EXCLUSIV VIDEO | Locurile de joacă din marile parcuri, un pericol pentru copii și după patru luni de la promisiunile lui Nicușor Dan. ALPAB se acoperă de răspunderea pentru accidente cu afișe-avertisment

Publicat: 26/10/2022, 10:00

Locurile de joacă din marile parcuri ale Capitalei au ajuns un pericol pentru copii. Tobogane și leagăne rupte, pline de rugină, cu bucăți lipsă, cu balamale șubrede sau fără șuruburi, asta au găsit inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor în parcurile Herăstrău, Cișmigiu, Tineretului, Carol I, Izvor, Circului, Bordei și Floreasca, administrate de Primăria Capitalei. Au urmat amenzi pentru Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB), dar și închiderea locurilor de joacă și recomandarea de a fi demontate toate echipamentele care îi pun în pericol pe copii. Deși închise din primăvară, locurile de joacă ”bombă” sunt pline în continuare de copii, pe răspunderea părinților, pentru că ALPAB ”nu îşi asumă răspunderea pentru eventualele accidente”.

Au trecut șapte luni de la primele amenzi, dar ALPAB nu a făcut nimic mai mult decât să paseze răspunderea la părinți pentru eventualele situații în care copiii s-ar răni. Afișe mari, galbene, cu mesajul ”Loc de joacă închis până la remediere!!” au fost puse pe câteva tobogane sau pe panouri și asta este cam tot ce a făcut ALPAB.

Ca să arate că a înțeles avertismentul ANPC, primarul Capitalei, Nicușor Dan, s-a grăbit să facă promisiuni, la sfârșitul lunii iunie, că vor fi înlocuite echipamentele rupte și ruginite aflate în locurile de joacă din parcurile Herăstrău, Cișmigiu, Carol, Bordei, Tineretului, Verdi și Băneasa și că vor fi făcute reparații pentru alte 19 locuri de joacă. Au trecut de atunci patru luni și locurile de joacă au rămas tot un pericol pentru copii.

Locurile de joacă din parcurile Herăstrău, Cișmigiu și Tineretului au fost închise de ANPC pe 29 martie, pentru o mulțime de nereguli pe care le-a găsit la echipamente de joacă și de sport, care-i pun în pericol pe copii. Două zile mai târziu, ALPAB a anunțat, pe site, că toate locurile de joacă din parcurile pe care le administrează au fost închise de ANPC, pentru că ”nu prezintă siguranţă în exploatare”.

ALPAB a ținut însă să atragă atenția că ”nu îşi asumă răspunderea pentru eventualele accidente ce pot avea loc la locurile de joacă din parcuri”.

Ce nu menționa ALPAB era că avea obligația să pună în siguranță locurile de joacă, iar până la reamenajare, să demonteze toate toboganele, leagănele rupte și ruginite, unde copiii riscă să se rănească.

ALPAB a înlocuit acțiunea cu fuga de răspundere: ”Ce altceva am putea face?”

În cele șapte luni de atunci, nimic nu s-a schimbat în locurile de joacă pericol. Despre reparații sau ridicarea echipamentelor din locurile de joacă, nici nu s-a pus problema în tot acest timp, deși în lunile de vară, cu vacanță, parcurile au fost pline de copii.

ALPAB s-a acoperit de răspunderea unor accidente cu afișele-avertisment, iar șefa administrației pare, din declarații, că nu vede altă soluție. Întrebată de ce nu s-a făcut nimic mai mult decât să fie puse afișe de avertizare la locurile de joacă periculoase, directoarea ALPAB, Corina Bega, ne-a răspuns: „Păi ce altceva am putea face?”.

Când am vrut să aflăm de ce nu au fost demontate nici după șapte luni echipamentele periculoase din locurile de joacă, de ce întârzie înlocuirea toboganelor și leagănelor rupte și ruginite, vechi de mai bine de 10 ani, de ce nici până acum nu s-a găsit o firmă care să le repare pe cele care mai pot fi folosite și când ar putea fi redeschise în siguranță pentru copii, directoarea ALPAB ne-a cerut să îi trimitem întrebările în scris. Nici așa, răspunsurile nu au venit, până la publicarea articolului.

”ALPAB nu face diferența între a elimina pericolele și a da o mână de vopsea”

Ce au găsit inspectorii de la Protecția Consumatorilor în urma controalelor din marile parcuri administrate de ALPAB nu mai seamănă a loc de joacă. Toboganele sunt pline de excremente de la păsări, leagănele au lanțurile de care copiii se țin pline de rugină, prinse în balamale care stau să se desprindă, balansoarele sunt mâncate de rugină. Ba mai mult, încă sunt în parcuri tobogane cu tuburi metalice, deși sunt interzise de mai bine de 10 ani.

ALPAB a fost sancționat, nu notificat. Trebuia să elimine pericolele. Ei nu fac diferența între a elimina pericolele și a da o mână de vopsea. Regulamentele europene spun clar că aceste echipamente nu pot fi recondiționate. Ele trebuiau întreținute de-a lungul anilor ca să nu se ajungă în situația aceasta„, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, președintele ANPC, Horia Constantinescu.

În timp ce copiii sunt expuși unui mare pericol, afișele galbene cu care ALPAB s-a acoperit de răspundere și le-a pasat-o părinților trec de cele mai multe ori neobservate. Părinții și bunicii continua să vină cu copiii la locurile de joacă, unii pentru că nici măcar nu au văzut afișele ALPAB, alții pentru că nu au alte opțiuni.

„Zice că e închis, dar… Probabil că a fost vreo bandă și au rupt-o. Văd că sunt copii”, a spus o bunică venită cu nepoțica în parc.

Este închis pentru renovare. S-au rupt ceva balamale, ceva arcuri și e mai ușor să scriem «închis pentru» decât «atenție, părinți»„, a spus un bărbat.

„Neoficial, am auzit că este închis”

Un bunic venit cu nepotul la un loc de joacă din Parcul Herăstrău a auzit că locurile de joacă sunt închise, însă continuă să vină pentru că nu are unde să meargă în altă parte.

„Neoficial, am auzit că este închis. Neoficial! Dar așa… să văd ceva… nu. Se discută în parc. Ar trebui închis de tot, dar nu am unde să mă duc cu ei. Nu știu unde e afișul și ce spune. Trebuie pus la vedere, că nu-l găsește nimeni. Întotdeauna la vedere se pune, că nu-l găsești”, a spus bărbatul.

Și în Parcul Bordei sunt aceleași probleme. Unii părinți, însă, nu dau importanță acestui aspect.

„Atât timp cât scrie acolo că este închis, e închis. Au fost parcuri în condiții mai rele”, a spus un bărbat.

În Parcul Cișmigiu, situația este alarmantă. Pe lângă echipamentele din locurile de joacă pline de rugină, cei mici se joacă într-o mare mizerie.

„Este închis, oficial, mă gândesc. E prea murdar! Nu știu…” a spus femeie.

„Dacă ar fi fost închis, ar fi trebuit să fie îngrădit”

O mamă care a venit cu cei doi copii ai săi la locul de joacă a fost surprinsă când a aflat că spațiul este închis pentru că leagănele și toboganele sunt un pericol pentru cei mici.

Scrie că este închis? Dacă ar fi fost închis, ar fi trebuit să fie îngrădit. Mă gândesc. Nu? Din moment ce e lume prin el… Într-adevăr, la cum arată, pare că este închis. Adică în ce stadiu e… Nu am văzut afișul”, a spus femeia.

Lipsa de răspundere a fost, teoretic, anunțată. Accidentele pot avea loc, însă, în orice moment, în ”capcanele” jocului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...