România, codașa UE la capitolul numărului de medici pe cap de locuitori

Redactor:
Mădălina Chițu
România, codașa UE la capitolul numărului de medici pe cap de locuitori
România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană atunci când vine vorba de numărul de medici raportat la populația țării. Asta se arată în ultimul raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) dat publicității și publicat de The Telegraph.

Potrivit datelor OCDE, în România există 2,5 medici la mia de locuitori, sub media europeană de 3,4 și sub nivelul altor țări din UE, cum sunt Franța, Germania, Spania și Italia. Mai prost decât țara noastră la acest capitol stă Polonia, cu 2,2 medici la o mie de locuitori.

Exodul medicilor este principalul motiv pentru care în România există atât de puțini medici la mia de locuitori. Cele mai recente date ale Colegiului Medicilor din România (CMR) arată că la fiecare patru ore un medic român alege să plece la muncă în străinătate. Potrivit celor mai recente cifre ale CMR, din 2007 și până la sfârșitul anului 2013, peste 14.000 de doctori au părăsit țara.

Lideri ai unor asociații ale medicilor: „Deficitul în domeniu sanitar pune viețile cetățenilor în pericol”

Datele raportului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care reprezintă națiunile dezvoltate ale lumii, mai arată că și Marea Britanie are mai puțini medici pe locuitori decât media europeană. Media medicilor este de 2,8 la o mie de locuitori.

Lideri ai unor asociații ale medicilor britanici atrag atenția că deficitul în domeniu pune viețile în pericol și exercită o „presiune incredibilă” asupra serviciilor. The Telegraph mai notează că dezechilibrele se mențin în ciuda eforturilor depuse de Marea Britanie în ultimii ani pentru a recruta mai mulți medici.

Statisticile arată că Marea Britanie are mai puțini medici la o mie de locuitori decât unele țări foste comuniste, cum ar fi Lituania și Republica Cehă. Grecia are de peste două ori mai mulți medici la o mie de locuitori decât Marea Britanie, se arată în raport.

Experții atrag atenția asupra „deficitului acut” de doctori în departamentele de medicină generală și de accidente și urgențe. Raportul OCDE subliniază, totodată, că numărul medicilor din Marea Britanie a crescut din anul 2000 mult mai rapid decât orice altă țară din UE, majorându-se cu 50% între anii 2000 și 2012.

Ca rezultat, numărul medicilor practicieni la o mie de locuitori a ajuns la 2,8 de la 2, scrie în documentul amintit. „Cu toate acestea, nivelul se află sub media UE care este de 3,4 doctori la o mie de locuitori”, adaugă raportul.

Documentul scoate în evidență faptul că majorarea numărului de medici din Marea Britanie în primii ani ai deceniului trecut se poate pune pe seama personalului care a venit din străinătate.

Datele arată că Grecia are cea mai mare proporție de medici, cu 6,2 medici practicieni la o mie de locuitori, urmată de Austria cu 4,9 la mie, Germania patru medici la mie, în timp ce Italia are 3,9 la mie, Spania 3,8, iar Franța 3,3 medici la o mie de locuitori.

Polonia are cel mai mic număr de medici raportat la totalul populației, indică raportul, cu 2,2 medici la o mie de locuitori. România și Slovacia au fiecare 2,5 doctori la o mie de locuitori, în timp ce Irlanda are 2,7 la mie.

Un purtător de cuvânt al Departamentului Sănătății de la Londra a ținut să menționeze că, „în acest an, NHS (sistemul medical din Marea Britanie) a fost considerat cel mai bun sistem de sănătate la nivel mondial. În prezent, sunt cu 8.300 mai mulți medici în spitale și cu 1.000 mai mulți generaliști lucrând în Marea Britanie decât în urmă cu patru ani”, încheie cotidianul The Telegraph.

MEGA-LOVITURĂ pentru Universitatea Craiova. Fotbalistul care a rupt plasele în Italia, Elveţia şi Portugalia semnează...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
Anunţ BOMBĂ despre pensii! Se schimbă TOT! Lovitură mare pentru pensionari
Vaccinare anti-Covid-19 în România: Liber la programări pentru imunizare cu serul Pfizer. Persoanele care se...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
VIDEO. O femeie și-a folosit lenjeria intimă pe post de mască de protecție
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Eveniment astrologic important azi, 27 februarie. Ce nu ai voie să faci diseară, sub nicio...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide