Sfaturi utile pentru a scăpa de stresul de la serviciu

Publicat: 26/06/2019, 18:23

Potrivit unui studiu făcut de American Psychological Association, mai mult de o treime din americani au suferit de stres cronic provocat de serviciu.

Un aspect foarte important al stresului provocat de locul de muncă este impactul negativ pe care îl are în mai multe aspecte ale vieții.

Așadar, cum putem scăpa de stres pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții?

Renunță la mitul „invincibilității”

Deși încă din adolescență avem imprresia că suntem invincibili atunci când vine vorba de diferite aspecte din viața noastră, totuși e normal să te simți vulnerabil din când în când. În cursa pentru o viață perfectă, fie că vorbim de relațiile personale, fie că vorbim de rolul nostru în societate și multe altele, ne încărcăm de obligații și termene limită uitând să avem grijă de noi.

Adevărul este că nu suntem invincibili. Uneori suntem extenuați. Alteori ne îmbolnăvim. Suntem vulnerabili. În fapt, stresul este cauza a 75%-90% dintre afecțiunile pe care le avem. Stresul contribuie la apariția bolilor specifice aparatului cardio-vascular, a diabetului, a obezității și a bolilor autoimune.

Cu alte cuvinte, nu trebuie să ignorăm stresul, ci să îl tratăm.

3 pași prin care poți controla nivelul de stres care poate apărea la locul de muncă recomandați de Greatist.

1. Destresează-ți organismul

Din cauza stresului, organismul nostru reacționează în mod negativ, iar perioadele de relaxare devin din ce în ce mai rare. Prin urmare, consecințele negative pot apărea prin accelerarea procesului de îmbătrânire, afectarea sistemului imunitar, devenind astfel din ce în ce mai oboziți și deprimați.

Pentru a-ți destresa organismul sunt recomandate 3 lucruri care te-ar putea ajuta:

Consumă alimente naturale – mâncarea procesată este „asimilată” mai greu de organism, fiind supus la un efort suplimentar. Astfel, este recomandat consumul de fructe și legume, în special cele „verzi”, de acizi grași de tipul omega 3 care poate fi obținut, de exemplu, din somon și semințe de chia. Dacă ai grijă de organismul tău vei putea face față mai ușor stresului de la serviciu.

Fă mișcare – activitățile fizice contribuie la eliberarea substanțelor chimice generate de stres. Atunci când faci mișcare, nivelul endorfinelor din sânge crește, deci implicit starea de spirit este îmbunătățită.

Dormi suficient – stresul poate părea și poate fi resimțit mult mai mult atunci când suntem deprivați de somn. Este recomandat să dormi 8 ore pe noapte.

2. Destresează-ți mintea

Mulți dintre noi credem că stresul este ceva impus din exterior, de care noi nu suntem „vinovați”. În realitate, stresul poate fi considerat mai degrabă răspunsul / reacția nostru / noastră la anumite situații sau factori externi.

Stresul este declanșat de un gând sau de convingerea că suntem în pericol, astfel organismul începe să producă în exces cortizol și adrenalină pentru a ne ajuta să scăpăm de „pericol” cât mai repede.

Însă trebuie să ne reamintim că stresul pornește doar din mintea noastră.

Fii recunoscător – pe parcursul unei zile pot apărea diferite situații neprăvăzute care ne pot suprinde în mod neplăcut, însă nu trebuie să uităm momentele bune ale zile, pe care trebuie să ne concentrăm și pentru care trebuie să fim recunoscători. Mintea funcționează mult mai bine atunci când este concentrată pe aspecte pozitive.

Meditează în mod regulat – meditarea în mod regulat, chiar și doar 5 minute pe zi, contribuie la scăderea tensiunii și ne poate ajuta să ne controlăm gândurile car egenerează stresul.

Învață să spui „nu” – poate că de multe ori ni se cer anumite lucruri cărora am fi vrut să le spunem „nu”, dar am preferat să răspundem cu „da”. Nu uita că ai dreptul să spui „nu”, dar contează foarte mult și cum o faci, așa că încearcă să fii diplomat și atunci când ți se cere ceva să răspunzi așa cum simți.

3. Nu-ți uita scopul

Scopul nostru în viață ar trebui să reprezinte ceea ce ne face fericiți, ceea ce ne mulțumește. Dar de multe ori se întâmplă să nu mai avem timp sau concentrarea necesare pentru a-l urma. Așadar, concentrează-te pe ceea ce te face fericit.

Din păcate, nu putem să scăpăm de stresul de la locul de muncă indiferent de domeniul în care lucrăm, însă cel mai important aspect al acestui lucru este că totul depinde de noi și de percepția noastră asupra unor situații declanșatoare.

Foto: Pixabay

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului