Tot ce trebuie să știi despre infecția cu E.coli

Redactor:
Paula Rotaru
Tot ce trebuie să știi despre infecția cu E.coli
Anumite tulpini ale E.coli pot elibera toxine care favorizează INFECȚIILE INTESTINALE sau de TRACT URINAR, PNEUMONIA sau MENINGITA. Vezi care sunt SIMPTOMELE și TRATAMENTUL care te va ajuta

În cazul copiilor sub 5 ani, dar și la adulți, infecția cu E.coli poate duce chiar la sindromul uremiei hemolitice (SUH), o afecțiune extrem de gravă, care poate cauza blocaj renal, hemoragie internă sau tulburări neurologice.

Aceste tulpini de E.coli pot fi transmise omului sau animalelor prin intermediul apei sau al hranei contaminate, dar și prin contactul direct cu o persoană infectată ori cu un animal purtător al acestei bacterii.

Tulpini de E.coli periculoase

Tulpinile de E.coli care determină infecțiile intestinale și apariția diareei fac parte din următoarele grupuri:

E.coli enterotoxigen – este cea mai frecventă cauză de infecție și deces în rândul nou-născuților din țările în curs de dezvoltare. De asemenea, este cunoscută ca „diareea călătorului”. Bacteria se transmite prin apa și alimentele contaminate și aderă la celulele care căptușesc tractul intestinal, unde își eliberează toxinele.

E.coli enteropatogen – este o tulpină de E.coli care se transmite pe cale fecal-orală sau prin intermediul apei contaminate, dar nu eliberează toxine, ci se atașază de peretele intestinal, unde se dezvoltă necontrolat și împiedică absorbția intestinală.

E.coli enteroinvaziv – această tulpină se asemănă cu bacteria Shigella în ceea ce privește modul de transmitere și simptomatologia. La fel, se transmite prin intermediul apei și alimentelor contaminate și poate duce la inflamații, distrugerea celulelor intestinale și ulcer.

Citește continuarea pe CSID!

Foto: Hepta

Inchide