Ludovic Orban, după întâlnirea cu reprezentanții Sanitas: Am discutat de limitarea timpului de lucru și suplinirea cadrelor medicale prin detașare. Unii vor primi spor suplimentat – VIDEO

Ludovic Orban, după întâlnirea cu reprezentanții Sanitas: Am discutat de limitarea timpului de lucru și suplinirea cadrelor medicale prin detașare. Unii vor primi spor suplimentat - VIDEO
Ludovic Orban: Am văzut declarațiile năstrușnice ale lui Marcel Ciolacu! Nu se pot amâna alegerile locale
Publicat: 28/07/2020, 10:52
Actualizat: 28/07/2020, 10:53

Ludovic Orban explică de s-a discutat în cadrul întâlnirii pe care a avut-o alături de Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, împreună cu reprezentanții Federației Sanitas, nemulțumiți de condițiile în care sunt nevoiți să lucreze în plină pandemie.

Premierul anunță că anumite categorii de personal vor primi sporuri suplimentate, dar și că se vor face detașări acolo und eexistă o lipsă de cadre medicale.

Ludovic Orban, după discuțiile cu reprezentanții Sanitas: Pentru unele categorii de persoane să fie suplimentat sporul

„Am discutat de limitarea timpului de lucru pentru persoane care au echipament, să ia pauză de lucru după trei ore. S-a discutat și de sporuri. Se va suplini lipsa cadrelor medicale prin detașare. În DSP-uri avem nevoie de medici generaliști, specialiști, infecționiști, asistente. Avem nevoie de cadre medicale în spitale. Ce am discutat este ca pentru unele categorii de persoane, cum sunt anesteziștii de la ATI să fie suplimentat sporul pe care îl primesc. Am convenit să creștem salariile din DSP pentru cei care se ocupă de inspecții”, anunță premierul României.

În urmă cu o săptămână reprezentanții Federației Sanitas din România au protestat în fața Guvernului față de modul în care sunt tratate toate categoriile profesionale din domeniile aflate de mai bine de patru luni în prima linie a luptei cu noul coronavirus.

„De la începutul pandemiei am fost omiși, nu am fost consultați, iar legislația privind acordarea stimulentului de risc pentru COVID-19 este discriminatorie. Asistăm la scăderi de venituri în loc să recompensăm acești eroi aflați în prima linie de luptă împotriva coronavirusului. Am făcut sute de sesizări către autorități, acum prin acest memoriu vrem să tragem un semnal de alarmă”, a declarat Viorel Hușanu, liderul Sanitas București.

Ce măsuri vor sindicaliștii din sistemul de sănătate

reluarea dialogului instuționalizat la toate nivelurile, emiterea ordinului de declarare a epidemiei la nivel național, acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase pentru combaterea epidemiei (55-85%) pentru toți salariații carea lucrează cu pacienții COVID-19 și suspecți.

De asemenea, Federația Sanitas cerea adaptarea acestora la situația epidemiologică actuală, prin stabilirea unui normativ de personal specific secțiilor care tratează în mod direct pacienți cu COVID-19, reducerea programului de lucru adaptat la nevoile de recuperare a personalului care lucrează purtând echipamentul de protecție specific patologiei, dar și asigurarea echipamentelor de protecție adecvate și suficiente.

Stimulent de risc

Reprezentanții Sanitas mai propuneau acordarea stimulentului de risc pentru toți salariații din sănătate aflați în activitate în această perioadă, creșterea salariilor la nivelul corespunzător anului 2022 pentru toți lucrătorii din sistemul sanitar ca o recunoaștere firească a efortului și meritelor salariaților din sistem, precum și raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual.

Ludovic Orban, declarații la Ministerul Sănătății

Publicată de Gandul pe Marţi, 28 iulie 2020

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase