Activiștii Greenpeace au protestat la sediul OMV Petrom: „Nu distrugeți Marea Neagră”. Reacția operatorului proiectului Neptun Deep

Activiștii Greenpeace au protestat la sediul OMV Petrom: „Nu distrugeți Marea Neagră”. Reacția operatorului proiectului Neptun Deep
Publicat: 27/03/2024, 15:31

Mai mulți activiștii Greenpeace au avut, miercuri, o acțiune de protest, la sediul OMV Petrom din Capitală, împotriva proiectului de exploatare a gazelor naturale din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep, operat de OMV Petrom, concesionar în procente egale cu compania de stat Romgaz. Potrivit activiștilor de mediu, noul proiect, în cazul căruia s-a anunțat decizia finală de investiție acum nouă luni, va amenința habitatele din Marea Neagră și va accelera schimbările climatice.

Activiștii Greenpeace au scris cu vopsea galbenă pe clădirea în care își are sediul OMV Petrom: „No New Gas” („Fără gaz nou”), au afișat mesaje care promovează protejarea Mării Negre și oprirea noului proiect de extragere a gazelor din Marea Neagră, au transmis reprezentanții organizației de mediu, printr=un comunicat de presă. Aceștia solicită companiei accesul public la toate documentele supuse consultării publice pentru avizarea de mediu a proiectului Neptun Deep.

„OMV Petrom a ignorat până acum cererile noastre de publicare a studiului de ecotoxicitate. Practic, compania refuză să facă publice chimicalele ce vor fi deversate în Marea Neagră pentru 20 de ani la rând și ascunde impactul negativ al acestor chimicale asupra biodiversității marine. Este total netransparent, iresponsabil și periculos ca acest impact negativ să fie ascuns sub preș”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii, Greenpeace România.

Potrivit sursei citate, prin studiul cerut de activiști, compania trebuie să prezinte testele de toxicitate cronică pentru toate substanțele chimice care vor fi deversate în mare și să demonstreze că valorile limită maxime admisibile asigură protecția mediului marin și nu prezintă un impact negativ asupra ecosistemului acvatic.

„Noul proiect de exploatare a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep, va amenința speciile marine vulnerabile și va emite în atmosferă sute de milioane de tone de CO2 cu urmări climatice catastrofale”, se arată în comunicatul de presă.

Organizația de mediu a contestat în instanță PUZ-ul dedicat proiectului Neptun Deep la începutul lunii februarie 2024 și a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre. În plus, spun cei de la Greenpeace, 76 de oameni de știință din Austria, statul în care își are sediul acționarul majoritar al OMV Petrom, s-au alăturat eforturilor organizației de mediu și au cerut OMV oprirea proiectului Neptun Deep. Mai mult, Greenpeace România.

Poziția OMV Petrom

Contactați de Gândul, reprezentanții OMV Petrom au confirmat că activiștii au avut acțiunea de protest la sediul Petrom City, punând accentul pe necesitatea implementării proiectului din Marea Neagră.

„OMV Petrom respectă dreptul la libera exprimare și la discuții obiective și respectuoase. Însă acestea ar trebui sa se desfășoare în mod legal, fără ca oamenii sa fie puși în pericol și fără daune ale bunurilor. Siguranța este prioritară pentru OMV Petrom”, au transmis oficialii OMV Petrom.

Potrivit sursei citate, Neptun Deep este un proiect strategic pentru România, care va contribui la securitatea energetică a țării si a Europei, la tranziția energetică și la creșterea economică.

„Intensitatea estimată a emisiilor directe de carbon a proiectului este semnificativ sub media industriei. Tranziția energetică a României este un proces gradual și echilibrat care necesită un mix de soluții, inclusiv gaze naturale și surse regenerabile”, au precizat reprezentanții OMV Petrom.

Stadiul investiției de 4 miliarde de la Neptun Deep

Companiile OMV Petrom și Romgaz au luat decizia finală de investiție pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, pe 21 iunie 2023, potrivit unui anunț publicat la Bursa de Valori București. Prima producție de gaze naturale este planificată pentru 2027, în urma unor investiții totale de dezvoltare ale proiectului de până la 4 miliarde de euro. Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km pătrați și este situat la o distanță de aproximativ 160 kilometri față de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri.

OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi din România, a anunțat progrese semnificative în implementarea proiectului, printre care fapul că a fost semnat contractul pentru platforma de foraj semisubmersibilă, iar forajul propriu-zis ar urma să înceapă în 2025, conform actualului calendar. La finalul anului trecut, peste 80% din valoarea contractelor de execuție pentru Neptun Deep a fost atribuită.

OMV Petrom este operatorul proiectului Neptun Deep din august 2022, și este partener egal cu Romgaz, producătorul român care a preluat participația americanilor de la ExxonMobil și la care statul român deține, prin Ministerul Energiei, 20,69% din acțiuni.

Sursa foto: Greenpeace

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de...
Secretul unui pui suculent și delicios. Sfat de aur de la Jamie Oliver
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum a reușit Jo să treacă peste despresie, după despărțirea de Juno: ”Unele au trecut,...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?