Excesul de analgezice, cauza apariției unei afecțiuni grave. Ibuprofenul, cel mai periculos

Redactor:
Maria Bîrnaure
Excesul de analgezice, cauza apariției unei afecțiuni grave. Ibuprofenul, cel mai periculos
Ibuprofenul și celelalte analgezice comune pot conduce la creșterea riscului de apariție a infarctului după doar o săptămână de administrare continuă. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii în urma unui studiu în care au fost analizate date provenite de la aproximativ 450.000 de persoane.

Oamenii care iau doze mari din acest tip de medicamente prezintă riscul cel mai mare, iar acesta din urmă crește după doar șapte zile de administrare neîntreruptă de analgezice. 

Datele cercetătorilor arată că riscul de apariție a infarctului a crescut cu până la 50% în cazul celor care luau analgezice față de cei care nu foloseau astfel de pastile. 

Ibuprofenul, luat într-o doză mare, este cel mai periculos. Asta în condițiile în care doza recomandată de specialiști pentru acest medicament este de maximum patru pastile de concentrație 400mg pe zi. 

Studiul citat arată că în cazul persoanelor care au luat ibuprofen zilnic timp de o săptămână riscul de apariție a infarctului a crescut cu până la 48%, diclofenacul capsule având un risc cu două procente mai ridicat. Totuși, specialiștii atrag atenția asupra ibuprofenului, deoarece acesta este cel mai utilizat analgezic în ultimii ani. Datele mai arată că dacă o persoană continuă „regimul” cu ibuprofen pentru o lună de zile, riscul de infarct poate ajunge și la 75%. 

Cercetătorii cred că aceste medicamente ar putea cauza contractarea arterelor, conducând la creșterea retenției de fluid și la creșterea tensiunii arteriale. De asemenea, există teorii comform cărora analgezicele ar influența trombocitele și, astfel, să favorizeze formarea cheagurilor de sânge. 

Autorii studiului atenționează asupra faptului că toate medicamentele au efecte adverse atunci când sunt luate în exces și fără un motiv bine definit. De multe ori, oamenii apelează la analgezice chiar și la cea mai mică durere și nu doar atunci când este într-adevăr nevoie de intervenție medicamentoasă. 

Inchide