Rubeola – simptome și tratament

Rubeola - simptome și tratament
Publicat: 18/07/2012, 13:02
Actualizat: 06/04/2021, 14:23

Rubeola, denumită popular pojarul mic sau pojarel, este o boală infecțioasă contagioasă produsă de virusul rubeolic. Este mai frecventă la sfârșitul iernii și începutul primăverii. Receptivitatea la această boală este generală; se acceptă ideea că nou-născuții pot moșteni de la mamele imune o protecție pasivă pentru 4-6 luni; maximul de incidență este la copiii de vârsta școlară, cu un vârf la cei de10 ani. Apare sporadic sau în mici focare în colectivități.

Un procent de 30-50% din infecții evoluează inaparent (subclinic). La vârsta adultă 90% din populație prezintă anticorpi specifici antirubeolici.

Sursa de infecție este reprezentată de bolnavii cu rubeolă.

Transmiterea se face aerian, prin picături de salivă infectante. Poarta de intrare o reprezintă mucoasa respiratorie nazofaringiana. În rubeolă congenitală transmiterea se face transplacentar, de la mamă la făt.

Contagiozitateaîncepe cu 6-8 zile înainte de apariția erupției și durează cel mult 7 zile după apariția ei. Imunitatea după boală este de obicei puternică și de lungă durată ( în general, toată viața). Sunt posibile totuși reinfectii, dar deseori cu evoluție subclinică.

Boala parcurge mai multeetape clinice.

Incubațiaeste de 14-21 de zile. Debutul este insidios (fără manifestări vizibile); uneori există febră ușoară, catar oculonazal (secreții nazale și oculare), dureri de cap, indispoziție.
Perioada de invazie (preeruptiva)lipsește frecvent la copil. Este prezentă de cele mai multe ori la adolescent, durează 2-4 zile și se manifestă prin febră ușoară sau moderată, catar oculonazal, dureri de cap, indispoziție, lipsa poftei de mâncare, faringită acută manifestată prin dureri la înghițit și roșeață a fundului de gât, dureri articulare și tumefacții ganglionare caracteristice.
Perioada de stare (eruptivă)începe odată cu apariția erupției, inițial la nivelul feței dar cu extindere rapidă pe corp și membre în decurs de la câteva ore până la 24 de ore; este formată din pete de culoare roz, rotunde sau ovale, de dimensiuni mici (2-3 mm); dispare în 1-5 zile. În această fază există și tumefacții ganglionare (adenopatii), care pot fi generalizate, dar specifice acestei afecțiuni sunt cele retroauriculare (în spatele urechilor), occipitale (în partea posterioară și inferioară a craniului) și laterocervicale (părțile laterale ale gâtului); au dimensiuni variabile de la un bob de mazăre până la un bob de fasole, sunt dure, mobile și ușor dureroase; persistă 2-3 săptămâni și chiar mai mult. Rar, pot să apară dureri articulare (mai ales la femeile adulte) și dureri musculare. Starea generală este puțin modificată.

La copilse întâlnesc de obicei forme ușoare de boală. Sunt frecvente și formele atipice (rubeolă fără erupție, adenopatia fiind unica manifestare a bolii), ca și cele subclinice (inaparente). Sunt posibile și complicații, dar rare : encefalită (1/6000 de cazuri), purpură trombocitopenica, anemie.

Rubeola la gravideridică cele mai mari probleme. Dacă boala survine în primele 3 luni de sarcină (în perioada de formare a organelor) poate determina în 20-40% din cazuri apariția rubeolei congenitale manifestată prin: avort spontan, malformații, care afectează cel mai frecvent inima, ochii, urechile și oasele precum și boala congenitală cronică evolutivă caracterizată prin: prezența purpurei trombocitopenice (puncte mici, roșii care nu dispar la apăsare), anemiei, afectarea splinei, ficatului, oaselor, inimii și sistemului nervos.

Nu există tratament specific împotriva virusului rubeolic. Copilul va fi izolat la domiciliu 7 zile și i se vor administra la nevoie, antitermice sau antialgice pentru combaterea febrei sau respectiv durerii.

Există însă, prevenția prin imunizare vaccinală care este cea mai eficientă metodă de profilaxie. Se efectuează cu vaccin cu virus viu atenuat la vârsta de 12 luni (în asociere cu vaccinul antirujeolic și antiurlian – împotriva oreionului), cu o revaccinare în clasa I și o altă, numai cu vaccin antirubeolic și numai pentru fete, în clasa a VIII-€“a.

Pentru consulatii si tratament va puteti adresa medicilor din cadrul clinicii MEDAS Professional

Adriana Camelia Păcuraru – Medic primar pediatru, Clinica MEDAS Unirea

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji