CONDIȚII IMPROPRII. Secția Zerlendi a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, închisă de azi

CONDIȚII IMPROPRII. Secția Zerlendi a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, închisă de azi
Structura Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București
Publicat: 01/07/2020, 12:55
Actualizat: 01/07/2020, 13:01

Conducerea Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București a anunțat că, începînd de miercuri, secția exterioară Zerlendi va fi închisă, din cauza stării clădirii, care este veche de peste un secol.

„Sediul Zerlendi al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta are clădiri extrem de vechi având peste 100 de ani, situație pe care am semnalat-o în repetate rânduri. Renovarea sediul presupune lucrari de consolidare, care efectuate ar duce la un cost extrem de mare al renovării. Demersurile pe care le-am inițiat până în prezent au dus la aprobarea de către Ministerul Sănătății a construirii unei clădiri noi, prin aprobarea studiului de prefezabilitate”, se arată într-o comunicare semnată de Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Potrivit conducerii spitalului, situația secției Zerlendi, intens mediatizată, este cunoscută de angajații și pacienții institutului de mulți ani.

„Așa cum se știe și am precizat de mai multe ori, condițiile de cazare oferite în secția Zerlendi nu sunt proprii unui spital funcțional în anul 2020, așa că împreună cu Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică s-a decis că închiderea sediului Zerlendi este cea mai bună opțiune pentru protecția pacienților și a salariaților institutului”, a transmis Dr. Beatrice Mahler.

140 de paturi cu activitate suspendată

Astfel, de miercuri, 1 iulie, cele 140 de paturi aferente, jumătate destinate pacientului cu afecțiuni pneumologice și jumătate pacientului cu tuberculoză, sunt cu activitate suspendată.

„În Institutul Marius Nasta se vor face eforturi suplimentare pentru ca minusul de paturi din cauza închiderii secției Zerlendi să afecteze cât mai puțin tratamentul oferit pacienților cu afecțiuni respiratorii care sunt diagnosticați, tratați și monitorizați în institut”, a anunțat conducerea unității.

Potrivit managerului Beatrice Mahler, situația închiderii secției Zerlendi a fost discutată ieri cu ministrul Sănătății, care i-a precizat că „se va implica în găsirea de soluții pentru rezolvarea acestei situații și că problematica pacientului cu afecțiuni respiratorii va fi prioritară pentru Ministerului Sănătații, mai ales în contextul pandemiei de COVID care lasă sechele asupra funcției pulmonare, iar acești pacienți vor avea nevoie de reevaluare pneumologică”.

Anul trecut, fostul ministrul al Sănătății, Sorina Pintea, se declara, după un control inopinat la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, că este dezamăgită de mizeria pe care a găsit-o la pavilionul Zerlendi și a precizat că va impune o serie de măsuri, între care suplimentarea personalului care face curățenie.

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” are alocate 50 de locuri pentru pacienții confirmați cu COVID-19, iar managerul a atras atenția recent, la Gândul Live, că este nevoie de o mai mare responsabilitate din partea populației privind respectarea măsurilor de prevenție, după ce locurile fuseseră ocupate la capacitate maximă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase