ANALIZĂ. Pandemia de coronavirus riscă să transforme economia mondială în ruine

ANALIZĂ. Pandemia de coronavirus riscă să transforme economia mondială în ruine
Sursă foto: Pixabay.com/Economia mondială
Publicat: 27/03/2020, 12:40
Actualizat: 27/03/2020, 13:02

Analiștii de la London School of Economics previzionează că pandemia creată de virusul Covid-19 va avea ca efect o recesiune economică majoră, chiar dacă rată de mortalitate a acestui nou tip de virus se va dovedi a fi limitată (la numărul de decese cauzate de o gripă obișnuită într-un sezon).

China: PIB-ul a scăzut

În China, PIB-ul a scăzut într-un ritm alarmant, în ultimele 3 luni, așteptările fiind că tendința de scădere să fie constanța și în trimestrul 2 al anului 2020. Spre deosebire de China, europenii se confruntă cu un o rată de scădere mai mică pe primul trimestru al anului 2020, însă previziunile sunt sumbre pentru cel de-al doilea, așteptările fiind că PIB-ul să scadă vertiginos spre finalul trimestrului 2.

În privința piețelor de capital, cea mai abruptă scădere poate fi observată în Italia, urmată de bursele din Marea Britanie, SUA și China.
Impactul pandemiei asupra serviciilor de transport aerian din SUA este major, rata acestora reducându-se cu aproape 100% pentru zona de Asia Pacific, cu 31,9% pentru Europa, 22,6% pentru Orientul Mijlociu și 14,5% pentru America de Sud, față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe zona Horeca, ne confruntăm cu cel mai mare declin din istorie din industria restaurantelor la nivel global, rezervările și gradul de ocupare al acestora în perioada 17 februarie – 17 martie 2020 micșorându-se cu aproximativ 90%.

Trimestrul patru, critic pentru industria hotelieră

Bunurile de consum de folosință îndelungată vor fi impactate negativ de asemenea, având ca exemplu că rată de vânzare a automobilelor pe piață din China, a scăzut în primele 2 luni ale anului cu 92%. Una din piețele de desfacere care își va reveni destul de rapid este cea a telefoanelor mobile tip smartphone provenite din China, estimarea fiind că în trimestrul 4 al anului în curs va depăși predicția anterior izbucnirii pandemiei. Din estimările actuale, sectoarele cele mai impactate vor fi cel al turismului și cazărilor, aviatic, petrol și gaze, automotive, produselor de larg consum, electronicelor. Trimestrul 4 va fi unul critic pentru indrustria hotelieră, deoarece virusul poate avea o creștere odată cu începerea sezonului de iarnă, efectele acestuia desfășurându-se în lanț.  În aceeași situație se situează și industria aviatică. Referitor la petrol și gaze, prețul petrolului va scădea că urmare directă a cererii pe termen lung cât și a suspendării temporare a aprovizionărilor pe termen scurt. Pe piață electronicelor se vor produce întârzieri că urmare a deciziilor actuale, în special în zona implementării tehnologiei 5G, că rezultat negativ al dificultăților survenite în lanțul de aprovizionare din China și din alte state din Asia de S-E (Coreea de Sud).

Prețul aurului, cel mai mare nivel din ultimii 9 ani

Prețul aurului însă este la cel mai mare nivel din ultimii 9 ani, în timp ce prețul petrolului în Rusia și Arabia Saudită a scăzut în primul trimestru al anului cu aproximativ 25 dolari US/baril. Un efect pozitiv al actualei crize declanșată de Covid-19 este acela că nivelul poluării în zonele puternic industrializate a fost redus considerabil, fapt demonstrat de capturile foto din satelit efectuate la sfârșitul lunii februarie.

Impactul negativ asupra societății

Din punct de vedere social, creșterea izolării va avea efecte negative atât asupra creșterii demografice, cât și asupra bătrânilor, care vor resimți această izolare mai accentuat, datorită faptului că sunt mult mai vulnerabili față de efectele virusului (iar o cauza secundară va fi distanțarea față de familii, care vor minimiza contactele pentru a nu îi expune contaminării). Persoanele care au cunoștințe avansate într-un domeniu (educație, servicii financiare, servicii coropratiste) sunt mai predispuse să lucreze de acasă, iar companiile sunt în acest demers, deoarece angajații au mai multă flexibilitate, precum și pentru că ajută la decongestionarea traficului din marile orașe.  La polul opus sunt angajații mai puțin calificați (de exemplu cei din agricultură, servicii de sănătate, lanțul de distribuție, lucrătorii din retail, cei din construcții, manufacturi etc), care nu pot lucra de la domiciliu, aceștia reprezentând un procent major al numărului de angajați din economie.

Digital learning

Universitățile și business-urile, la nivel internațional, au adoptat rapid metodă de lucru de la distanță, acest eveniment fiind văzut că o oportunitate majoră pentru digital learning (învățământ în format digital). Astfel, compania Zoom, care oferă un program software pentru realizarea de conferințe la distanță, a cunoscut o creștere semnificativă a acțiunilor sale la bursă în primele luni ale anului.

Organizația Națiunilor Unite semnalează că, la nivel global, mai mult de 770 milioane de elevi/studenți sunt afectați de închiderea școlilor și a universităților. Aici se va crea o discrepanța între persoanele care au acces la platforme online de unde pot accesa tutoriale sau accede la cursuri și cei care nu au acces la o conexiune de internet datorită veniturilor mici.

Trebuie avută în vedere și acea categorie socială pentru care închiderea școlilor reprezintă suspendarea accesului la cantine, de unde își puteau achiziționa hrană la prețuri decente. Toate aceste deficiențe vor avea efecte negative pe termen mediu și lung.
Referitor la buclă cerere-ofertă efectele vor fi următoarele:

Cerere:
– Incertitudinea privind progresul pandemiei
– Incertitudinea efectelor politicilor economice adoptate
– Muncitorii necalificați își vor pierde sursă de venit
– Firmele nu vor mai investi până nu se va clarifica situația, asta și datorată lipsei de lichidități
Oferta:
– Muncitorii care își pierd slujbele din cauza închiderii afacerilor nu mai au venituri, ceea ce va duce la scăderea consumului, ducând în cele din urmă, la scăderea cererii agregate.

Concluzii – Economia va întră într-o buclă deprimantă.

Covid-19 nu este doar un șoc asupra fundamentelor reale ale economiei, deoarece acesta introduce un blocaj între cerere și oferta, cu puternice efecte complementare în economia reală, toate acestea conducând la distrugerea surplusului economic. Una din ipotezele emise de analiștii economici de top este că impactul pe care îl va avea scăderea cererii de pe piață va fi mai mare decât cel generat de întreruperile din lanțul de livrare al produselor de larg consum. O mare parte din firmele mici sunt dependențe de fluxul de numerar (cash flow), numărul angajaților din sectorul privat depășind 60% din totalul acestora, cele mai afectate fiind companiile din domeniul închirierilor imobiliare.
Concluzionând, în urmă tuturor datelor pezentate mai sus, putem stabili că:

– Recesiunea globală pare inevitabilă, posibil și pe piețele emergente.
– Per total, efectele cererii vor fi resimțite mult mai drastic decât șocul inițial generat de lanțul de livrare.
– Incertitudinea, panica și politica de izolare la domiciliu vor avea un impact major în privința cererii.
– Investițiile multor firme, în special ale celor mici sau ale celor noi, precum și cheltuielile aferente întreținerii gospodăriilor depind în mare parte de fluxul de numerar.
– O scădere majoră a cererii va duce la închiderea acestor firme. Aceasta va conduce la o majorare a concedierilor și o scădere a consumului.

ŞOCANT! Miliardarul român care le-a INTERZIS angajaţilor să se vaccineze: ”Vreţi să nu mai faceţi...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Cine este femeia misterioasă filmată insistent în timpul meciului câștigat de Simona Halep la Moscova....
Localitatea cu cel mai scurt nume din România. Are doar două litere, pentru ce este...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Mașină second hand în rate, fără avans: Cât este rata lunară pentru un SUV Volvo...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Țara în care toți angajații primesc o săptămână de concediu plătit pentru a limita răspândirea...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
O scrisoare de AMOR a excentricei regine Maria Antoaneta a DEZĂLUIT ceva INCREDIBIL după aproape...
S-a aflat care este cel mai bun ulei pentru prăjit cartofii! Surpriza e cu adevărat...
Cine sunt, de fapt, românii care s-au îmbogățit după creșterea prețului la energie și gaze
Tarifele RCA au CRESCUT în medie cu 70%
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Anunțul ȘOC al momentului: Ce măsuri dure vor fi luate. LOCKDOWN TOTAL?
Este cutremur total în PNL! Informația șoc despre Rareș Bogdan. S-a aflat acum (SURSE)
ȚEAPA anului în ROMÂNIA! Vă USUCĂ DE BANI. Mare grijă când primiți mesajul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021