doamna profesor Neacșu, când ne-a raportat situația, cu asta a început: în toate școlile avem apă și săpun. Cred că e responsabilitatea directorului de școală, a profesorilor de acolo, a autorităților locale,” a declarat Andronescu, la Digi24.

„Solicitarea noastră se adresează în primul rând părinților. Copilul pleacă dimineața de acasă, părintele îl poate vedea. Dacă este perfect sănătos, îl duce la școală. Dacă dă semne că ceva e în neregulă, se duce la doctor. E primul triaj, cel de acasă, pe care-l face părintele. Apoi ne asigurăm că, în fiecare dimineață din această săptămână și la prânz – pentru că avem școli care funcționează în două schimburi – să facem triajul la școală. (…) Igiena aceasta intimă, să te speli pe mâini, să folosești apa și săpunul, sunt primele lucruri pe care un părinte îl învață pe copil.”

Ministerul Sănătății a mai transmis tuturor spitalelor din țarărecomandări suplimentare, odată cu declararea epidemiei de gripă și atrage atenția că se vor face controale pentru a constata dacă limitarea accesului vizitatorilor este respectată.

„Au mai fost transmise recomandări suplimentare – limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unitățile sanitare, special în secțiile cu risc, refacerea urgentă a stocului cu antivirale necesare tratamentului infecțiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului cu profilactic la contacții pacienților internați, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgență a stocurilor cu antiseptice și dezinfectate pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii și suprafețelor”, a precizat Sorina Pintea, în cadrul unei conferințe de presă.

Institutul Național de Sănătate Publică va reaminti unităților sanitare procedurile privind managementul contacților, al focarelor și cazurilor severe de gripă.

Deși este tardiv, Ministerul a comandat, suplimentar, 30.000 de doze de vaccinuri, care vor fi distribuite, începând de joi.

„La nivelul Ministerului Sănătății, din cele 1.300.000 de doze achiziționate pentru populația din grupele de risc, au fost vaccinate 1.287.250 de persoane până marți. Ministerul Sănătății a comandat suplimentar 30.000 de vaccinuri care începând de mâine vor fi distribuite în țară la direcțiile de sănătate publică ce au solicitat acest lucru,” a mai spus Pintea.

Deocamdată, u se pune problema instituirii carantinei în România din cauza circulației virusului gripal, a anunțat directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, evoluția epidemiei fiind considerată normală.

„Nu se pune problema de carantină, carantina este adoptată în situații extreme, situație pe care nu o trăim, trăim o situație normală, dacă vreți gripa așa evoluează câteodată, în număr mai mare de cazuri față de sezoane anterioare. Carantina e o masură adoptată extrem de rar, decisă de Organizația Mondială a Sănătății, de obicei. Există un regulament, tratat internațional care stipulează aceste lucruri”, a declarat Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Gripa a provocat moartea a 55 de români, de la începutul sezonului, dar 50 dintre ei sufereau și de alte boli, alți cinci pacienți decedați nefiind cunoscuți și cu alte afecțiuni.

„Specialișii spun că virusul gripal va circula intens până în martie,apoi se va estompa, dar măsurile de precauție trebuie ținute până în aprilie. Așteptăm cifrele pentru cea de-a treia săptămână, lucru care nu schimbă cu nimic măsurile deja transmise, nu vor fi măsuri suplimentare. Nu ne aștepăm la o scădere a circulației virusurilor în următoarele două săptămâni,” a mai spus ministrul Sănătății.

Sezonul trecut, 129 de oameni au murit din cauza gripei, ultimul deces fiind înregistrat în luna mai 2018.

GHID VIDEO ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII. CUM SĂ TE SPELI CORECT PE MÂINI

foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York