Măicuțele de la o mănăstire din Neamț au refuzat cardurile de sănătate

Măicuțele de la o mănăstire din Neamț au refuzat cardurile de sănătate
Publicat: 22/10/2014, 15:54
Actualizat: 18/05/2015, 17:33

Casa de Asigurări de Sănătate din Neamț se confruntă cu o situație fără precedent: 41 de călugărițe de la o mănăstire din județ au refuzat să primească cardurile de sănătate. La începutul săptămânii, Poșta Română a returnat CAS Neamț 41 de carduri care trebuiau să ajungă la personalul Mănăstirii Dobru, din comuna Vânători-Neamț, deoarece măicuțele de aici au refuzat să le primească de teama cipurilor.

Odată cu cardurile, la sediul CJAS Neamț a ajuns și o petiție prin care măicuțele lăcașului de rit vechi explicau refuzul cardurilor, scrie Adevărul. „Refuz includerea persoanei mele într-un sistem informatic global de supraveghere, introducerea într-un sistem a datelor privind viața mea privată, identitatea mea. Aceasta contravine convingerilor mele intime și religioase și îmi încalcă libertatea”, se arată în adresă.

Prin aceeași petiție, personalul monahal al mănăstirii Dobru cere o formă alternativă la cardul de sănătate pentru a putea beneficia de serviciile medicale și de la 1 ianuarie 2015. „Solicit o alternativă prin care să pot accesa în continuare serviciile medicale în calitate de asigurat”, se mai precizează în petiția trimisă de măicuțe la Casa județeană de Sănătate. Confruntat cu situație de acest gen, președintele-director al CJAS Neamț a declarat că va trimite adresa către Casa Națională, singura în măsură să ia o decizie, chiar dacă, în acest moment, o soluție legală la cererea măicuțelor nu se întrevede.

„Persoanele respective fac trimiteri la articole din Constituție, vorbesc despre convingerile religioase sau despre liberal arbitru, dar nu văd cu ce se încalcă aceste drepturi. În plus, spun că numele de botez să nu fie asociat unui număr, or” de ce nu au refuzat cartea de identitate, că e aceeași situație? Nu sunt eu în măsură să contest ceea ce cer persoanele respective, dar va fi decizia Casei Naționale în acest caz pentru că e o problemă unitară”, a menționat juristul Radu Firăstrău, șeful Casei de Sănătate Neamț.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase