Cum se aplică facilitățile fiscale pentru IT-iști? ANAF a publicat un GHID dedicat celor care creează programe pentru calculator

Cum se aplică facilitățile fiscale pentru IT-iști? ANAF a publicat un GHID dedicat celor care creează programe pentru calculator
Publicat: 14/11/2023, 16:39

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat Ghidul privind modalitatea de aplicare a facilităților fiscale care sunt acordate persoanelor fizice care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator, începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023.

Ghidul privind modalitatea de aplicare a facilităților fiscale acordate persoanelor fizice care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator, începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, a fost publicat pe portalul instituției, www.anaf.ro, la rubrica Asistență contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative, au anunțat, marți, oficialii instituției.

În materialul realizat de specialiștii ANAF sunt prezentate informații utile referitoare la modalitatea de calcul privind determinarea impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor pentru persoanele fizice care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator și beneficiază de facilități fiscale sau modalitatea de calcul al impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii pentru un venit brut mai mare de 10.000 lei.

Astfel, persoanele fizice prevăzute la art. 60 pct. 2 din Codul fiscal sunt scutite de la plata impozitului lunar pe veniturile din salarii și asimilate salariilor la locul unde se află funcția de bază, pentru venituri brute lunare de până la 10.000 lei, inclusiv.

Pentru partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei, impozitul se determină prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul, care este determinată ca diferență între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut lunar a contribuțiilor sociale obligatorii aferente unei luni, diminuat cu impozitul aferent părții din venitul brut lunar de până la 10.000 lei inclusiv.

În plus, începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru persoanele fizice care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator și beneficiază de facilitățile fiscale prevăzute la art. 60 pct. 2 din Codul fiscal, cota de CAS se reduce cu procentul contribuției la fondul de pensii administrat privat, pentru venituri brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv, la locul unde se află funcția de bază.

Totuși, aceste persoane pot opta pentru plata contribuției datorată la fondul de pensii administrat privat, dacă vor să nu își reducă acest venit la ieșirea din câmpul muncii.

Mai multe informații se pot obține accesând portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro. telefonic, la Serviciul central de asistență contribuabilil – Contact-center, la numărul de telefon: 031.403.91.60 sau  la structurile de asistență pentru contribuabili din cadrul organelor fiscale teritoriale.

GHID Facilitati Fiscale IT by Gandul.info on Scribd

Cronologia facilităților

Anterior introducerii limitei de venituri lunare de 10.000, IT-iști fuseseră scutiți de tot impozitul de 10% pe veniturile salariale, o facilitate fiscală introdusă încă din anul 2001, de guvernul PSD Adrian Năstase.

În prima parte a anului, printr-un ordin semnat de mai multor ministere, inclusiv cel al Digitalizării şi Muncii, facilităţile fiscale din IT, care erau pentru angajaţii care dezvoltă software, s-au extins și către angajaţii de la stat.

Aproximativ 97.000 de angajaţi din IT erau beneficiari ai facilităților fiscale conform datellor oficiale comunicate de de Ministerul Finanțelor la nivelul lunii august 2021, când se punea ăn discuție retragerea unor astfel de măsuri. Per total, 675.200 de angajați din construcții, IT și cercetare erau scutiți de la plata impozitului pe venit la acea dată.

La începutul anului trecut, dintre cei peste 203.000 de specialiști TIC (în toate companiile, inclusiv cele cu activitate secundară în sector), numărul total al beneficiarilor de scutire la plata impozitului pe venit, ca urmare a activității de creare de programe pentru calculator, este de aproximatic 104.000, respectiv un procent de 51%, după cum arăta un studiu al Asociației Patronale a Industriei de Software (ANIS).

Organizația sublinia că industria de software și servicii IT aduce la bugetul de stat venituri din contribuții și taxe de aproximativ 1,3 -1,4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că angajații SW & IT beneficiari de scutire aduc de circa două ori mai multe contribuții la bugetul de stat, comparativ cu media la nivelul economiei naționale.

Oficial, conform datelor recente publicate pe portalul Institutului Național de Statistică (INS), din totalul de 5.129.200 de salariați din economie la nivelul lunii iunie, în domeniul principal Informații și comunicații erau încadrați 239.800 de salariați. Numărul IT-ișilor propriu-ziși – adică cei cu CAEN-ul Activități de servicii în tehnologia informației; Activității de servicii informatice – erau 145.500.

Numărul lor este în creștere cu aproximativ 3.800 față de începutul anului – erau 141.700 în ianuarie – dar este de peste 33 de ori mai mare decât cel din ianuarie 2000 – de 4.400 de IT-iști – înainte de introducerea facilităților fiscale.

De remarcat că și numărul salariaților din economie era mai mic cu peste 670.000 de salariați în ianuarie 2000 (4.457.100 de persoane). În domeniul principal IT&C erau 74.600 de salariați.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...