EXCLUSIV | ALPAB promite să facă în trei luni ce nu a făcut în șapte luni la locurile de joacă din parcuri care au ajuns un pericol pentru copii: ”Până la sfârșitul anului, vor fi eliminate toate ansamblurile de joacă neconforme”

Publicat: 28/10/2022, 21:41

Locurile de joacă din parcurile Cișmigiu, Herăstrău, Tineretului, Carol, dar și din celelalte parcuri pe care Primăria Capitalei ar trebui să le îngrijească sunt închise de șapte luni și tot de atunci, Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor a cerut ALPAB să demonteze toate toboganele, leagănele și balansoarele rupte și ruginite, care sunt un pericol pentru copii.

  • Imaginile surprinse de reporterii Gândul la locurile de joacă arată că nimic nu s-a schimbat în cele șapte luni, echipamentele de joacă și de sport  sunt nemișcate de la locul lor.
  • Administrația Lacuri Parcuri și Agrement susține însă că echipamentele periculoase pentru copii sunt scoase zilnic de către angajați și că până la sfârșitul anului vor fi toate îndepărtate.

Afișe mari, galbene, cu mesajul ”Loc de joacă închis până la remediere!!” au fost puse pe câteva tobogane sau pe panouri și asta este cam tot ce a făcut ALPAB după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a găsit zonele pentru copii din parcuri lăsate în paragină. La locurile de joacă vin însă în continuare părinți și bunici cu copii,  unii pentru că nici măcar nu au văzut afișele ALPAB, alții pentru că nu au alte opțiuni.

Gândul a vrut să afle de la ALPAB de ce nu au fost demontate nici după șapte luni echipamentele periculoase din locurile de joacă, de ce întârzie înlocuirea toboganelor și leagănelor rupte și ruginite, vechi de mai bine de 10 ani, de ce nici până acum nu s-a găsit o firmă care să le repare pe cele care mai pot fi folosite și când ar putea fi redeschise în siguranță pentru copii.

Directoarea ALPAB, Corina Bega, arată, în răspunsul transmis la solicitarea Gândul, că se lucrează zilnic la demontarea echipamentelor de joacă, până la finalul anului urmând să fie scoase toate toboganele, leagănele și balansoarele care sunt un pericol pentru copii.

„În fiecare zi, angajații ALPAB scot din teren echipamentele de joacă ce nu prezintă siguranță în exploatare, urmând ca până la sfârșitul anului curent să fie eliminate toate ansamblurile de joacă neconforme. În prezent, s-au efectuat lucrări de scoatere din teren a elementelor neconforme în parcurile Cișmigiu, Carol I, Herăstrău și Tineretului, procesul fiind în derulare”, susține Corina Bega.

„Mentenanța ansamblurilor de joacă a fost făcută cu personal propriu”

În ceea ce privește procedura de achiziții a serviciilor de reparații curente la locurile de joacă, directorul ALPAB a menționat că licitația se află în desfășurare, urmând a se încheia un Acord-cadru, în urmă căruia lucrările vor fi demarate.

Corina Bega a precizat că mentenanța ansamblurilor de joacă a fost făcută cu personal propriu, și nu cu o firmă care să se ocupe strict de acest lucru.

Șefa ALPAB susține că 14 locuri de joacă vor fi reparate anul acesta, iar alte 25 vor fi modernizate în 2023.

„Celelalte 25 de ansambluri de joacă sunt incluse în planul de investiții al anului viitor pentru modernizarea acestora. Toate echipamentele defecte, neconforme, care nu mai prezintă siguranță în exploatare, vor fi reparate/înlocuite și autorizate ISCIR conform legislației în vigoare. De asemenea, în locurile de joacă incluse în planul de reparații, suprafața terenului va fi acoperită cu tartan pentru a îmbunătăți condițiile de siguranță și securitate”, a precizat directorul ALPAB, Corina Bega, în răspunsul transmis la solicitarea Gândul.

ALPAB s-a acoperit de răspunderea pentru eventuale accidente cu afișe-avertisment

Tobogane și leagăne rupte, pline de rugină, cu bucăți lipsă, cu balamale șubrede sau fără șuruburi, asta au găsit inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor în parcurile Herăstrău, Cișmigiu, Tineretului, Carol I, Izvor, Circului, Bordei și Floreasca, administrate de Primăria Capitalei. Au urmat amenzi pentru ALPAB, dar și închiderea locurilor de joacă și recomandarea de a fi demontate toate echipamentele care îi pun în pericol pe copii.

Locurile de joacă au fost închise de ANPC din 29 martie, pentru mulțimea de nereguli găsite. Două zile mai târziu, ALPAB a anunțat, pe site, că toate locurile de joacă din parcurile pe care le administrează au fost închise de ANPC, pentru că ”nu prezintă siguranţă în exploatare”.

ALPAB a ținut însă să atragă atenția că ”nu îşi asumă răspunderea pentru eventualele accidente ce pot avea loc la locurile de joacă din parcuri”.

Ce nu menționa ALPAB era că avea obligația să pună în siguranță locurile de joacă, iar până la reamenajare, să demonteze toate toboganele, leagănele rupte și ruginite, unde copiii riscă să se rănească.

ALPAB a fost sancționat, nu notificat. Trebuia să elimine pericolele. Ei nu fac diferența între a elimina pericolele și a da o mână de vopsea. Regulamentele europene spun clar că aceste echipamente nu pot fi recondiționate. Ele trebuiau întreținute de-a lungul anilor ca să nu se ajungă în situația aceasta„, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, președintele ANPC, Horia Constantinescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Prețul aurului depășește toate așteptările și continuă să crească