Studiu: Peste 15 la sută dintre adulții din Oltenia au diabet zaharat, iar 33 la sută sunt obezi

Studiu: Peste 15 la sută dintre adulții din Oltenia au diabet zaharat, iar 33 la sută sunt obezi
Peste 15 la sută dintre adulții din Oltenia au diabet zaharat și 33 la sută suferă de obezitate, aceste date fiind considerate "alarmante" de către specialiștii Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice care au prezentat, miercuri, la Sibiu, rezultatele unui studiu efectuat în zonă.
Publicat: 22/05/2013, 17:05
Actualizat: 27/03/2019, 04:29

Peste 15 la sută dintre adulții din Oltenia au diabet zaharat și 33 la sută suferă de obezitate, aceste date fiind considerate „alarmante” de către specialiștii Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice care au prezentat, miercuri, la Sibiu, rezultatele unui studiu efectuat în zonă.

Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, medicul Maria Moța, a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă la Sibiu, rezultatele preliminare ale unui studiu național care urmărește stabilirea cu exactitate a numărului de persoane bolnave de diabet sau care prezintă riscul de a se îmbolnăvi, fiind disponibile, deocamdată, datele pentru Oltenia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Maria Moța a anunțat că studiul se intitulează „PREDATOR”, acronim de la Studiul Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi, care se desfășoară pe durata a 12 luni, în o sută de centre din țară, fiind evaluate aproape 3.000 de persoane.

„Este epidemie de diabet la nivel mondial. Ultimul Atlas de Diabet al Federației Române de Diabet ne arată că, în lume, există la ora actuală circa 372 de milioane de persoane cu diabet zaharat, aproximativ tot atâția cu prediabet, adică cu analizele modificate și este important de știut pentru că, dacă nu se intervine activ, jumătate din aceste persoane, în următorii zece ani, vor deveni persoane cu diabet zaharat. Plecând de la alerta de epidemie intenațională, am studiat anul trecut și am prezentat situația pe România. Județe alăturate care unele au foarte multe cazuri și altele foarte puține, fără nicio explicație. Există diferențe extrem de mari de la un județ la altul. Am ajuns la concluzia că este absolut obligatoriu să demarăm la nivel național un studiu care să cuprindă toate județele țării și noi să știm care este realitatea în fiecare județ. Am demarat proiectul PREDATOR”, a declarat Maria Moța.

Potrivit acesteia, România a fost împărțită în opt regiuni, studiul fiind deja finalizat în regiunea Oltenia, în care au fost incluse județele Olt, Dolj, Vâlcea, Mehedinți și Gorj.

„Rezultatele din prima zonă sunt puțin neobișnuite. Ne așteptam să avem cazuri foarte multe, dar, recunosc sincer, că nu chiar atâtea. 15.5 la sută din populația zonei de sud-vest, populația adultă din Oltenia, are diabet zaharat. Cam 10% din populația adultă era în evidență și se cunoștea că avea diabet zaharat și peste 5 la sută nu se cunoștea”, a mai declarat Maria Moța.

Potrivit acesteia, în Oltenia, 17% din populațuia adultă suferă de prediabet, având analizele modificate.

Conform datelor studiului, în Oltenia, 33 la sută din subiecții analizați suferă de obezitate și 40 la sută sunt supraponderali, numai un sfert din populația adultă având greutatea normală.

„Am analizat și dislipidemia – creșterea colesterolului și/sau a trigliceridelor și colesterolul bun. Doar 24 la sută din populație are valori normale, 75 la sută din populație are un tip sau altul de dislipidemie. Asta înseamnă un risc crescut de boli cardiovasculare. Și diabetul, și supraponderalitatea, și dislipidemia sunt factori de risc independenți pentru bolile cardiovasculare”, a adăugat Maria Moța.

În plus, aceasta a anunțat că 61,7 la sută din populația analizată din județele respective suferă de hipertensiune arterială (HTA).

„În urmă cu doi ani a existat un alt studiu pe HTA și procentul era de 40 la sută la populația generală. În studiul nostru, în zona analizată, prezența HTA este alarmantă, 61,7 % din populație are HTA, fie diagnosticată și sub tratament, fie depistată cu ocazia acestui studiu”, a precizat președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Matebolice.

Maria Moța a afirmat că studiul va fi continuat în toate celelalte zone ale țării, rezultatele finale fiind disponibile în mai 2014, scopul final fiind de a elabora, împreună Ministerul Sănătății și alte autorități, un program de prevenire a diabetului.

„Dacă noi nu depistăm și tratăm la timp diabetul vom trata, la prețuri de sute de ori mai mari, pacientul bolnav renal cronic. Scopul este de a demara la nivel național – ceea ce și domnul ministru Nicolaescu susține – un program de prevenție. Prevenția este simplă”, a spus Maria Moța, care a adăugat că este necesară o alimentație sănătoasă, odihnă, combaterea tutunului și practicarea sportului sau a mersului pe jos.

Peste 700 de medici din țară și străinătate participă, începând de miercuri, la Sibiu, la Congresul Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în cadrul întâlnirii fiind prezentate ultimele noutăți teoretice și practice din domeniu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Este interzis în România. Ți se suspendă PERMISUL și iei amendă de 10.000 de lei
Viața la bloc. Noi obligații pentru administratori. Riscă amenzi mari dacă nu fac asta
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Melinda Gates a părăsit fundația înființată alături de fostul soț Bill Gates
×