EXCLUSIV VIDEO | Cinematograful Patria, construit de nepotul lui Ion Creangă, unde au susținut concerte Enescu și Menuhin, uitat în mizerie. ”Era o frumusețe, acum arată a dezastru. Primăria și-a bătut joc”

Publicat: 08/11/2022, 15:36
Actualizat: 08/11/2022, 17:40

Numele cinematografului Patria, fost ARO, aduce în sufletul multor bucureșteni o emoție. În anul 1935, a fost inaugurat ineditul cinematograf, în cel mai modern bloc al Bucureștiului acelor vremuri, blocul ARO. De-a lungul timpului, milioane de oameni au trecut pragul clădirii de pe Bulevardul Magheru 12-14, au cântat, au dansat și au aplaudat diversele spectacole. Și mai mulți dintre ei mergeau să vizioneze filmele vremii. Astăzi însă, clădirea istorică din centrul Capitalei, închisă din 2015, este o ruină, plină de graffiti, mucegai și gunoaie.

Istoria Cinematografului Patria se leagă de celebrul bloc ARO de pe Bulevard Magheru, ridicat în anii ‘30, la comanda societății Asigurarea Românească, de către arhitectul Horia Creangă, nepotul scriitorului Ion Creangă.

Celebra companie de asigurări a acelor vremuri i-a cerut arhitectului Horia Creangă să ridice în centrul Bucureștiului o clădire pentru locuințe și birouri și un cinematograf, pe locul unde înainte fusese Casa Marghiloman. Era o clădire cu două aripi, care avea corpuri de patru, șapte și zece etaje. Lucrările au început în 1929 și s-au finalizat în 1931, iar clădirea, o bijuterie arhitectonică, primul imobil turn din zonă, a generat mari controverse printre bucureștenii conservatori din perioada interbelică.

Cinematograful Patria, construit de nepotul lui Ion Creangă, a găzduit concertele lui Enescu și Menuhin

Execuţia sălii de cinema a început mai târziu, cinematograful Aro fiind inaugurat în ianuarie 1935. Era locul în care se difuzau nu doar filmele vremii, ci și spectacole grandioase. Pe scena cinematografului cu 1.200 de locuri, în anii 1937-1938 au susținut concerte George Enescu şi celebrul violoncelist spaniol Pablo Casals, iar aproape zece ani mai târziu, și Yehudi Menuhin, elevul lui Enescu.

De-a lungul timpului, cinematograful a fost martorul multor momente istorice. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când multe clădiri din București au fost distruse sau avariate, în sala cinematografului Aro se susțineau concertele Filarmonicii, dar și spectacolele actorilor de la Teatrului Național de pe Calea Victoriei, pus la pământ în timpul bombardamentelor. Cinematograful avea însă să găzduiască și spectacole cu invitați germani, însoțite de simboluri naziste, pentru trupele aflate în București.

După război, cinematograful a devenit și loc pentru adunările comuniștilor. Apoi, comuniștii ajunși la putere i-au schimbat și numele în cinematograful Patria.

Celebrul bar Melody, aflat la subsolul cinematografului Patria, a supraviețuit comunismului. În anii războiului, dar și după, acolo aveau loc spectacole, petreceri, dar și prezentări de modă.

”Cinematograful Patria era o frumusețe, acum arată dezastru. Primăria și-a bătut joc”

Deși ani la rând au fost anunțate reparații în mai multe rânduri, nici până în ziua de astăzi, clădirea ARO nu a revenit la vechea ei frumusețe, ci a devenit un pericol pentru cei din zonă.

“Stadiul clădirii este același pe care îl știm de mulți ani, o clădire abandonată din centrul Capitalei, lăsată de izbeliște, pe care mai multe autorități au promis că o s-o consolideze și că o s-o refacă. Este și cazul Primăriei Sectorului 1, care o are acum în administrare și în proprietate, dar care, din păcate, nu face absolut nimic. Ea este un pericol public pentru trecători, dar și pentru cei care locuiesc în zona respectivă”, a declarat, pentru Gândul, Marius Coaje, fostul director adjunct al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Mihai Cătănoiu are o prăvălie la parterul blocului și locuiește în blocul Patria de peste 30 de ani. I-a cunoscut și perioada de glorie, i-a văzut și decăderea. Acum, nimic nu mai amintește de ce a fost odinioară acolo.

Nu mai este nimic în Patria, cinematograful a fost golit. Primăria Sectorului 1 și-a bătut joc de Patria”, spune bărbatul.

Florica Nicolae, care stă în blocul Patria de mai bine de 60 de ani, spune că, pe vremuri, Cinematograful Patria era cel mai elegant loc din Capitală. Acum, i-au rămas doar amintirile tinereții.

“Era o frumusețe. Noi aveam oameni care aveau grijă de bloc, un ușier ne deschidea când aveam bagaje și intram în bloc. Era de o curățenie desăvârșită”, spune cu nostalgie Florica Nicolae.

Cât despre Cinematograful Patria, cei doi locatari spun că în interior nu mai este nimic, totul a fost distrus.

În Cinema Patria nu se mai poate intra. Oricum, au luat tot, au distrus tot. E foarte greu. E de nesuportat viața asta din blocul Patria. Plus că arată dezastru. Noi nu am vrut așa ceva. Și-au bătut joc de Patria. Dezastru! Și-a bătut joc Primăria”, susțin la unison cei doi locatari.

La subsolul cinematografului Patria era barul Melody, își amintesc aceștia: ”Și-au bătut joc de barul Melody. La cinematograful Patria venea toată șleahta de Ceaușești și nu numai…”.

Consolidarea Cinematografului Patria, promisiunea neonorată a primarului Clotilde Armand

Cinematograful figurează pe lista imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic. Tocmai de aceea, încă din decembrie 2015, după ce a fost promulgată legea care interzice activitățile în clădirile cu risc seismic, cinematograful a fost închis.

De atunci, mulți și-au asumat consolidarea fostului bloc ARO și a Cinematografului Patria, însă nimic nu s-a schimbat. Ultima promisiune a fost făcută în 2020, de actualul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, care anunța, ca pe o mare realizare, soluția care va scoate clădirea din mizerie și o va readuce la gloria de odinioară.

„Am o veste mare pentru București. Astăzi, am început procedurile pentru consolidarea imobilului ARO / cinema Patria din bulevardul Magheru, încadrat în clasa I de risc seismic. Este vorba despre o colaborare între Primăria Sectorului 1, care administrează Cinema Patria, și Primăria Capitalei prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, condusă de Edmond Niculușcă, căruia îi mulțumesc încă o dată pentru activitatea lui în folosul comunității. Continuăm să ne respectăm angajamentele asumate”, anunța Clotilde Armand în luna decembrie a anului 2020.

Au trecut de la promisiunile primarului Clotilde Armand aproape doi ani fără ca Cinematograful Patria să fi fost măcar igienizat. Clădirea este în continuare în mizerie, iar vorbele edilului Sectorului 1 s-au dovedit a fi doar pentru imagine.

Practic, soluția anunțată de către primarul Clotilde Armand,  care ar fi trebuit să schimbe soarta Cinematografului Patria, era doar predarea în administrare a imobilului monument istoric către Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, pentru doi ani, cât timp ar fi trebuit să se termine consolidarea.

Jurnaliștii Gândul au vrut să afle de la reprezentanții Primăriei Sectorului 1 în ce stadiu sunt demersurile pentru lucrările de consolidare a clădirii. După aproape trei săptămâni, a venit și răspunsul la solicitarea transmisă pe mail. Reprezentanții Direcției Investiții din Primăria Sectorului 1 explică ce s-a întâmplat de la momentul la care primarul Clotilde Armand anunța ”vestea mare pentru București”.

“Ținând cont că acest imobil situat în Bulevardul Gheorghe Magheru nr. 12-14, ce cuprinde atât cinematograful, cât și blocul de locuințe, este o clădire monument istoric încadrată în clasa I de risc seismic, a fost aprobată Hotărârea Consiliului Local Sector 1 nr. 3/28.01.2021 privind solicitarea către Consiliul General al Municipiului București de a transmite din administrarea Consiliului Local al Sectorului 1 în administrarea Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a imobilului situat în București, Bulevardul Gheorghe Magheru nr.12-14, Sector 1.

În plus, conform art.5, alin.1 din hotărâre, se instituie obligativitatea Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic să demareze lucrările de consolidare ale imobilului în termen de 24 de luni de la data adoptării hotărârii.

În data de 25.02.2021 a fost întocmit Procesul Verbal de predare-primire a documentațiilor tehnice menționate între Sectorul 1 al Municipiului București și Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic în vederea inițierii și derulării lucrărilor de consolidare”, au transmis reprezentanții Primăriei Sectorului 1, la solicitarea Gândul.

”De foarte mulți ani, toată lumea promite, nimeni nu se apucă de lucrările la Cinematograful Patria”

Marius Coaje, fostul director adjunct al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, înlocuit de primarul general Nicușor Dan în noiembrie 2020 cu Eduard Niculușcă, spune că, de foarte mulți ani, toată lumea promite, dar nimeni nu se apucă de lucrările de consolidare a Cinematografului Patria.

”Este simplu să spui, să dai din gură, dar, din păcate, nu se întâmplă nimic fizic. Nu se întâmplă nimic! Toți oamenii stau și văd acea clădire, vin, se perindă tot felul de primari pe la Sectorul 1, pe la Capitală și toată lumea spune «facem, facem», dar, de fapt, nu se întâmplă nimic”, a spus Marius Coaje, pentru Gândul.

Marius Coaje a adăugat că este greu să faci consolidarea unei clădiri în care sunt foarte mulți locatari, pentru că lucrările nu pot începe decât după ce toți proprietarii își dau acordul.

“Este o clădire construită cu foarte mulți ani în urmă, cu foarte mulți proprietari, iar o autoritate publică locală care vrea să intervină și să investească bani în consolidarea și refacerea ei trebuie să țină cont că are nevoie de acordul tuturor proprietarilor. Aceștia trebuie să fie de acord cu măsurile de intervenție, cu durata lor și, evident, cu costurile lucrării.

Până să se ajungă la această discuție cu toți proprietarii, Primăria Sectorului 1 ar trebui însă să expertizeze din nou, pentru că are o expertiză foarte veche, trebuie să stabilească în acea expertiză ce soluții de intervenție vor fi făcute acolo, să întocmească o documentație de avizare a acordului intervenției, apoi să întocmească un proiect tehnic corect și să facă o licitație pentru lucrările de acolo”, a explicat Marius Coaje.

“Blocul Aro nu este așa… fără mamă, fără tată”

Florica Nicolae spune și ea că autoritățile vor ca proprietarii apartamentelor din blocul ARO să fie de acord cu reabilitarea, care este posibilă doar dacă locatarii vor părăsi imobilul.

“Să fim obiectivi, ei vor să ne scoată afară să îl reabiliteze, dar să știți că blocul ăsta nu este așa… fără mamă, fără tată. Este monument istoric. Fiind monument istoric, nu se poate umbla la el dacă nu îi faci aceeași arhitectură”, mai spune Florica Nicolae.

Cei doi locatari care ne-au spus povestea blocului Patria sunt convinși că imobilul nu are niciun risc să se prăbușească.

“La noi au lucrat două societăți românești și americane. Deci, blocul nostru are niște bile puse, este pus pe roți. Acum patru ani, s-au injectat stâlpii de susținere, la fostul bar Melody, unde sunt toți stâlpii. Nu pot să ne inducă în eroare cum vor ei”, au adăugat cei doi locatari.

Fostul director adjunct al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic susține că, după toți acești ani în care nu s-au luat măsuri în privința clădirii în care a funcționat Cinematograful Patria, “va rămâne încă o clădire lăsată de izbeliște în centrul Capitalei”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului