România, codașa UE la capitolul numărului de medici pe cap de locuitori

România, codașa UE la capitolul numărului de medici pe cap de locuitori
Publicat: 04/12/2014, 17:39
Actualizat: 18/05/2015, 16:55

Potrivit datelor OCDE, în România există 2,5 medici la mia de locuitori, sub media europeană de 3,4 și sub nivelul altor țări din UE, cum sunt Franța, Germania, Spania și Italia. Mai prost decât țara noastră la acest capitol stă Polonia, cu 2,2 medici la o mie de locuitori.

Exodul medicilor este principalul motiv pentru care în România există atât de puțini medici la mia de locuitori. Cele mai recente date ale Colegiului Medicilor din România (CMR) arată că la fiecare patru ore un medic român alege să plece la muncă în străinătate. Potrivit celor mai recente cifre ale CMR, din 2007 și până la sfârșitul anului 2013, peste 14.000 de doctori au părăsit țara.

Lideri ai unor asociații ale medicilor: „Deficitul în domeniu sanitar pune viețile cetățenilor în pericol”

Datele raportului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care reprezintă națiunile dezvoltate ale lumii, mai arată că și Marea Britanie are mai puțini medici pe locuitori decât media europeană. Media medicilor este de 2,8 la o mie de locuitori.

Lideri ai unor asociații ale medicilor britanici atrag atenția că deficitul în domeniu pune viețile în pericol și exercită o „presiune incredibilă” asupra serviciilor. The Telegraph mai notează că dezechilibrele se mențin în ciuda eforturilor depuse de Marea Britanie în ultimii ani pentru a recruta mai mulți medici.

Statisticile arată că Marea Britanie are mai puțini medici la o mie de locuitori decât unele țări foste comuniste, cum ar fi Lituania și Republica Cehă. Grecia are de peste două ori mai mulți medici la o mie de locuitori decât Marea Britanie, se arată în raport.

Experții atrag atenția asupra „deficitului acut” de doctori în departamentele de medicină generală și de accidente și urgențe. Raportul OCDE subliniază, totodată, că numărul medicilor din Marea Britanie a crescut din anul 2000 mult mai rapid decât orice altă țară din UE, majorându-se cu 50% între anii 2000 și 2012.

Ca rezultat, numărul medicilor practicieni la o mie de locuitori a ajuns la 2,8 de la 2, scrie în documentul amintit. „Cu toate acestea, nivelul se află sub media UE care este de 3,4 doctori la o mie de locuitori”, adaugă raportul.

Documentul scoate în evidență faptul că majorarea numărului de medici din Marea Britanie în primii ani ai deceniului trecut se poate pune pe seama personalului care a venit din străinătate.

Datele arată că Grecia are cea mai mare proporție de medici, cu 6,2 medici practicieni la o mie de locuitori, urmată de Austria cu 4,9 la mie, Germania patru medici la mie, în timp ce Italia are 3,9 la mie, Spania 3,8, iar Franța 3,3 medici la o mie de locuitori.

Polonia are cel mai mic număr de medici raportat la totalul populației, indică raportul, cu 2,2 medici la o mie de locuitori. România și Slovacia au fiecare 2,5 doctori la o mie de locuitori, în timp ce Irlanda are 2,7 la mie.

Un purtător de cuvânt al Departamentului Sănătății de la Londra a ținut să menționeze că, „în acest an, NHS (sistemul medical din Marea Britanie) a fost considerat cel mai bun sistem de sănătate la nivel mondial. În prezent, sunt cu 8.300 mai mulți medici în spitale și cu 1.000 mai mulți generaliști lucrând în Marea Britanie decât în urmă cu patru ani”, încheie cotidianul The Telegraph.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului