„Sângele de aur”. Cel mai rar tip de sânge nu e cel la care te așteptai. Doar 43 de persoane din întreaga lumea îl au – VIDEO

Redactor:
Alexandra Mortu
„Sângele de aur”. Cel mai rar tip de sânge nu e cel la care te așteptai. Doar 43 de persoane din întreaga lumea îl au – VIDEO
„Sângele de aur" sau sângele cu Rh-ul nul a fost identificat la doar 43 de persoane din întreaga lume în ultimii 50 de ani. Acesta este foarte căutat pentru potențialul științific și pentru transfuziile de sânge, dar este destul de dificil să îl deoarece este atât de rar.

La nivelul celulelor roșii din sânge există până la 342 de antigeni – moleculele care declanșează producerea anumitor proteine specializate numite anticorpi – iar absența acestora este cea care determină tipul de sânge al unei persoane. Aproximativ 160 dintre acești antigeni sunt considerați comuni, adică se găsesc în celulele roșii ale majorității oamenilor de pe planetă. Dacă cineva nu are un antigen care se găsește la 99% din oamenii, atunci sângele lor este considerat rar și dacă nu au un antigen găsit  la 99,99% din oameni, atunci sângele lor este considerat foarte rar.

Cei 342 de antigeni cunoscuți aparțin sistemelui de 35 de grupe sanguine, dintre care sistemul Rh sau „Rhesus” este cel mai mare dintre ele, cu 61 de antigeni. Nu este neobișnuit ca oamenilor să le lipsească unul dintre acești antigeni. De exemplu, aproximativ 15% din caucazieni nu au antigenul D, antigenul Rh cel mai semnificativ, având deci RhD negativ. În contrast, tipurile de sânge Rh negativ sunt mult mai puțin frecvente în rândul populațiilor asiatice (0,3 %). Dar ce se întâmplă dacă unui om îi lipsesc toți 61 de antigeni Rh?

Până acum o jumătate de secol, medicii credeau că un astfel de embrion nu poate supraviețui nici măcar în uter iar dezvoltarea într-un adult normal părea chiar imposibilă. Dar în 1961, o femeie aborigină din Australia a fost identificată ca având sânge cu Rh-ul nul, ceea ce înseamnă că nu avea toți antigeni din sistemul sanguin Rh, fapt care părea de neînțeles la acea dată. De atunci doar 43 de persoane cu sânge cu Rh-ul nul au fost identificate.

Sângele cu Rh-ul nul este numit „sânge de aur” din două motive. Cel mai important este faptul că lipsa totală de antigeni Rh înseamnă că acest tip de sânge poate fi acceptat de oricine cu un tip de sânge rar în sistemul grupelor de Rh. Potențialul său de salvare este atât de enorm încât, deși probele de sânge donate la băncile specializate sunt anonime, oamenii de știință încearcă adesea să identifice donatorii pentru a le cere în mod direct să doneze mai mult. Cu toate acestea, din cauza deficitului său, „sângele de aur” este dat pacienților aflați în cele mai extreme cazuri, pentru că este aproape imposibil de înlocuit.

Dar „sângele de aur” are, de asemenea, o valoare științifică imensă, deoarece ar putea ajuta cercetătorii să descopere misterele rolului fiziologic al sistemului intrigant și complex al Rh-ului.

Foto: Captură YouTube

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Dani Oțil, declarație bombă despre Simona Halep într-o discuție cu Mihai Bobonete: `Ai văzut ce...
Ioana Mihăilă, dezvăluiri despre relaţia cu Florin Cîţu. S-a întâmplat în primele două săptămâni de...
Vasile Firanda şi-a omorât partenerul de cină supărat că nu vorbea româneşte. Un deceniu de...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Elon Musk a recunoscut tulburarea psihică de care suferă: „Credeați că aș fi făcut toate...
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Țara în care poți munci doar dacă ești vaccinat. Regula e strictă, cine nu se...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Horoscop 10 mai 2021. Un început de săptămână dezastru pentru unele zodii. Ce spun astrele?
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum au reuşit doi români să transforme o casă ridicată în timpul Primului Război Mondial...
Inchide