Mulți români apelează cel mai des la paracetamol, atunci când vine vorba de o răceală. Se tratează cu acest medicament, dar puțini știu că supradozajul devine frecvent în perioada virozelor, iar acest lucru dăunează grav sănătății.
Suntem în sezonul virozelor. Și toți am luat acest medicament, când am fost răciți, când am avut febră. Administrarea e posibilă din primele luni de viață.
În doza terapeutică, paracetamolul este extrem de eficient. Dar în doză mare, unică sau desfășurată pe câteva zile, se leagă de celulele hepatice, duce la hepatită și, ulterior, la insuficiență hepatică severă.
Paracetamolul este cel mai utilizat antialgic și antitermic, indiferent de vârstă. Un adult poate să suporte 3 grame pe zi de paracetamol, ceea ce înseamnă 6 tablete de 500 de mg. Pentru copii, se fac calculele per kilogram corp și este recomandat să le faceți corect.
„Această modă de a administra alternativ, la interval de 4 ore, paracetamol cu ibuprofen nu are nicio justificare din punct de vedere al ameliorării febrei. Au fost făcute studii numeroase, tratamentul alternativ – ibuprofen cu paracetamol – nu are justificare! Paracetamolul, dacă e dat corect, adică 15 mg per kilogram corp, asigură 6 ore nivelul antitermic excelent, ibuprofenul asigură 8 ore. Nu e nevoie de aceste tratamente alternative, pentru că ele cresc riscul toxic în sine. La paracetamol, doza toxică este de 120 de mg per kilogram corp la 24 de ore. Dar există și toxicitate cumulativă. Când dai mai mult zile la rând”, a precizat dr. Coriolan Ulmeanu, de la Spitalul Grigore Alexandrescu.
Prea mult paracetamol luat o dată sau doză mare în mai multe zile… așa apar manifestările toxice. Vorbim despre cea mai frecventă intoxicație cu medicamente, iar simptomele apar târziu de la ingestie.
„Când vorbim de o doză unică toxică, debutează la 12 ore de când s-a produce ingestia, greață, vărsături, dureri abdominale, manifestări pe care le întâlnești și în alte boli abdominale”, a afirmat Gabriela Nițescu, medic toxicolog la Spitalul Grigore Alexandrescu.
La 24-48 de ore apare hepatita acută, pielea devine galbenă, iar ficatul suferă și apar tulburări de coagulare.
„Această afectare hepatică poate să ducă la distrugeri ale țesutului hepatic până la necesitatea transplantului hepatic”, a mai explicat medicul Gabriela Nițescu.
Medicii mai avertizează că doza prea mare de paracetamol poate apărea și dacă vă administrați corect medicamentul, dar aveți o boală hepatică preexistentă.
Totodată, în această perioadă sunt viroze în care și ficatul e afectat și astfel devine mai sensibil la paracetamol, notează Știrile Pro TV.
„Există viroze care au şi afectare hepatică. Sunt multe viroze care pot să aibă în cadrul simptomelor afectare hepatică -viroze digestive, viroze respiratorii, viroze cu amigdalită și afectare hepatică în același timp. Au manifestări respiratorii și hepatice simultan- vărsături, diaree”, spune dr. Gabriela Nițescu.
Așadar, administrați acest medicament la dozele și în timpul recomandate de medic, iar dacă vă dați seama că un copil sau un adolescent a luat prea mult, sunați la 112 și spuneți despre doza de paracetamol.
Mai mult, zilele acestea există provocări pe canalele sociale, în special pe Tik Tok, care implică paracetamolul. Este vorba de „Paracetamol Challenge”, care presupune înghițirea cât mai multor doze/comprimate de paracetamol pentru a le testa rezistența și a afla cine va avea cele mai multe zile de spitalizare.
LATER EDIT: Printr-un comunicat transmis ulterior publicării, compania care administrează platforma TikTok ne-a informat că se disociază de fenomenul Paracetamol Challenge și că a luat măsuri pentru eliminarea de pe platformă a clipurilor ce au legătura cu acest fenomen.
De altfel, Ministerul Sănătății a transmis, recent, un avertisment cu privire la noul pericol medical: „Produce leziuni ireversibile ale ficatului”.
FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia